Raportti: Helsinki Coffee Festival, Kaapelitehdas 23.4.2016

IMG_5698

Jos jutun lukeminen ei hotsita, niin lopusta löytyy yli sadan kuvan galleria tapahtumasta.

Harmittaa sanoa näin, mutta kahvifestarit on festaroitu Helsingissä tämän vuoden osalta. Nyt toisen kerran järjestetty kolmepäiväinen Helsinki Coffee Festival oli tuhti paketti kahvitietoutta ja -maistelua Kaapelitehtaalla. Pyörimme Uuttajattaren kanssa paikalla lauantaina klo 11:00 – 16:00, eli kaikkea emme mekään missään nimessä nähneet. Väittäisin, että aika paljon kuitenkin. Vielä pieni varoituksen sana ennen varsinaisen raportin alkua: artikkeli sisältää paljon kuvia, jotka voivat aiheuttaa kahvihampaan kolotusta. En ota vastuuta kohonneesta kofeiinintarpeesta tai vastaavasti kofeiinilla tuhotuista vatsoista.

IMG_5624IMG_5662Pikamarssia Kaapelitehtaalle, takit naulaan ja kamera valmiiksi. Jo narikassa nenään tulvii vastustamaton kahvin tuoksu. Onneksi maistiaisia olisi tarjolla varmasti yllinkyllin, niin ei tarvitse päänsärystä kärsiä. Paikalla on runsaasti suomalaisia pienpaahtimoita, jotka kaikki tarjoavat omia tuotteitaan maisteltavaksi. Poikkeuksena Helsingin Kahvipaahtimo, jolla omassa loossissaan on vain ”välipala-automaatti”, josta sai kahvia ostaa mukaan, joko papuina tai valmiiksi jauhettuina. Ainakin Tampereen Paahtimo oli syystä tai toisesta jäänyt festareilta pois.

IMG_5800IMG_5747IMG_5738Toki kahvin lisäksi oli myös teepuolta hiukan edustettuna. Théhuoneen standilla oli mahdollisuus maistella vihreää maustettua sencha-teetä sekä teellä maustettua suklaata. Molemmat olivat todella nannaa ja loivat hyvän kontrastin kaiken kahvin keskellä. Tervetullut standi oli myös Fazerin suklaastandi, jossa maistelussa ja ostettavissa olivat Karl Fazerin uudet Travel-suklaalevyt. Lisäksi oli vielä hyllykkö, josta irtosuklaata sai ostaa 100 grammaa eurolla. Ei tarjonta kuitenkaan pelkkiin herkkuihin jäänyt, vaan paikalla oli kahvinvalmistuslaitteita esittelemässä esimerkiksi Moccamaster ja Wilfa.

IMG_5633IMG_5816Ja vielä pienenä bonuksena löytyi myös todella paksua kaakaojuomaa tarjoileva koju. Kaakaota sai myös ostaa jauheena kotiinviemisiksi. Suklaajuoman kera kojulla tarjoiltiin churroja, eli espanjalaisia uppopaistettuja vohvelin kaltaisia herkkuja. Hinta ei ollut paha ja maku todella hyvä. Näppärä ja herkullinen välipala kiertelyn lomassa. Makean välipalan sijaan saattoi toiselta kojulta hakea suolapalaa pahimman nälän siirtämiseksi.

IMG_5754Festivaaleilla oli paljon aikataulutettua ohjelmaa, mutta niiden perässä me emme kuitenkaan juosseet. Jos satuimme johonkin kohdalle sopivasti, niin pysähdyimme mielenkiinnolla seuraamaan, mutta elämäntehtävää näistä seurattavista emme ottaneet. On paljon miellyttävämpää vain haahuilla ja kierrellä kaikessa rauhassa katsellen. Lauantain ohjelmaan kuului päälavalla käytävä Brewer’s Cup -suodatinkahvikilpailu. Seurasimme parin kilpailijan suoritusta ja on kyllä nostettava kisailijoille hattua. On varmasti kuumottava kokemus toimia ison yleisön ja ennenkaikkea tiukkakatseisen tuomariston nenän edessä. Voittajaksi Brewer’s Cupissa selvisi toistamiseen The Coffee Collectiven Mikaela Wallgren. Vastaavasti sunnuntain päälavan ohjelmaan kuului Vuoden Barista -kilpailu, jonka voitti Kahvila Sävyn Jarno Peräkylä. Uuttaja onnittelee tässä vaiheessa kumpaakin voittajaa upeista suorituksista!

IMG_5705Yksi mielenkiintoisimmista seurattavista minulle oli Kaffe Obscuran pisteellä ollut 2,5 kilon rummulla varustettu, täysin sähkötoiminen kahvipaahdin ja sillä paahtaminen. Paahtonäytöksessä (ainakin siinä, johon me satuimme paikalle) paahdettiin ruandalaista naisten kahvia vaaleaksi keskipaahdoksi. Oli jännä seurata, kuinka paahtimen lämpötilakäyrä nousi ja laski tietokoneen ruudulla sitä mukaa kun pavut kaadettiin paahtimeen ja kun ne alkoivat paahtua. Papujen poksahtelun kuuntelu ja upea tuoksu toivat mieleen omat paahtokokemukseni ja mielessäni saatoin unelmoida omasta pikku paahtomasiinasta kotona.

IMG_5642Ilahduin, kun Cafetorian pisteellä henkilökunta tunnisti ja muisti minut kolmen viikon takaiselta cupping-sessionilta. He kiittelivät kovasti tekemästäni kahvimaisteluartikkelista, jossa maistelin heidän Gran Palomar Limited Edition -kahviaan. Heidän kanssaan vaihdeltiin muutama sananen ja päädyimme paahtajamestari Ivan Oren kanssa yhteiskuvaankin. Ivan ylisti ja mainosti heidän uusinta uuttaan: kolumbialaista El Naranjo -kahvia, jota maistelimmekin huhtikuun alussa ja joka julkaisiin nyt festivaalien yhteydessä. El Naranjo on Columbian Cup Of Excellence 2014 -kilpailun neljänneksi paras kahvi. .

IMG_5740Mielenkiintoinen ”battle” käytiin varmasti Pauligin ja Kaffa Roasteryn välillä, sillä heidän vastatusten olevilla pisteillään sai molemmista kylmäuutto-, eli toiselta nimeltään cold brew -kahvia, näteissä puloissa. Pauligilla oli omasta näkemyksestään kaksi versiota: tavallinen ja aidolla lakritsijuurella maustettu versio. Kaikkia oli tottakai maistettava, ja omassa suussani Paulig vei voiton. Kaffan cold brew oli voimakkaamman makuinen kun taas Paulig oli sopivan pehmeä ja makea. Myös lakritsilla maustettu versio toimi hienosti ja ostettiinpa sitä pullon verran kotiinkin muistoksi. Ja voin kertoa, että jääpalojen kanssa lasiin laitettuna oli aikas herkkua. Vain helle puuttui.

IMG_5900IMG_5699Toinen mielenkiintoinen kokeiluluontoinen tuttavuus oli Pirkanmaan Paahtimon kojulta löytynyt kuivatuista kahvimarjoista uutettu juoma. Ainesosat ja -sisältö ovat periaatteessa samat kuin uutetussa kahvissa, mutta tämän valmistukseen on käytetty kuivattujen kahvimarjojen hedelmäliha- ja kuoriosuus (eli se osa, joka normaalisti menisi kahvikäsittelyssä kompostiin tai jätteeksi). Maku oli todella mainio: pirteyttä, marjaisuutta ja makeutta ilman kitkeryyttä tai vahvaa hapokkuutta. Tätäkin lähti purkin verran meikäläisten matkaan ja sitä maistellaan ihan varmasti vielä blogissakin. Jos muistan oikein niin näiden kerrottiin olevan eräänlainen koe-erä.

IMG_5668Jäätelönnälkäisillekin oli pientä hyvää tarjolla. Ainakin Wilfa ja Robert’s Coffee tarjoilivat jäätelömaistiaisia. Wilfalla tehtiin omilla koneilla kahta erilaista kahvijäätelöä ja Robert’s Coffeella jo kuutta eri makua, muun muassa vadelmasorbettia ja pistaasijäätelöä. Varsinkin tuo edellämainittu vadelmasorbetti vei kyllä kielen mennessään ja saatoinkin ottaa ”muutaman” maistelulusikallisen. Hups.

IMG_5681Tarjontaa oli paljon. Kaikkea aina voikahvista sivettikissakahviin ja kahvisäkkikäsitöihin asti. Eräänlaisena kirsikkana kakun päällä paikalla oli myös Lotta Svärd -säätiö tarjoilemassa rukiista, ohrasta ja sikurista tehtyä kahvinvastiketta. Kahvimarjajuoman ohella Uuttajattaren ehdoton lempimaisteltava näillä festivaaleilla. Ja pakko tähän on kyllä yhtyä: maku oli hyvä. Kuin nestemäistä mämmiä olisi juonut. Kerma ja sokeri puuttui. Harmi, ettei tätä ollut ainakaan vielä myynnissä. Tämä olisi ollut hyvää viemistä isovanhemmille.

Kotiin vietäviksi kertyi kolmen eri paahtimon kahvia, kahvimarjat Pirkanmaan Paahtimolta, kahvilätsä Paahtimo Papulta, Pauligin cold brew -pullollinen, kolmea eri teetä Théhuoneelta ja Fazerin suklaata (aina pitää olla suklaata). Tapahtuma oli erittäin hyvin toteutettu, Kaapelitehtaan tila oli ihanteellinen ja tarjosi loistavat puitteet ja esillepanijoita oli kivasti. Sekaan mahtuisi ensi vuotta ajatellen varmasti muutama lisääkin. Ensi vuodelle sellainen pieni toivomus, että musiikin ei tarvitsisi soida aivan noin lujaa. Välillä oli vaikeaa käydä keskusteluja ilman, että joutui ärsyttävän monesti pyytämään kaveria toistamaan. Yleistunnelma tapahtumassa oli lämminhenkinen ja ystävällinen, eikä kojuilla sorruttu ”torihenkiseen tuputtamiseen”, joka ainakin itselläni nostaa niskavillat pystyyn.

Hatunnosto, kiitos ja kumarrus järjestäjätahon suuntaan, kuten myös tottakai näytteilleasettajien, paahtimoiden ja ruokkijoiden. Nautimme Uuttajattaren kanssa tapahtumasta täysillä ja palaamme paikalle jälleen vuoden kuluttua.

[gallery_bank type=”images” format=”masonry” title=”true” desc=”false” responsive=”true” display=”all” sort_by=”pic_id” animation_effect=”” album_title=”true” album_id=”1″]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *