Chemexillä Slurp-kahvi Etiopia Yirgacheffe gr.2 / Kaffe Obscura

IMG_6122Kling klong! Taas kävi postiluukku ja eteismatolle tupsahti tuttu musta pahvikuori. Slurp muisti tilaajia uudella kahvilla. Tämä on nyt toinen Slurpin kautta minulle tullut kahvi ja maisteluartikkelin ensimmäisestä kahvista voi lukaista täältä.

IMG_6145Tämäkin kahvi on vaaleapaahtoinen ja se toimitettiin papuina. Kahvi oli Kaffe Obscura -paahtimon Etiopia Yirgacheffe gr.2 ja sen paahtopäiväksi kerrotaan 18.toukokuuta. Tämän Yirgacheffen lajike on Heirloom, eli kyseessä on alkuperäinen sen alueen lajike (ei mikään jalostettu tai risteytetty). Toisin sanoen nyt oltiin erittäin lähellä sitä, mitä kahvi on alun alkaenkin ollut ihmisen siihen tutustuessa.

IMG_5705
Kaffe Obscuran paahtaja Lasse Wuori antoi paahtonäytöksiä Helsinki Coffee Festivalilla

Kaffe Obscura toimii Helsingissä Arinatiellä. Alunperin valokuvaajan intohimosta syntynyt paahtimo käyttää hauskasti paahtoasteen merkkaamiseen kameran aukkoasteikkoa. Vaalein paahto on näin ollen F/2.0 ja tummin paahto voi olla jopa F/22, joka on italialaistyylinen erittäin tumma paahto. Paahtimolla ei ole vakituisia aukioloaikoja, vaan visiitistä on sovittava etukäteen. Yrityksen verkkokauppa toki palvelee vuorokauden ympäri.

IMG_6125Yirgacheffe on hyvämaineinen kahvialue. Sieltä tulevia kahveja on lähes jokaisen suomalaisenkin paahtimon valikoimassa. Etiopialaisissa kahveissa vain on sitä jotain. Tästä kyseisestä Yirgacheffestä oli pussin etiketissä seuraavanlaista infoa:

  • Maa: Etiopia
  • Alue: Yirgacheffe
  • Lajike: Heirloom
  • Kasvukorkeus: n. 1900 m
  • Prosessointi: Washed

Eli pestyä, korkealla kasvatettua kahvia sen alkuperäiseltä syntysijalta Etiopiasta. Erinomaiset lähtökohdat. Tällaisen kahvin halusin ehdottomasti maistella Chemexillä valmistettuna. Ehkä muistattekin, että olen maistellut Chemexillä valmistetun Yirgacheffen aikaisemminkin. En kuitenkaan lähtenyt vertailemaan näitä kahta keskenään, vaan maistelin tämän täysin omana maistelunaan.

IMG_6126IMG_6130Valmistamisessakaan en lähtenyt kikkailemaan, vaan toimin kirjoittamani perusohjeen mukaan. Tein kahvia kaikkiaan 5 desiä, joten punnitsin jauhettavaksi 30 grammaa papuja (eli 6 grammaa vesidesiä kohden). Jauhettuani kahvin sen aromit oikein tulvivat nenään. Ja aromissa löytyi: runsasta ja pehmeää punamarjaisuutta, tuhtia otetta sekä ihan hienonhienoa omenaakin. Uuttajattaren havainnot erosivat hiukan omistani, sillä hän löysi kuivatuoksusta paahdettua kastanjaa (sitä joulutoreilta saatavaa), tosi pienen määrän tupakkaa ja lakritsinjuurta.

IMG_6132IMG_6138IMG_6139Ja kun puhdas Heirloom-Yirgacheffe oli valmista, alkoi armoton maistelutyö. Tällä(kin) kertaa maistelu osoittautui positiiviseksi yllätykseksi. Kuumana maistellessa maku oli punamarjainen. Suutuntumaltaan Yirgacheffe oli kevyt, pehmeä ja yllätyksekseni hapokkuus oli kertakaikkisen miellyttävä, eikä lainkaan pisteliäs kuten ehkä hiukan odotin.

Kahvin jäähtyessä huomasin jännän ilmiön: maku tasapainottui ja marjaisa maku antoi tilaa kukkaisuudelle, joka ottikin lopulta otteen. Jälkimaku muuttui hennoksi, ikään kuin jasmiininkukkaiseksi ja siinä oli aistittavissa kuitenkin jotain ”punaisuutta” (jännä kuinka maistellessa voikin tulla värejä mieleen).

Chemexillä tehtynä tämä Yirgacheffe oli puhtaan aromikas kahvi, jolla on kaikki etiopialaisille kahveille ominaiset piirteet. Sen hapokkuuden miellyttävyys oli yllätys, koska odotin sen olevan terävämpi. Yirgacheffen alueen kahvit ovat olleet minulle tähän asti lähes aatelistasoa, ja tämä jatkaa listaa kunniakkaasti. En osaa sanoa, että mihin hetkeen tämä parhaiten sopisi. Kannattaakin miettiä ehkä niin päin, että mikä hetki olisi tarpeeksi hieno tai juhlallinen tätä kahvia varten.

IMG_6143

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *