Chemexillä Etiopia Yirgacheffe Chelelectu / Vits Kaffee, München

IMG_5116Aijai, vanha tuttu Yirgacheffe. Tai oikeastaan yksi niistä. Yirgacheffeä on tullut maisteltua ennenkin, tosin ei koskaan Chelelectua. Tämä kahvi tulee siis Yirgacheffen maineikkaalta kahvialueelta Chelelectun käsittelyasemalta. Heirloom tarkoittaa alkuperäistä kahvilajiketta, eikä mitään teollisuutta varten jalostettua lajiketta. Mixed heirloomissa näitä alkuperäislajikkeita on useita. Kahvi kasvaa noin parin kilometrin korkeudessa ja se on käsinpoimittua. Prosessointimenetelmänä kahvilla on natural.

Olen maistellut tätä niin automaattisuodattimella kuin Aeropressilläkin ja tämä toimii hienosti molemmilla tavoilla, varsinkin jälkimmäisellä. Nyt kun Chemex taloudesta kerta löytyy, niin laitetaanpa tämä elegantti herkku manuaalisuodatustestiin.

IMG_5118Kahvi on hankittu Vits:n kahvipaahtimolta Münchenistä, jossa myyjä/barista tätä minulle suositteli omana suosikkinaan. Kerroin maistelleeni Yirgacheffeä aiemminkin, mutten Chelelectua. Mies piti minua ihan hulluna ja lykkäsi pussin kouraani ja hoputti maistamaan. Vits paahtaa tämän kahvin vaaleaksi, noin cinnamon ja city -asteiden vaiheille, ja perusteluna yksinkertaisesti se, ettei näin maukasta kahvia saa paahtaa tummaksi ja näin kadottaa siitä arvokkaita aromeja. Arvostan tätä päätöstä. Vaikka tummapaahtoisissakin kahveissa on monia todella hyviä tapauksia, niin tämän kahvin aromit ovat aivan liian arvokasta paahtamalla hukattavaksi. Paahtopäivä on 5.12.2015. Ihan hyvä.

IMG_5119IMG_5123Chemexillä valmistamisesta tein jo oman artikkelinsa ja jos se meni joltakulta ohitse, niin sen voi käydä lukaisemassa täällä. Tämäkin kahvi valmistui tuon kyseisen ohjeen ja menetelmän mukaisesti. Pavut myllyyn ja jauhatus hieman puolikarkeaa karkeammaksi. Kuivatuoksuttelu antoi viitteitä persikkaisesta kahvista. Annostelin 24 grammaa jauhettua kahvia esilämmitetyn Chemexin esikasteltuun suodatinpaperiin ja uuttaminen oli valmis alkamaan.

 

Uuttamisprosessin virallinen valvoja Mikko
Uuttamisprosessin virallinen valvoja Mikko

IMG_5136

Blooming-vaihe menossa
Blooming-vaihe menossa

IMG_5143Haluan korostaa vielä Chemex-valmistuksessa ajastimen tärkeyttä. Kellon avulla on helppoa seurata uuttoaikaa, joka on tässä menetelmässä kaiken a ja o. Myös keittiövaaka on kullanarvoinen apuväline. Tottakai harjaantunut ja asiansa osaava kaveri hoitaa uuttamisen ilmankin, mutta tässä vaiheessa se olisi minulle venäläistä rulettia. Pelaan mieluummin varman päälle kun pilaan arvokkaat kahvit. Oma ajastamiseni on (kuten valmistamisohjeessanikin kirjoitin) 45 sekunnin blooming ja 4 minuutin uuttoaika.

IMG_5149Valmiista kahvista pisti ensimmäisenä merkille matalahappoisuus ja suutuntuma, joka on todella pehmeä. Suutuntumaa voisi kuvailla myös elegantiksi tai hienostuneeksi. Hyökkäävyydestä tai terävyydestä ei tietoakaan. Toisena esiin nousee sen aromit: musta tee, persikka ja ehkä jasmiininkukka? Ja kuten monessa muussakin afrikkalaisessa kahvissa, niin tässäkin aromit voimistuvat ja muuttuvat hieman kahvin jäähtyessä. Parhaan makuelämyksen saakin, kun antaa kahvin olla kupissa tovin eikä suotta ala polttamaan huuliaan heti kuppiin kaatamisen jälkeen. Kukkainen jälkimaku kestää suussa pitkään.

Tällainen matalahappoinen ja hienostunein aromein varustettu kahvi on helppo juotava koska tahansa. Aamukahvina lempeä, jälkiruokakahvina kevyt ja iltakahvina hemmotteleva Yirgacheffe Chelelectu toimii varmasti hyvänä vastapainona jollekin suolaiselle välipalalle tai juhlahetkiin voileipäkakun seuraksi. Kuten aiemmin jo mainitsin, niin olin ehtinyt maistella tämän kahvin jo Moccamasterilla sekä Aeropressillä eikä kumpikaan menetelmä tuottanut pettymystä. Aeropressillä aromit oikein korostuivat ja Chemex löi vieläkin paremmaksi. Kun suurin osa hiukkasista ja rasvasta jäi suodatinpaperiin, niin kuppiin päätyi todella raikas ja kevyt Chelelectu.

Yirgacheffeä löytyy monen paahtimon tuotevalikoimasta ja kannattaa sitä ostaessa tiedustella hiukan tarkemmin sen alkuperää ja vaikka käsittelyasemaa sekä sen prosessointitapaa. Se, että onko kahvi natural, washed vai jotain siltä väliltä, esimerkiksi pulped natural tai semi-washed, ratkaisee kahvin maun kannalta paljon (näistä tulee vielä enemmän tarinaa sitten aikanaan omassa jutussaan). Tämä pussillinen oli kyllä etiopialaiskahvien eliittiä ja kirkkaasti omien suosikkikahvieni joukossa.

IMG_5154

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *