Chemexillä Guatemala Finca Santa Cecilia / Porin Paahtimo

IMG_5905Melkoinen sanahirviö: Huehuetenango. Tämä sanahirviö on yksi Guatemalan merkittävimmistä kahvinkasvatusalueista ja Finca Santa Ceciliakin on siellä kotoisin. Tämä kahvi kasvaa pussin etiketin mukaan 1755 metrin korkeudella. Siellä kahvia kasvattaa jo kolmannessa polvessa Castillon perhe omalla pientilallaan. Kahvi on Porin Paahtimon paahtamaa ja paikan päältä kahvilapaahtimosta ostettua. Kiitos Uuttajattarelle tuliaisista.

Tämä 2/5-paahtoiseksi paahdettu kahvi on lajikkeiltaan monenkirjavaa: Caturraa, Bourbonia, Pacamaraa ja Villa Sarchia ja Sarchimoria. Prosessoinniltaan kahvi on pestyä ja auringossa kuivattua. Pussia raotellessa nenään tulvahtaa reilun hedelmäinen tuoksu. Tällaisen vaalean paahdon päätin valmistaa maisteltavaksi Chemexillä. Päätin lisäksi, että jatkossa jätän maisteluissa pressopannun ja mutteripannun kokonaan pois, mutta teen niilläkin valmistetuista kahveista omia artikkeleitaan. Ne ovat kuitenkin enemmän sellaisia ”fiilistelytyyppisiä”. Näette kyllä sitten.

IMG_5908

IMG_5909
Papujen punnitus ja mylly laulamaan

IMG_5912IMG_5914Puolikarkeaksi jauhettu kahvi tuoksui nenääni kuivatulle aprikoosille, sitrushedelmille ja luumulle. Huehuetenangon alueen kahveilla on hedelmäinen maine ja tämä on jo todella hedelmäinen aromi. Jännityksellä odottelen, että mitä hyvää maku tuo tullessaan. Chemexillä valmistin kahvin perinteiseen tapaani ja ohjeen siihen löydät täältä.

IMG_5915Meillä on ollut lähes puolitoista vuotta kaapissa täysin avaamattomassa paketissa vedenkeitin. Emme olleet katsoneet tarpeelliseksi ottaa sitä käyttöön, koska vesi kiehuu kyllä liedelläkin pikkukattilassa. Tarkkaan vedenkaatamiseen pikkukattila on tosin heikohko, joten eräänä kauniina päivänä päätin raapaista laatikon auki ja pistää vedenkeittimen testiin. Ja täytyy sanoa, että kyllä tuo Hugin kaataa veden paljon nätimmin ja tarkemmin kuin yksikään pikkukattila. Plus että se on ihan kivan näköinen. Sittemmin olen käyttänyt vedenkeitintä kaiken kahvin ja teen valmistamisen kanssa, paitsi tietenkin mutteripannukahvin.

IMG_5923
Blooming, eli hiilidioksidi kahvista pois

Tein kahvia yhteensä 5 desiä. Kun Chemexin saatuani aloitin kahvin valmistamisen maisteluja varten, tein pienempiä annoksia, mutta huomattuani Chemex-kahvin herkullisuuden ja puhtauden aloin tekemään kannullani maksimimäärän, jottei herkku loppuisi heti ekan maistelukupillisen jälkeen. Näin saan maisteluhetkistäkin ihania pikku kahvihetkiä itselleni.

IMG_5928Kun kaikki tarvittava vesi oli kaadettu kahvin läpi kannuun ja uuttoaika oli täysi (tähtään noin 4 minuutin uuttoaikaan), sekoittelin kahvin vielä ennen kuppiin kaatamista. Sekoitellessa kannusta nokkaani tulvahti rusinainen ja makeahko tuoksu. Sama tuoksu tuli kuppiin kaataessa. Maistelin pitkään, hartaasti ja runsaasti ryystellen. Ensimmäisenä pistin merkille pyöreähkön suutuntuman ja vihreän omenan kaltaisen hapokkuuden. Sitten kirjoittelin ylös makuhavaintoja: hienoista karamellia, suklaisuutta ja jotain makeita hedelmiä. Kauhean vahvoja makuja ne eivät olleet, mutta kaikkia oli sopivassa suhteessa ja kokonaisuus oli pehmeä. Jäähtyessään suklaisuus alkoi korostumaan ja loppukupillinen olikin jo sitten selkeää maitosuklaisuutta.

Aromin puolesta melkoinen hedelmäsalaatti, jota on höystetty karamellilla. Makunsa puolesta mukavan suklainen ja makea. Suussa sopivan hapokas ilman, että ilme naamalla kiristyy. Näillä spekseillä kahvi olisi jo itsessään ihanteellinen jälkiruoka, mutta ehkä tämä kävisi makupariksi hedelmäsalaatille tai omenapiirakalle? Helsinki Coffee Festivalilla juttelin Porin Paahtimon paahtimoisännän Teijo Villan kanssa ja hän valaisi minua hiukan sopivista makupareista kahvin ja ruuan suhteen. Makupareista on itseasiassa tehty mainio kirjakin, Kahvin Kanssa – makupareja kahvista ja ruoasta.

Finca Santa Cecilia on tuttuun guatemalalaiseen tapaan hyvänmakuinen ja runsasarominen kahvi, jonka pyöreähkö suutuntuma, pehmeä ja raikas kokonaisuus, hedelmäinen aromi ja suklainen maku tekevät kupillisesta aikamoisen elämyksen. Suosittelen kyllä testaamaan ja nimenomaan Chemexillä tai muilla pour over -menetelmillä.

IMG_5932

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *