Kirjaesittely: Hanna-Maria Huhtonen – Suomalaiset pienpaahtimot

IMG_6104Olen tehnyt maaliskuussa blogiini artikkelin, jossa annoin muutaman kirjavinkin kahviharrastajille. Kyseisen artikkelin voit lukea täältä. Tekstistä jäi pois hiukan suositelluista opuksista poikkeava teos, joka on kuitenkin vertaansa vailla ja siksi halusin omistaa sille kokonaan oman artikkelinsa. Kyseessä on kahviammattilainen Hanna-Maria Huhtosen kirjoittama ”Suomalaiset pienpaahtimot – laatua ja paikallisuutta”. Kirja on ilmestynyt vuonna 2015.

Ensin hiukan kirjailijasta itsestään. Hanna-Maria on kahvialan ammattilainen, joka on toiminut jo vuosikymmeniä muun muassa baristana, kahvitapahtumien järjestäjänä ja kirjoittana. Tällä hetkellä hän työskentelee Australiassa raakakahviyrityksen palveluksessa hallinto- ja myyntivastaavana. Hän myös ylläpitää kahviblogia Mustana.fi. Lisäksi hän on kirjoittanut ”Kahvin kanssa” -makupariteoksen, jossa hän esittelee toimivia makupareja syötävästä ja kahvista.

IMG_6107”Suomalaiset pienpaahtimot” on nimeään monipuolisempi teos. Se muun muassa kertoo kahvin historiasta niin kasvina kuin elintarvikkeenakin, esittelee korvikkeen ja vastikkeen suomalaisen kahvikulttuurin historiassa, kuvailee kahvin paahtamisprosessia ja paahtokoneita, opettaa kahvin maistelun eli cuppingin ja kertoo eri kahvinkasvatusalueiden mukanaan tuomista makueroista kahviin. Pääpaino on kuitenkin suomalaisten pienpaahtimoiden esittelyssä. Paahtimoita kirjassa on esitelty 11 (tänä päivänä Suomessa on jo lähes 30 pienpaahtimoa). Kokoluokka vaihtelee pikkupaahtimoista ”hiukan” suurempiin, eli Robert’s Coffee:hen saakka.

Paahtimoesittelyiden yhteydessä on haastatteluja, joissa paahtimoiden perustajat kertovat omista syistään alkaa yrittäjäksi kahvialalle. Lisäksi esittelyissä kerrotaan hiukan paahtimoiden kalustoista ja raakakahvien valintaprosesseista. Kirjassa on jokaisen paahtimon yhteystiedot, jotta kiinnostuneet voivat käydä hakemassa kahvia itselleen testattavaksi. Myös linkit paahtimoiden kotisivuille on laitettu ylös.

IMG_6115Kahvitouhusta kiinnostuneille on vielä kirjan loppuun laitettu kahviaiheinen sanasto helpottamaan tulkintaa. Kirja on todella mielenkiintoinen ja helppolukuinen, ja sen lukeekin helposti yhdellä istumalla. Kuvineen ja haastatteluineen kirja on todella laadukas. Ennen kaikkea se on kuitenkin tärkeä teos suomalaisen käsityön esiintuomiseksi. Olisin jopa toivonut enemmänkin paahtimoita esiteltäväksi. Toki etsivä löytää paahtimoiden tiedot myös netistä, mutta tässä olisi kaikki ollut yhdessä kätevässä paketissa. Kirjalla on mielestäni selkeitä päämääriä: ohjata kuluttajat kohti laadukkaampia kahvielämyksiä, opettaa ymmärtämään kahvia ja sen ominaisuuksia, ja ennenkaikkea ohjata tukemaan suomalaista yrittäjyyttä, käsityöläismeininkiä ja kahviammattimaisuutta.

Suomalaiset pienpaahtimot -teosta myyvät muun muassa seuraavat nettikaupat:

IMG_6109

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *