Mutteripannulla Ethiopia Sidamo Guji gr1 / Porin Paahtimo

IMG_6078Hei, tämä kahvihan on käsitelty jo? Tämänhän me maistelimme Pekan kanssa kolmen kahvin kimppamaistelussa? Miksi tämä on uudestaan maistelussa?

Siksi, että halusin testata tämän mutteripannulla. Kuten kimppamaisteluartikkelista varmasti muistattekin (jos ette muista, niin lukaiskaa se uusiksi), niin Sidamo Guji on paahtoasteeltaan 3/5 ja Porin Paahtimon paahtaja Teijo Villan mukaan soveltuu myös mutteripannukahviksi hyvin. Ja koska kimppamaistelu jätti Gujista vähän vaisun kuvan, niin annan sille uuden mahdollisuuden. Edellisen Porin Paahtimon kahvin (guatemalalainen Finca Santa Cecilia Chemexillä) maistelussa sanoin lisäksi, että jätän varsinaiset maistelut tästä eteenpäin Aeropressillä, manuaalisuodattimella tai Chemexillä tehtäväksi ja teen lisämaistelut sitten esimerkiksi presso- tai mutteripannulla, jos katson tarpeelliseksi. Tällä kertaa katsoin uudelleenmaistelun välttämättömäksi.

IMG_6082En sen kummemmin ala esittelemään enää kahvin tietoja, koska ne löytyvät yllämainitsemastani kolmen kahvin kimppamaisteluartikkelista. Keskityn nyt tämän maistelun myötä tehtyihin havaintoihin ja löydettyihin ominaisuuksiin. Heti ensimmäisenä jauhetun kahvin kuivatuoksusta: edellisessä maistelussa tuoksu oli toffeemainen ja ”jälkiruokamainen”. Mutterikarkeudelle jauhettuna kuivatuoksu oli jotain aivan muuta. Tällä kertaa se oli enemmänkin tuhdin hedelmäinen, mutta silti makea.

IMG_6083Mutteripannulla valmistamisesta olen tehnyt ohjeen blogiini jo kauan sitten ja ohjeen voi lukaista täältä. Ohjeen mukaan keittelin tämänkin, eli vettä venttiiliin saakka, sihti kahvia täyteen, tiivistämättä tasoittaminen ja hellalle lämpenemään. Välillä mutteripannulla keittäessäni on paineventtiili alkanut pitämään ”höyryjunamaista” vihellystä ja olen joutunut selvittämään syytä, että miksi näin tapahtuu. Jätin jauhatuksen hivenen karkeammaksi ja vettä paineventtiilin alareunaan asti eikä vihellystä ole enää kuulunut. Kumpi lie sitten vaikutti vai vaikuttiko kumpikaan…

IMG_6085Mutteripannulla keittämisessä parasta on odotella, että kahvi alkaa pulppuamaan paineen vaikutuksesta säiliöön. Nenään tulviva tuoksu vain nostaa odotusta ja saa veden herahtamaan kielelle. Lisäksi mutteripannu on jotenkin niin ajattoman kaunis laite, että niillä voisi vaikka sisustaa kotinsa. Älkää kuitenkaan tehkö mutteripannuistanne kukkaruukkuja, jooko?

IMG_6092

Siellä sitä hyvää syntyy

Sen verran rikoin ”etikettiä”, etten juonut tällä kertaa kahvia espresso- tai mokkakupista, kuten tapana on. Tylysti kaadoin pannun tyhjäksi tavalliseen kahvikuppiin. Tällöin kahvi jäähtyy hiukan kauemmin, mutta eipähän tarvitse pitää pannua enää hollilla santsaamista varten, vaan sen voi pestä samantien.

Valmiin kahvin tuoksu oli yhä hedelmäinen. Siitä puski läpi sitruksisuutta ja voimakkuutta. Edellinen maistelu toi suuhumme marjaisuutta ja pähkinäisyyttä. Tällä kertaa Gujista pisti esiin sen sitruksinen hapokkuus, joka oli tällä menetelmällä kuitenkin paljon pehmeämpi kuin manuaalisuodattimen kanssa. Lisäksi jälkimausta tuli paljon miellyttävämpi ja pitkäkestoisempi.

Maku oli lähinnä vain vahva. Nyt ei marjaisuus ollut niin pinnalla, mikä on mutteripannulla valmistamisessa toki ihan ymmärrettävää. Sidamo Guji oli mutterikahvina tuhti, hapokas ja voimakas. Kaikkiaan ihan mainio, mutta ehkä hiukan persoonaton, kahvi mutteripannulle. Ehkä se voisi olla tähän tarkoitukseen vielä pykälän verran tummempi, jotta hapokkuus tasottuisi eikä olisi aivan niin hyökkäävä? Valmistan kuitenkin jatkossa tämän kahvin mieluummin mutteri- tai pressopannulla kuin manuaalisuodattimella. Mutterin mukanaan tuoma paksuus ja tukevuus sopivat Gujin luonteeseen hyvin. Kupillisella tätä lähtee päivä varmasti käyntiin.

IMG_6103

Share

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *