Manuaalisuodattimella Rwanda Nyaruzina / Good Life Coffee, Helsinki

IMG_5934Helsinki Coffee Festivalilla tulin iskeneeksi silmäni Good Life Coffeen pisteeseen ja heidän maistelutarjontaansa. Maisteltavat kahvit olivat mielenkiintoisia ja päätin ostaa vielä laatikollisen papuja kotiin vietäväksi ja jatkomaisteltavaksi. Mukaani päätin ottaa ruandalaisen Nyaruzinan. Olin aiemmin jo tutustunut paahtimon kotisivuihin ja tykästynyt siihen typistettyyn tyyliin, jonka he ovat sivuilleen valinneet. Paahtimon toiminnasta on mainittava sen verran, että GLC paahtaa ja pakkaa kahvinsa aina keskiviikkoisin. Ihan vaan tiedoksi, jos tilausta heille teette.

Nyaruzina on sekoitus paikallisia lajikkeita, pääasiassa Bourbonia. Kahvi on nimetty sen kasvatustilan mukaan. Tilan omistaa ruandalaisnainen nimeltä Umwizeye Furaha ja tila on yksi suurista kahvitiloista Nyamasheken alueella Kivu-järven tuntumassa. Prosessoinniltaan kahvi on pestyä.

IMG_5936Good Life Coffeen pakkauksesta ei voi olla pitämättä. Sen yksinkertainen pahvilaatikkopakkaus on silmiinpistävä missä tahansa hyllyssä. Laatikon sulkeva tarra antaa runsaasti informaatiota kahvin alkuperästä sekä paahtopäivämäärän. Ihailtavaa tilankäyttöä ja omalaatuinen ratkaisu. Paketin avattua sisältä löytyy koruton, kuumasaumattu venttiilipussi. Mitäpä sitä turhaan pussia koristamaan, kun tarrassa oli jo kaikki tarpeellinen?

IMG_5939Varsinainen asiahan on sitten tottakai tässä venttiilipussissa. Pienipapuinen Nyaruzina oikein hypähti pussista syliini kun sen avasi. Vaaleapaahtoiset papukaunokaiset tuoksuivat maanläheiselle ja ikään kuin leivälle. Tarkempi totuus selviäisi vasta, kun pavut on surautettu myllyn läpi. Valitsin valmistusmenetelmäksi pour overin, joten kahvin jauhoin suodatinjauhatukselle.

IMG_5941IMG_5942Seuraavaksi esikastelin suodatinpaperin kiehuvalla vedellä. Wilfan suppilon mukana tulleet suodatinpussit loppuivat ja varsinaisesti Wilfalle tarkoitettuja pusseja en kyselemälläkään löytänyt mistään, joten sattumanvaraisesti nappasin kaupan hyllystä Xtra-merkkisiä 102-kokoisia suodatinpusseja. Ei aivan täydellisen kokoisia, mutta riittävän lähelle nyt tähän hätään.

IMG_5944Jauhetun kahvin aromi oli todella mielenkiintoinen. Siitä oli todella vaikea erotella tarkasti jotain tiettyjä tuoksuja, mutta reilun marjaisalle se minun nenässäni tuntui. Tavallaan tuoksu oli jopa väkevä. Vaikka kuinka yritti analysoida, niin en osannut nimetä muita tuoksuja kuin tuon marjaisuuden. Laitoin jauhetun kahvin suppiloon (17 grammaa) ja kaadoin vettä sen verran päälle, että blooming alkoi. Tämän jälkeen hissunkissun vettä päälle sen verran että saisin kupillisen kahvia aikaiseksi.

IMG_5947IMG_5950Kokonaismaku ei ollut onneksi liian voimakas. Lisäksi siitä oli vaikea erotella makuja yksittäin, koska kokonaisuus oli todella tasapainoinen. Suutuntumaltaan teemäinen, mutta mehukas kahvi, jossa on maussa jonkinlaista mietoa hedelmäisyyttä. Parin hörpyn jälkimaussa olin aistivinani mansikkaa. Helposti juotu kupillinen, josta ei kuitenkaan hirveästi eroteltavia makuja löytynyt. Jäähtyessä kahvin suutuntuma pehmeni entisestään ja hapokkuus alkoi korostumaan.

Harvoin tulee juotua kahvia, jossa maut ja aromit ovat näin tasapainossa. Mehukas suutuntuma antaisi ymmärtää, että makuja olisi helppo erotella ja luetella, mutta kahvi on kuin hienolla reseptillä valmistettu sekamehu: siinä on paljon kaikkea, mutta ei niin paljoa että siitä mitään erottaisi. Chemexillä suoritettu maistelu tämän perään toi hyvin samanlaisen, mutta puhtaamman lopputuloksen. Maut jäivät myös Chemexillä piiloon, mutta lopputulos oli silti hyvä. Tavallaan Nyaruzina jätti makujen osalta itsensä kysymysmerkiksi ja siksi tämä vaatiikin vielä lisää paneutumista.

IMG_5955

 

5 Responses

 1. Melittan valkaistut 4-koon suodatinpussit olivat sopivia 🙂 Kahvi kuulostaa mielenkiintoiselta, sitä voisi hankkia itsellekin!

  1. Kuulin myös toista kautta, että nuo Melittan neloskoon pussit olis tähän sopivia. Hyvä että ”varaosat” löytyi! Pour over jatkukoon! Ja Nyaruzinaa suosittelen kyllä maistettavaksi.

  2. Tilasin tätä, maistelin aeropressillä ja manuaalisuodattimella (jännä sana btw!), olin tyytyväinen. Nyt lämpimien säiden motivoimana kokeilin tätä suoraan jäiden päälle tehtynä aeropressillä ja oon hämmästynyt. Maku on mun mielestä voimakkaasti lakritsinjuurinen!

   Reseptinä suurinpiirtein 27g kahvia, 220g vettä ja hyvät sekoittelut 30s ja 1min kohdalla, sit n. 20s pressi. Jäitä astiassa johon suodatan kahvin ja lisää jäitä 3dl mukissa, joka tulee tästä täyteen. Normaalisti laitan aeropressiin n. 17g kahvia per 220g vettä mut ajattelin että jäät laimentaisi tätä turhan paljon joten buustasin.

   1. Ohhoh, kuulostaapa hyvälle!

    Olen itse myös miettinyt suoraan jäiden sekaan valmistamista sekä kylmäuuton tekemistä. Reseptisi kuulostaa hyvälle ohjenuoralle lähteä kokeilemaan. Määriä voi säädellä sitten helposti oman maun mukaan.

    1. Kylmäuuttoa oon harrastellut ja vain pariin otteeseen suoraan jäille pressaamista. Jälkimmäisestä jäi kyllä hyvä maku Kaffa Roasteryn kahvilasta viimekesältä, siitä syystä intouduin kokeilemaan. Jääkaapissa yön yli kylmänä tehdyt uutot ei oo tarjonnu suuria makuelämyksiä, mut miellyttäviä fiiliksiä muuten. Lämmin parveke ja kylmä kahvi toimii hyvin yhteen 🙂

     Olis mielenkiintoista jos vain intoudut testaamaan samoja kahveja eri menetelmin!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *