Manuaalisuodattimella kolmen kahvin kimppamaistelu

IMG_5958Uuttajalle oli siunaantunut siinä määrin kahvia kaappiin, että sitä olisi mahdollista maistella oikein ”urakalla”. Urakat on kuitenkin mukavampia porukalla tehtynä, joten pyysin maistelukaveriksi Pekan. Kuten varmaan muistattekin, niin Pekan kanssa maistelimme itsenäisyyspäivän spesiaalina jamaikalaista Blue Mountain -kahvia. Tällä kertaa maisteltavia kahveja olisi kuitenkin kolme.

Kävi hyvä tuuri: pöydälle oli mahdollista laittaa kolmen eri mantereen kahvia. Tai no, ovatko Kolumbia ja Panama sitten kaikkien mielestä eri mantereilta. Tämä taitaa olla vähän makuasia. Mutta koska maistella oli muutenkin tarkoitus, niin menkööt tämäkin makuasia siinä samassa. Maisteltavia kahveja olivat:

Ennen maistelun aloittamista olin peittänyt pussien etiketeistä kaikki makuun ja aromiin viittavat tekstit, jotta kumpikaan meistä ei niitä voisi lukea ja siten automaattisesti haistaa ja maistaa kaiken saman, mitä etiketit kertovat. Emme päässeet yksimielisyyteen siitä, että mistä kahvista aloittaisimme maistelun, joten päätimme järjestyksen arpomalla. Lopulta arvat päättivät, että aloittaisimme kolumbialaisesta, jatkaisimme panamalaisella ja lopettaisimme etiopialaiseen. Tässä vielä kahveista hiukan lisäinfoa:

Colombia El Naranjo
Kahvi tulee Calotosta, Caucan alueelta.
Tuottaja: Gonzalo Dagua
Kasvukorkeus: 1800 m.
Lajikkeet: Colombia ja Castillo
Prosessointi: Pesty
El Naranjo sijoittui neljänneksi Kolumbian Cup Of Excellence -kilpailussa 2014.

Panama Esmeralda Geisha
Kahvi tulee Boquetesta, Chiriquin maakunnasta länsi-Panamasta.
Kasvukorkeus: 1500 m.
Lajike: Geisha
Prosessointi: Pesty

Ethiopia Sidamo Guji gr1
Kahvi tulee Sidamon alueelta etelä-Etiopiasta viljelijöiden muodostamalta osuuskunnalta.
Kasvukorkeus: 1800 m.
Lajike: Local Arabica
Prosessointi: Pesty
Kahvi kasvaa luonnonvaraisena, mutta sitä ei ole sertifioitu.

Oli puhdasta sattumaa, että kaikki kahvit sattuivat olemaan prosessoinniltaan pestyjä. Eipä tämä mitään haitannut. Eipähän tarvinnut alkaa analysoimaan prosessointien vaikutusta lopulliseen makuun. Kaikki kahvit olivat lisäksi vaaleita paahtoja ja näistä tummin oli vaalea-keskipaahtoinen Guji.

Valmistusmenetelmäksi valitsimme manuaalisuodattimen, eli Wilfan pour over -suppilon. Tämä siksi, että tekisimme jokaisesta kahvista 4 desin annoksen, jonka jakaisimme kahteen pienempään lasiin erikseen (molemmille omat annokset siis). Aeropress oli myös vaihtoehtona, mutta totesimme Wilfan nopeammaksi ja helpommaksi tähän maisteluun.

IMG_5966Jokainen kahvi oli valmistettu samalla suhteella: 24 grammaa suodatinkarkeudelle jauhettua kahvia ja 4 desiä vettä. Joka annokselle noin 30 sekunnin blooming ja reilun parin minuutin uuttoaika. Jokaisesta kahvista otettiin ylös kuivatuoksuhavainnot sekä aromi- ja makuhavainnot valmiista annoksista. Käytimme tuoksujen ja makujen nimeämisessä apuna makuympyrää.

IMG_5976Kuten arvottu järjestys saneli, niin ensimmäisenä myllyyn meni kolumbialainen El Naranjo. Tämä kahvi tuli Cafetorian valikoimiin Helsinki Coffee Festivalin myötä ja tämä pussillinen oli sieltä hankittu. Kuivatuoksujen puolesta El Naranjo oli todella kirjava: tuoksussa havaitsimme pehmeyttä ja mukavaa raikkautta. Seassa oli myös sekä maanläheisyyttä että lakritsaa. Valmis uutettu kahvi ei juuri tuoksuja antanut vaikka kuinka yritti nuuskutella.

El Naranjon maussa molempien suuhun maistui jokin yrtti. Ihan täyttä varmuutta itse yrtistä ei aluksi ollut, mutta päädyimme lopulta piparminttuun. Kahvi jätti nimittäin hyvin samankaltaisen raikkauden suuhun kuin tuore piparminttu pureskeltuna (ei kuitenkaan yhtä voimakkaan). Muilta osin tämä kolumbialainen todettiin pehmeäksi, matalahappoiseksi ja hyvin teemäiseksi bodyltaan. Pekka juo yleensä kahvinsa maidolla, mutta totesi maidon olevan tämän kahvin kohdalla turha. Maito nostaa kahvin omaa makeutta hieman pintaan, mutta ei tämä silti ollut oikein maitokahviksi tarkoitettu. Hieman jäähtyneen kahvin maistelu jättää kielelle mukavaa makeutta.

Entä mitä mieltä oli pussin etiketti kahvin aromista ja mausta? Alla olevassa kuvassa olemme poistaneet peitepaperin kahvipakkauksen etiketistä.
IMG_5995Piparminttuhavainnon kanssa olimme siis hiukan sinne päin. Varsinaista sitruksisuutta emme oikein havainneet, eikä Sprite tullut kummallekaan mieleen. Tämä oli ihan kelvollinen aloitus ja ennenkaikkea mieluisa kahvi. Ja kun nyt päästiin hyvään alkuun, niin ei muuta kuin uusi pussi auki ja papuja myllyyn!

IMG_5972

Paperin päällä Guji-papuja, Pekan kädellä panamalaista

Seuraavaksi maisteltavaksi arvottiin siis panamalainen Esmeralda Geisha. Tämä melko suuripapuinen kahvi ei papuina tuoksunut juuri muulle kuin hyvälle, joten jäimme jännityksellä odottamaan jauhetun kahvin kuivatuoksuttelua. Ja sieltäpä vasta aromit saatiinkin. Esmeralda Geishan tuoksu oli suklainen, Pekan sanojen mukaan jopa kaakaonibsimäinen. Lisäksi tuoksussa oli sitruksisuutta ja kirpeyttä. Edessä voisi olla melkoinen makuelämys.

IMG_5980
Uuton aikanakin yritettiin hakea aromeja ja tuoksuja

IMG_5975Makuelämyshän se olikin. Makuympyrälle oli käyttöä makuja ja suutuntumaa kartoittaessa. Ensihavainnot olivat, että tämä panamalainen oli suutuntumaltaan paksumpi ja täyteläisempi kuin ensin maisteltu kolumbialainen. Lisäksi tämä oli hapokkaampi ja mehukkaampi.

”Mehukas” oli avainsana maussakin. Maku ei ollut niin sitruksinen kuin tuoksu antoi ymmärtää. Kahvissa oli marjaista hapokkuutta ja rypälemehumaista makua. Jäähtyessä suutuntumasta tuli täyteläisempi ja marjaisuus nosti itseään enemmän esiin. Jälkimakua oli tutkittava pitkään ja siitäkään huolimatta emme osanneet nimetä makua. Emme viitsineet jäädä tuntitolkulla pohtimaan kysymysmerkeiksi jääneitä havaintoja. Kirjasimme ylös ne, jotka osasimme nimetä ja havaitsimme helposti ja jatkoimme eteenpäin. Mitä Kaffe Obscura itse oli kahvistaan havainnut?

Rummun pärinää...jännitys tiivistyy
Rummun pärinää…jännitys tiivistyy

IMG_5998No, nyt ei aivan mennyt kohdilleen. Tässä olikin hyvä esimerkki siitä, kuinka ihmisten aistit toimivat eri tavalla. Kahviammattilaiset havaitsivat nektariinin ja hunajan, me viinirypäleen. Omat havaintomme olivat aika kaukana Kaffe Obscuran omista havainnoista. Juuri tästä syystä maistelua olikin hauska tehdä: selvitellä, että kuinka lähelle omat aistit vievät etiketin kertomia ominaisuuksia. Tärkeää tosin on olla lukematta mausta ja aromista ennen maistelun alkua. Lukemalla ammattilaisten arvio kahvista omat aivot helposti vääristävät havaintoja.

 Viimeisenä oli tämän maistelusarjan tummin kahvi, etiopialainen Sidamo Guji. Porin Paahtimo paahtaa tämän kahvin 3/5-paahtoasteelle, eli vaaleaksi keskipaahdoksi.

IMG_5999Jauhettuna Guji tuoksui toffeelle ja jotenkin jälkiruokamaiselle. Se sai oikein veden herahtamaan kielelle. Meillä molemmilla on jäänyt päähän mielikuva, että etiopialaiset kahvit ovat lähes poikkeuksetta marjaisia ja hedelmäisiä, joten tämä tuli kyllä aika lailla puun takaa.

IMG_5982Maistelu osoittautui tässä vaiheessa jo todella haasteelliseksi. Asiaan varmasti vaikuttivat tähän mennessä maistellut kupilliset sekä se, ettemme olleet muistaneet juoda vettä kupillisten välissä suun ”neutraloimiseksi”. Tämä todettiin vasta maistelun jälkeen ja hiukan harmitti. Amatöörit.

Sidamo Guji oli näistä kolmesta selkeästi hapokkain: se oli jo pistävän hapokasta. Tässä oli myös paahteisuutta mukana maussa. Suutuntumassa ja bodyssa oli siirappimaisuutta. Mausta kirjasimme ylös marjaisuutta ja jälkimaussa pähkinää tai mantelia. Pekan maitomaistelu antoi seuraavanlaisen merkinnän pöytäkirjaan:

”Maito vei kaiken maun pois ja jätti hapokkuuden”

Tämä etiopialainen osoittautui melkoisen haastavaksi maisteltavaksi. Tähän kaikkeen varmasti vaikutti yllämainitut amatöörivirheet. Plus me molemmat olimme vasta sairastelleet kesäflunssan, josta oli vielä pienet muistot. Vaan mitä sanoo Porin Paahtimon raati kahvin luonteesta?

IMG_6002Aromihavainto oli taas aivan jotain muuta. Aivan sataprosenttisesti ei osunut myöskään arviomme hapokkuudesta. Sitruksinen hapokkuus kyllä saattaa tuntua ”pistelylle” suussa, mutta pehmeäksi emme sitä mieltäneet. Sen sijaan mausta löysimme yhtäläisyyksiä. On silti väärin olettaa, että kaikki etiopialaiset kahvit olisivat automaattisesti marjaisia. Tätä ynnäsimme toisillemme moneen kertaan.

IMG_5990Yhteenvetona näistä kolmesta voisi sanoa seuraavaa:

Pöydälle nostettiin kolme hyvin erityyppistä kahvia, joista yksi oli lähes teetä. El Naranjo todettiin helpoksi juotavaksi, jota ”juo janoon”. Hyvin ei-kahvimainen kahvi, joka on varmasti teeihmisten mieleen. Raikkaus oli mukava yllätys. Kolumbialainen olikin molemmille mieluisin kahvi näistä kolmesta.
Esmeralda Geishassa ei ollut mitään ylimääräisiä makuja, vaan kyseessä oli hyvin tyylipuhdas kupillinen. Loppujen lopuksi aika koruton, kuitenkin rypälemehumainen ja helppo kahvi, joka ei Pekan sanojen mukaan ole todellakaan maitokahvi. Tykästyimme molemmat sen rypälemäiseen mehukkuuteen.
Guji oli ylivoimaisesti haasteellisin. Sen aromit ja tuoksut olivat selkeät ja helposti havaittavissa, mutta maut olivat ”pliisuja”. Lisäksi suoritukseen vaikutti varmasti amatöörivirheet, joista mainitsin jo aiemmin. Gujille manuaalisuodatin ei välttämättä ollut se kaikkein suositelluin menetelmä. Mielessä kävi kokeilla tätä presso- ja mutteripannulla.

Kaikkiaan todella mukava maistelu. Olin mielestäni onnistunut valitsemaan hyvät kahvit tätä tarkoitusta varten. Tuurilla oli oma osuutensa, sillä kaikki kahvit olivat prosessoinniltaan pestyjä. Kaikki kahvit olivat lisäksi maistuvia ja tuoreita. Pekalle kiitokset maisteluun osallistumisesta ja kuvausapuna toimimisesta.

IMG_6004

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *