Mutteripannu

Mutteri- eli mokkapannu on monesta kahvinjuojataloudesta löytyvä väline, joka oikeinkäytettynä antaa elämyksellisiä kupillisia espressonkorviketta. Monessa yhteydessä mainitaan että mutteripannulla valmistettaisiin espressoa. Tämä ei pidä paikkaansa, sillä espresson valmistus vaatii kovemman paineen. Mutteripannulla valmistetussa kahvissa ei myöskään ole niin paljoa kofeiinia kuin espressokoneella valmistetussa aidossa espressossa. Espresson korvikkeesta mokka kuitenkin käy erittäin hyvin.

Kerron nyt oman tapani valmistaa mutteripannulla. Minun mutteripannuni on niin sanotusti kolmen annoksen kokoinen, eli sillä syntyy kolme espressokupillista mokkaa (espressokuppi on siis se todella pienikokoinen kahvikuppi). Ohje on kuitenkin ihan yhtä pätevä kaikenkokoisille pannuille.

Mutteripannun alimpaan osaan laitetaan kylmää vettä paineventtiiliin saakka. Samaan osaan tulevaan sihtiin laitetaan mutteripannulle sopivaksi jauhettu kahvi (espressojauhatus tai hiukan karkeampi, omaan makuun sopiva löytyy kokeilemalla). Kahvia laitetaan sihtiin niin paljon, että sihti täyttyy aivan yläreunaa myöden. Napsuttele sormella sihdin kylkeen jotta kahvi menee sihtiin tiiviimmin. Älä kuitenkaan tamppaa tai tiivistä kahvia painamalla. Tasoita esimerkiksi sormella kahvin pinta sihdin yläreunan tasalle

Aseta sihti vesisäiliöön ja puhdista sihdin reunat kahvista. Kierrä vesisäiliö ja sihti paikalleen pannun yläosaan. Laita lieden pienin levy lämpenemään reilulle lämmölle (meidän liedessä levyjen lämpöpykälät menee 1-6, minä käytän asentoa 6). Laita pannu levylle ja jätä kansi auki, jotta näet koska kahvia alkaa valumaan pannuun.

Kun kahvi alkaa paineen vaikutuksesta valumaan nättinä norona pannuun, pienennä lämpöä reilusti tai ota pois päältä kokonaan (itse käännän 1-asentoon) ja laita kansi kiinni. Tavoitteena on, ettei pannu ala ”sylkemään” kahvia, vaan että se valuisi kokoajan nätisti. Jos pannu alkaa räkiä, nosta se hetkeksi pois levyltä ja laita takaisin. Kun vesisäiliö on tyhjä, alkaa pannusta kuulumaan sihinää. Tällöin pannu on otettava pois levyltä, muuten kahvi alkaa paahtumaan. Ota espressokuppi hollille, kaada mokka kuppiin ja nauti.

Pannun jäähdyttyä puhdista kaikki osat huolellisesti, jotta kahvirasva ei jätä makua seuraavaan valmistuskertaan.

Itse olen tykästynyt mutteripannuun siinä määrin, että valmistan sillä useita kertoja viikossa. Koska mutteripannulla syntyy paksu ja vahva kahvi, niin valmistettavaksi kannattaa valita jotain melko tummapaahtoista kahvia, mutta mikään sääntö ei kiellä tietenkään kokeilemasta vaaleitakin paahtoja. Mutteripannu ei ole kallis investointi ja suosittelenkin vahvan kahvin kannattajille sellaisen hankkimista.

Mokkakahvin tuoksu on aisteja huumaava

Share

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *