Aeropressillä Slurp-kahvi Rwanda Kigoma / Punainen Kirahvi, Jyväskylä

IMG_6043Ensimmäinen Slurp-kahvi tulla tupsahti postiluukusta hiljattain. Slurpistahan tein vastikään oman juttunsa, jossa esittelen heidän toimintaideaansa. Jutun Slurpista voi käydä lukemassa täällä. Ensimmäinen Slurp-kahvini tuli Ruandasta, oli nimeltään Kigoma ja sen oli paahtanut jyväskyläläinen (tai vaajakoskelainen, kuinka sen nyt haluaa mieltää) kahvipaahtimo Punainen Kirahvi.

IMG_6042Paahtimo tuli itselleni tutuksi Helsinki Coffee Festivalilla, mutten valitettavasti saanut mahdollisuutta käydä standilla enempää juttelemassa miekkosten kanssa. Tämä kahvi olisi ollut siellä maistatettavana. Kigomasta pussin etiketti kertoi seuraavanlaista:

  • Paahtoaste: Vaalea
  • Paahtaja: Tommi Hulkkonen
  • Mylly: Motherland Farmers
  • Alue: Nyamagabe, Ruanda
  • Korkeus: 1700 – 2000 mpy
  • Lajikkeet: Paikalliset perinnelajikkeet, enimmäkseen Bourbon
  • Makukuvaus: Hyvä hapokkuus, suklainen ja vadelmainen

Kiitettävä määrä informaatiota. Esimerkillistä toimintaa. Monien muiden pienpaahtimoiden tapaan myös Punainen Kirahvi panostaa laatuun ja kahvin arvostukseen. Se tarjoaa asiakkaille maailman parhaita kahveja rakkaudella paahdettuna. Paahtimohan sijaitsee Vaajakoskella kivenheiton päässä Pandan makeistehtaan tehtaanmyymälästä, joten sille suunnalle voi tehdä kerralla kunnon herkkujenhankintareissun.

Motherland Farmers on pesuasema, joka pyrkii opettamaan ja kehittämään paikallisten kahvinviljelijöiden kanssa kestävämpää viljelyä. Pesuasemalle tuodaan kahvia sitä ympäröiviltä alueilta, muun muassa Nyamagabesta. Pesuaseman toiminnassa on vahvasti mukana Nordic Approach, norjalainen kahvintoimittaja.

IMG_6051 Kahvi oli paahdettu 4.5.2016, joten tämähän oli hippeimmillään! Muutenkin kahvi oli tilaukseni mukainen: 200 grammaa vaaleaa paahtoa ja papuina. Pussin avattuani nenääni oikein pöllähti runsaan tumman suklainen aromi. Oliko pussiini eksynyt sittenkin pelkkää suklaata kahvin sijasta?

Ei ollut. Kyllä se oli ihan sitä itseään. Papuja myllyyn, jauhatus Aeropressille käypäiseksi ja välineet valmiiksi. Ennen valmistamisen aloittamista perehdyin kuivatuoksuun huolella makuympyrän kanssa. Tuoksusta erotin mausteisuutta ja tuhtia suklaisuutta (ikään kuin jokin todella paksu suklaajuoma). Tuoksussa oli myös jotain outoa väkevyyttä, joka oli jostain punaisten marjojen ja inkiväärin väliltä. Mielenkiintoinen kattaus.

IMG_6058IMG_6059IMG_6064Kun kuivatuoksusta oli havainnoinnit tehty ja vesi oli kiehunut, annostelin esilämmitettyyn Aeropressiin 16 grammaa jauhettua kahvia. Tarkoitus oli kokeilla 15 grammalla, mutta ei nämä kädet olleetkaan niin vakaat kuin pitäisi. Ei tähän onneksi kuole. Jauhetun kahvin päälle vettä niin, että ”tuubi” on puolillaan, muutama sekoitusliike sekoitustikulla ja Aeropress vettä täyteen. Suodatinpaperin esikastelu, kiinnitys ja noin 20 sekunnin uuttoaika. Sitten tuubi kupin päälle ympäri ja noin 20-25 sekunnin painallus. Tällä kertaa lopetin painamisen heti, kun Aeropressistä alkoi kuulua sihinää. Muutamat kahviammattilaiset ovat tätä suositelleet ja olen itsekin sen nyt ottanut tavaksi.

Nätti kahvikakku

Nätti kahvikakku, en kuitenkaan suosittele syömistä

Valmis kahvi oli kupissa ja alkoi armoton maistelutyö. Ensimmäinen havainto koski hapokkuutta ja sitä, että kuinka ”pehmeää” se oli. Se tuntui miellyttävän tasaisena ympäri suuta eikä käynyt liian pisteliääksi. Hapokkuus ja suutuntuma olivat hyvässä linjassa, sillä suutuntumaltaan Kigoma oli mehukas. Ei aivan yhtä mehukas kuin edellinen maistamani ruandalainen, mutta runsas kuitenkin.

IMG_6071Maku taasen oli todella marjainen. Hetkittäin se oli jopa kirpeän mehukas, kuin olisi puoliraakoja viinimarjoja syönyt. Jälkimakuun jäi kivaa terävyyttä ja kirkkautta, mutta marjaisuutta ei sinne asti juuri jäänyt. Jälkimaku oli loppujen lopuksi aika vaatimaton: sillä oli muita ominaisuuksia, muttei voimakkaita makua.

Uskon, että tämä sama kahvi toimisi hyvin esimerkiksi Chemexillä valmistettuna. Aion myös kokeilla tämän pressopannulla ja katsoa että sopiiko tämän kahvin luonteeseen pressovalmistamisen mukanaan tuoma tukevuus.

Kaikkiaan Rwanda Kigoma oli puhtaan makuinen kahvi, jossa on mehukas body ja maussa kirpeähköä marjaisuutta. Luonteeltaan se on varmasti käyntiinpotkaiseva esimerkiksi aamukahvina ja samasta syystä se ei todennäköisesti ole kaikkien mieleen. Kigoma on kuin pieni chihuahua, joka ”nössöstä” luonteestaan ja söpöydestään huolimatta käy uhittelemaan ja isottelemaan. Kigoma ei varmasti ole maitokahvi parhaasta päästä, mutta happamien marjapiirakoiden ja vastaavien seuraksi oivallinen kumppani. Yksi parhaista maistamistani ruandalaisista. Afrikka ei tälläkään kertaa petä!

IMG_6074

Share

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *