Pressopannu eli French press

IMG_4803Vuoden ensimmäinen artikkeli käsittelee jälleen yhtä kahvinvalmistusmenetelmää. Tällä kertaa esittelyvuorossa pressopannu, jota toisinaan kutsutaan myös nimellä French press (koska kyseessä on ranskalainen keksintö).

Pressopannussa jauhettu kahvi on kuuman veden seassa, eikä sitä kaadeta suodatinpapereiden läpi. Tästä johtuen pressopannulla valmistettu kahvi on vahvempaa, sakkaisempaa ja ”rasvaisempaa” kuin esimerkiksi tavallinen suodatinkeittimellä valmistettu kahvi, jossa valtaosa kahvisakasta ja rasvasta pysähtyy suodatinpaperiin.

IMG_4804

IMG_4806
Tässä mallissa männässä on kuminen ulkoreunus ja metallinen sihti

Tämä äärimmäisen yksinkertainen valmistusväline koostuu lasisesta tai muovisesta kannusta, kannesta ja männästä. Männässä on joko metalli- tai nylonverkkoinen suodatin. Pressopannuja löytyy montaa kokoa ja tämä valmistusohje pätee kaiken kokoisiin pannuihin. Oma pannuni on kätevä yhden kupin vetoinen.

Pressopannulla valmistaminen on melko yksinkertaista. Tärkeä esivalmisteluvaihe siihen kuitenkin liittyy. Samalla kun vesi on kiehumassa, niin pressopannu on hyvä esilämmittää. Itse teen tämän ihan kuuman kraanaveden avulla. Kun kannu on varmasti saatu lämmitettyä, niin sitä voi hiukan kuivata ennen kahvin annostelua.

IMG_4807Kahvin annosteluohjeeksi olen itselleni vakiinnuttanut 6 grammaa kahvia yhtä vesidesiä kohden. Oma yhden kupin pressopannuni vetää noin kolme desiä vettä, joten mittaan kannuun 18 grammaa kahvia. Pressopannuun käytettävän kahvin karkeus tulisi olla puolikarkean ja karkean väliltä. Omien kokeilujeni pohjalta suosittelen, että ennemmin liian karkeaa kuin liian hienoa.

IMG_4810

IMG_4813
Veden määrää ei mielestäni tarvitse punnita. Vaaka vain sattui jäämään päälle.

Vettä en näe tarpeelliseksi punnita pressopannulla tehdessä. Tarvittavan kahvin pystyy kuitenkin laskemaan kannun tilavuuden perusteella. Kun vesi on kiehuvaa, anna sen jäähtyä pikkuhetki. Ihanteellinen veden lämpötila olisi 92-96 astetta. Kaada vesi kannuun ikäänkuin pyöritellen, että kaikki kahvi kastuu. Kun tarvittava vesimäärä on kaadettu, sekoita vielä lusikalla pohjia myöten. Tämän jälkeen kansi voidaan laittaa päälle, mutta jätä mäntä yläasentoon uuttumisen ajaksi.

 

 

Hieman kahvista ja omasta mausta riippuen pressopannulla uuttamiseen sopiva aika on 4-6 minuuttia. Koko tämän ajan mäntä yläasennossa.

IMG_4821Kun aika on täynnä, sekoita kahvia vielä kerran. Kansi siis pois ja muutama pyöräytys lusikalla. Tämän jälkeen painetaan mäntä alas. Painallus kuten Aeropressinkin kanssa: hitaasti ja ei liikaa voimaa. Liian nopeasti painettuna kahvi purskahtaa kannusta pois. Painettaessa mäntä painaa kahvinpurut kannun pohjaan, jotta ne eivät joudu kuppiin. Toki sakkaa tulee väistämättä hieman, mutta siitä mainitsinkin jo aivan jutun alussa.

IMG_4827Kun mäntä on painettu täysin alas, on herkku valmis kuppiin kaadettavaksi. Isompikokoisten pressopannujen kanssa kannattaa ”ylimääräinen” kahvi kaataa toiseen, myös jo esilämmitettyyn kannuun tai astiaan. Pressopannuun jätetty kahvi jatkaa uuttumistaan, koska valmis kahvi on koko ajan kosketuksissa pohjalle painettujen purujen kanssa. Yhden kupin vetoisissa pressoissa tätä ongelmaa ei tietenkään ole.

Pressopannulla valmistettu kahvi on omiaan tukevan ja monipuolisen aamiaisen kanssa. Valmista itsellesi jonain sunnuntaiaamuna pekonia ja munia, rinnalle tuoreita viipaloituja hedelmiä ja kasviksia. Kyytipojaksi vielä pala rapeakuorista vaaleaa leipää. Pressopannulla kupillinen tai kaksi vahvaa tummapaahtoista kahvia vielä sekaan, niin eipä sitä paljon muuta enää tarvitse. Valitse pressopannulla helpoksi ja varmaksi valmistettavaksi pehmeitä, matalahappoisia kahveja (esimerkiksi brasialaiset). Kunnon potkua kaipaavat voivat valita rohkeasti hapokkaampia tai sitruksisia afrikkalais- ja aasialaiskahveja (indonesialaiset ja ruandalaiset). Myös savuiset kuubalaiset kahvit pääsevät oikeuksiinsa pressopannulla valmistettaessa.

IMG_4835

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *