IMG_5021Kahvinvalmistusvälineistä se seksikkäin, Chemex, on uusin lisäys omassa kalustossani. Manuaalisuodatusväline puuttui vielä suht kattavasta kirjosta, ja joulupukki korjasi tilanteen. Ja koska joulupukki on kova jätkä, niin laittoipa samaan pakettiin kahvia, suodatinpapereita sekä lasikannen.

Chemex on laitteena jo vanhaa kaartia. Sen suunnitteli ja muotoili saksalainen Peter J.Schlumbohm jo vuonna 1941. Chemex on yksi maailman 100:sta palkitusta design-tuotteesta. Sen puinen kaulus, nahkainen remmi ja virtaviivainen lasinen muotoilu hivelevät silmiä ja kaunistavat mitä tahansa keittiötä. Onpa Chemex jopa vilahtanut James Bond -tarinassakin (From Russia With Love, elokuvaversiona Salainen Agentti 007 Istanbulissa).

Muuten, jos sinulla ei Chemexiä vielä ole ja sellainen kuitenkin himottaisi, niin kannattaa luoda silmäys Turun Kahvipaahtimon verkkokauppaan. Valikoimasta löytyy pari erikokoista Chemex-kannua sekä suodatinpaperit. Mikäli sinulla ei ole käytössäsi keittiövaakaa tai veden kaatamiseen tarkoitettua kannua, niin sama verkkokauppa tarjoaa myös niitäkin. Toimitus on nopea ja hinnat edulliset!

IMG_4975Chemexillä valmistamisessa keittiövaaka on todella tärkeä väline. Toki kahvin ja veden määrää voi arvioida silmämääräisesti tai mitata muutenkin, mutta omasta mielestäni vaaka on se näppärin tapa saada suhteet oikeaksi.

Chemex-kannun koosta riippuen suodatinpaperi on joko puolikuun mallinen tai esitaiteltu neliö. Kolmen kupin Chemexiin käytetään puolikuun malliset (eli minun Chemexini on juuri tätä kokoa ja mallia) ja isompiin tulee neliönmalliset paperit. Chemexin suodatinpaperi on paksua ja se suodattaa kahvista rasvat, öljyt ja hiukkaset. Sillä valmistuu puhdas ja kirkkaanmakuinen kahvi, vähän niinkuin Aeropressilläkin. Tosin ehkä vielä hieman puhtaampi. Olen kuullut sanottavan, ettei Chemexillä voi saada aikaan kitkerää kahvia. Ei huono mainoslause, ja omien kokeilujeni perusteella se on paikkaansapitävä.

Seuraavaksi havainnollistan kuvien avulla puolikuun mallisen suodatinpaperin taittelun:

IMG_4979
Lähtökohtana on puolikuun mallinen, täysin avattu paperi
IMG_4981
Taita paperi pystysuunnassa keskeltä kahtia
IMG_4982
Alareunan pikku siiveke taitetaan sisäänpäin reunoja pitkin
IMG_4983
Paperi taitetaan vielä kerran pystysuunnassa keskeltä kahtia
IMG_4984
Edellisen taittamisen jäljiltä pieni siiveke jää siis sisään ja taittuu myös keskeltä kahtia pystysuunnassa
IMG_4985
Avattu paperisuppilo muodostuu niin, että toiselle reunalle jää kolmen paperin ja toiselle yhden paperin kerros
IMG_4986
Kolme kerrosta paperia tulee Chemexin sille reunalle, jossa on kaatonokka
IMG_4994
Kun kannu on varmasti esilämmitetty, kaada vesi pois kaatonokkaa pitkin samalla suodatinpaperista kiinnipitäen, jottei se lähde paikoiltaan

Chemexillä valmistamisessa on tärkeää huolehtia, että vettä on riittävästi. Kuumaa vettä tarvitaan kahvin uuttamisen lisäksi myös suodatinpaperin kasteluun sekä kannun esilämmittämiseen. Tähän riittää 1-1,5 desiä kiehuvaa vettä, joka kaadetaan pyöritellen suodatinpaperin päälle ja annetaan valua kannuun. Vettä kannattaa vähän pyöritellä kannussa, jotta se varmasti lämpenee kunnolla.

Kun jauhettu kahvi on suodatinpaperissa, on sitä syytä heilutella hieman että kahvin pinta tasoittuu
Kun jauhettu kahvi on suodatinpaperissa, on sitä syytä heilutella hieman että kahvin pinta tasoittuu

Chemexiin käytettävän kahvin karkeuden suhteen on vaikea sanoa absoluuttista totuutta. Kuulee ohjeita, joissa kehoitetaan suodatinkarkeuteen ja toisissa taas opastetaan käyttämään pannukarkeuksista kahvia. Yleisimmin suositellaan kuitenkin puolikarkeaa, eli niin sanottua pressokarkeutta. Tämän olen itsekin havainnut parhaaksi. Chemex-kahvin parhaan lopputuloksen kannalta on tärkeää, ettei uuttoaika ole liian lyhyt tai liian pitkä. Jauhetun kahvin karkeudella on tähän iso vaikutus. Liian karkea kahvi päästää veden liian nopeasti läpi, uuttoaika on liian lyhyt ja kahvi on laihaa. Liian hienoksi jauhettu kahvi päästää vettä huonommin läpi ja lopputulos on vahva ja yliuuttunut.

Määrästä käydään myös kädenvääntöä, enkä minäkään voi mitään kiveenhakattua totuutta siitä antaa. Oma suositukseni kuitenkin on 6 grammaa kahvia vesidesiä kohden. Chemexillä tehdessä on oltava tarkkana, että veden määrä suhteessa kahvin määrään on juuri oikea. Eli jos tahdot kolme desiä valmista kahvia, niin suositukseni mukaan käytät 18 grammaa jauhettua kahvia ja niin edelleen. Tämän takia keittiövaaka on tärkeä osa valmistusta. Yksi desilitra vettä painaa 100 grammaa, joten desilitrat on helppoa kääntää valmistuksessa grammoiksi.

Vaahtoaminen, eli niin sanottu "blooming"
Vaahtoaminen, eli niin sanottu ”blooming”

Ensimmäinen vaihe uuttamisessa on kaataa kahvin päälle sen verran vettä, että suodattimeen mitatun kahvin määrä tuplaantuu. Eli käytännössä: jos käytät 18 grammaa kahvia, niin kaada 36-40 grammaa vettä purujen päälle ja anna kahvin ”kukkia” hetki. Kahvi vaahtoutuu ja päästää hiilidioksidia pois. Käytän tämän vaiheen (kuten myös varsinaisen uuttamisen) kanssa ajastinta. Vaahtoamisvaiheen kesto on 30-45 sekuntia.

Myös veden kaatamisella on todella suuri rooli kahvin uutossa. Mitä tasaisemmin saat veden kaadettua, sen parempi. Koeta myös olla läikyttämättä. Vettä ei tarvitse kaataa suodatinpaperia pitkin ”reunoja kastellen” vaan kahvin päälle kaadetaan vettä tasaista ja rauhallista tahtia kaatoastiaa samalla pyöritellen, ikäänkuin piirtäisit kokoajan samankokoista rengasta. Tämä on haastavaa ilman vedenkeitintä tai asiaankuuluvaa kaatoastiaa. Kasarista kaataminen onnistuu, mutta harvoin niin tasaisesti kuin pitäisi. Silti käytän itsekin toistaiseksi kasaria olosuhteiden pakosta.

IMG_5005

IMG_5008Älä kaada vettä missään vaiheessa niin paljoa, että Chemex täyttyisi niin sanotusti ”piripintaan”, vaan jätä veden pinta korkeintaan sentin päähän kannun reunojen alapuolelle. Kun vesi on valunut kahvinpurujen läpi niin että sekaan voi kaataa lisää, niin voit alkaa taas hiljalleen kaataamaan. Veden täytyy valua nättinä yhtenäisenä norona suodattimen läpi kannuun. Pidä kuitenkin kokoajan vaa’an osoittamaa grammamäärää silmällä. Tässä esimerkissä olen valmistamassa 4 desiä kahvia, eli uutto on valmis, kun vaaka näyttää grammamääräksi 400 (nollasin vaa’an kannun, suodatinpaperin ja jauhetun kahvin asettamisen jälkeen).

IMG_5014
Vesimäärä saatu oikeaksi. Nyt vain odotellaan veden valumista, kahvin uuttumista ja seurataan, että sattuiko uuttoaika kohdilleen. Esimerkissä uuttoaika on tasan 4 minuuttia

Kun uuttoaika on täynnä ja haluttu kahvimäärä valmistettu, voi suodatinpaperin ja kahvinpurut nakata biojäteastiaan. Älä suotta jää odottelemaan tipottelun loppumista, kun viimeiset vedet ovat valuneet läpi. Ennen kahvista nauttimista kannattaa se sekoittaa ensin, kuten tavallisen kahvinkeittimenkin kanssa. Muuten vahvempi kahviaines on kannun pohjalla ja pinnassa viimeisimmät, ehkä jo hiukan ”hiipuneemmat” uutot. Chemexissä kahvin voit sekoittaa esimerkiksi lusikalla tai vain kannun kaulasta kiinnipitämällä ja pyörittämällä sitä hiukan, ei kuitenkaan ylösalaisin (jos teit näin, en ota vastuuta sotkuista).

IMG_5016Olen edelleen sitä mieltä, että Aeropress on paras kahvinvalmistusväline. Mutta täytyy myöntää, että Chemex on todella lähellä ykkössijaa. Sen puhdas lopputulos tekee oikeutta monille kahveille, se on todella näyttävä ulkomuodoltaan ja ennenkaikkea sen kanssa säätäminen on oikeaa kunnon ”hifistelyä” ja jopa rentouttavaa. Sillä valmistamisessa on kaiken osuttava kohdilleen: jauhetun kahvin määrä ja karkeus, veden määrä, uuttoaika ja suodatinpaperin taittelu. Ehkä ihan kaikkein äkkipikaisimmat hätähousut eivät tätä laitetta koe omakseen.

Youtube pullistelee Chemex-valmistusvideoista, joita kannattaa myös käydä katsomassa ja kokeilla vertailun vuoksi, jotta omaan makuun oikea tapa löytyy. Esittelemäni tapa on se, jonka olen itse opetellut ja ainakin omalle kohdalleni toimivimmaksi todennut. Ehkä tapani muuttuu ja kehittyy ajan saatossa. Näin ainakin toivon, koska näiden hommien kanssa toivon, etten ole koskaan valmis ja tiedä kaikkea.

IMG_5017

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *