Musta tee: Darjeeling Tindharia FF 2016 / Teekauppa Veiström

IMG_6014Nyt teenjuojat tarkkana! Tätä teetä tulisi joko teititellä tai kutsua arvonimellä Teidän Majesteettinne. Sen verran hienostunutta herkkua tämä kuitenkin on. Jos teillä ei vielä ole omassa teekaapissa tätä, niin suosittelen välittömästi tämän kirjoituksen luettuanne hakemaan tätä ”shampanjaa” ja maistelemaan itsekin.

Tee on hankittu Teekauppa Veiströmiltä Tampereelta. Teen nimessä oleva FF 2016 tarkoittaa sitä, että tee on niin sanottua First Flush -teetä, eli ensisadon teetä, joka poimitaan maalis-huhtikuun aikana. 2016 tarkoittaa tietenkin tätä vuotta, eli käytännössä tämä tee on siis ensisadon teetä, joka on poimittu huhtikuussa 2016 (kauppias kertoi tarkan poimintapäivämäärän olleen 15.4.2016 ja mainosti tätä Facebook-sivullaankin). Ja nyt toukokuun puolessavälin se hautuisi meidän keittiössämme teepannussa. Pidän tästä asetelmasta kovasti.

IMG_6018Tämä darjeeling-tee tulee Intiasta (Tindharian kaupunki, Länsi-Bengalin osavaltio). Teehen on poimittu kaksi tuoretta kärkilehteä sekä -silmu. Joku voisi tietysti kyseenalaistaa sen, että onko darjeeling-tee mustaa teetä. Darjeeling luokitellaan mustaksi teeksi, vaikkei olekaan täysin hapetettua. Siinä on pieniä yhtäläisyyksiä oolong-teen kanssa.

IMG_6021En uskaltanut alkaa sooloilemaan hauduttamisen kanssa, vaan luotin teekauppiaan antamiin annostelu- ja haudutusaikaohjeisiin. Ohjeiden mukaan litraan vettä tulisi annostella neljä teelusikallista teen lehtiä, haudutus tapahtuisi 80 asteisella vedellä ja haudutusaika olisi kaksi minuuttia. Neljällä teelusikallisella teetä keittiövaakani näytti seitsemän grammaa. Ja näin tehtiin.

IMG_6025Uuttajatar tuli mukaan maistelemaan. Taisi ensisadon tee vaikuttaa siinä määrin mielenkiintoiselle, ettei uskaltanut jättää välistä. Tai sitten katsoi kilohinnan puolesta teen olevan maistamisen arvoista.

Tuoksuttelimme teenlehdet kuivina. Tuoksu on hyvin samanlainen kuin oolong-teessä: ikään kuin sekoitus mustaa ja vihreää teetä. Samalla omaan nenääni tuoksui hienon hienosti jokin koivunlehtiä muistuttava aromi. Tuoksu oli miellyttävä ja pehmeä. Uuttajatar taasen mielsi tuoksun jonkin keittomausteen kaltaiseksi tai kuivatuksi mausteyrtiksi. Seuraavaksi 80-asteinen vesi pannuun ja ajastin päälle.

IMG_6026

Haudutetut, avautuneet teenlehdet

Haudutetut, avautuneet teenlehdet

IMG_6031IMG_6034Haudutetussa teessä taasen tuoksui hunaja ja Uuttajattaren sanojen mukaan auringonkukka. Hän löysi tuoksusta myös pinaattia. Minulle tuli mieleen lähinnä tuo edellämainittu hunaja sekä jonkinlainen kukkaisuus. Ei välttämättä auringonkukka, mutta kukkia kuitenkin. Kummallakin meistä oli oma kuppinsa, josta maistella ja tehdä makuhavaintoja. Jo ensimmäisestä hörpystä lähtien oli selvää, että tämä tee on todella pehmeää. Suutuntuma oli jopa paksuhko, ei kuitenkaan kermainen, vaan enemmänkin kuin nestemäistä pumpulia. Mausta löytyi samaa kukkaisuutta kuin tuoksussakin ja tämän lisäksi hunajan makua ilman makeutta. Kokonaismaku oli kuitenkin mieto, miellyttävä ja erittäin hienostunut. Tee ei kuivattanut suuta, vaan jätti pehmeän jälkimaun. Suutuntuma ja pehmeys toivat minulle mieleen kahvimaailman puolelta jamaikalaisen Blue Mountain -kahvin, jonka pehmeä suutuntuma oli todella positiivinen yllätys.

Maistellessa tulee mieleen, että tämä ensisadon darjeeling voisi hyvinkin olla sellainen ”hienojen piirien seurustelujuoma” hienostuneen profiilinsa ja makunsa vuoksi. Lisäksi se on väriltään melkein kuin shampanjaa. Moni varmasti miettii, että miksi Uuttaja ja Uuttajatar tätä sitten hörppivät? No tietysti siksi, että siihen on mahdollisuus!

Kaiken kaikkiaan todella hieno juotava hienoihin hetkiin. Sopii mielestäni niin jälkiruoka- kuin iltateeksikin. Uuttajatar maistaisi tätä mielellään iltapäiväteenä jonkin kermavaahtoisen kakkupalan kanssa. Kahvinjuojana en tästä saa aamuteenä tarpeeksi potkua. Pehmeä ja hienostunut suutuntuma ja maku ovat varmasti ronkelimmankin teenjuojan mieleen. Ja muistakaa hauduttaa samat lehdet useampaan kertaan ja maistella, sillä ensimmäinen haudutus ei välttämättä kerro teestä vielä koko totuutta. Toinen tai kolman haudutus saattaa olla vieläkin parempi.

IMG_6036

Share

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *