Aeropressillä Slurp-kahvi Colombia El Desvelado / Kaffa Roastery

IMG_6174Jälleen Slurp on muistanut tilaajia kahvilla (jos Slurp ei vieläkään ole tuttu, niin lukekaa nyt hyvät ihmiset tämä). Postiluukku kävi ja heti oli iskettävä näppinsä kuoreen kiinni. Tämänkertainen kahvi on Helsingin Punavuoressa toimivan Kaffa Roasteryn special roast -kahvi Colombia El Desvelado. Tai hetkinen…

IMG_6177Hiukan ihmetytti etiketissä oleva ”100% Brazil, Minas Gerais, Campo Das Vertentes, Jaguara” -teksti. Selvisi, että tämä teksti kuuluu Kaffan Brazil Jaguara -kahvin etikettiin. Itseasiassa koko etikettiteksti makukuvailuineen kaikkineen kuuluu tuolle brasialaiselle kahville. Mutta mikähän kahvi tässä pussissa sitten todellisuudessa on? O ou…

Kuuma linja auki ja varmistus: kyllä se on otsikon kolumbialaiskahvia. Etikettiin oli vain jäänyt brasilialaiskahvin infot.

Lisäys: Slurp tiedotti kahvitilaajille uutiskirjeitse etiketissä olevasta virheestä. Kaffalla oli jäänyt väärän kahvin infotekstit etikettiin, eli virhe oli täysin inhimillinen. Kahvin kaikki oikeat tiedot olivat kuitenkin nähtävillä Slurpin omilla sivuilla.

Eipä tämä mittään meinaa. Maisteltava se oli jokatapauksessa. Ja tämän kyseisen kolumbialaiskahvin infon nappasin Kaffan omilta sivuilta:

”El Desvelado -kahvi tulee Nariñosta, lounais-Kolumbiasta läheltä Ecuadorin rajaa. Tämä kahvi on koottu kahdesta kahvilajikkeesta, joita on kerätty usean pienviljelijän sadosta. Viljelijät ovat lajitelleet, prosessoineet ja kuivanneet kahvierät jo viljelytilalla. Viimeistely ja lopullinen laatujako on tehty Growers Association -järjestön asemalla. Kahvihankkijamme tekee suoraa yhteistyötä tämän järjestön kanssa ja on valinnut makupisteytyksen avulla kahvierät El Desvelado -kahviimme.”

IMG_6180IMG_6185Päädyin Aeropress-valmistukseen puhtaasti siitä syystä, että viimeaikoina olen harrastanut aika runsaasti Chemex-valmistamista, joten saisin hiukan vaihtelua. Sitäpaitsi maistelin edellisen Slurp-kahvin Chemexillä, niin olisi ollut väärin jatkaa taas samalla laitteella. Lisäksi halusin saada esiin mahdollisimman laajan makujen kirjon. Kahvia jauhoin 17 grammaa yhtä kupillista kohti. Ja jauhamisen jälkeen kirjasin ylös tottakai kuivatuoksuhavainnot.

Kuivatuoksusta erotti runsasta marjaisuutta: punaista viinimarjaa, vadelmaa ja jopa mansikkaa. En malttanut jäädä kuivatuoksuttelun äärelle kauhean pitkäksi aikaa, vaan halusin päästä valmistamaan kahvin ja tutkimaan sen makua. Odotin, että olisiko vadelman ja mansikan aromit oikein maussakin asti. Tällä kertaa valmistin kahvin ilman sen kummempia uuttoaikoja, eli aivan kuten kirjoittamassani Aeropress-jutussa.

IMG_6189

Tohelon kädenjälki näkyvissä

Tohelon kädenjälki näkyvissä

IMG_6191IMG_6193Kuppiin painettu kahvi ei antanut kummoisia aromeja. Se tuoksui kahville. Ei muuta kuin lusikka kauniiseen käteen ja maistelua tekemään. Mehukas ja paksu suutuntuma yllätti, kuten myös miellyttävän kevyt hapokkuus. Makumaailma oli monenkirjava ja marjaisan ”kirpeähkö”. Marjojen lisäksi kivaa pientä sitruksisuuttakin löytyi. Marjoista maistuu lähinnä herukka, mutta jostain takavasemmalla esiin pyrki hienoinen mansikkainen sivumaku, joka häipyi pehmeän ja tasapainoisen jälkimaun tullessa kuvioon. Mitään todella voimakasta makua ei esiin noussut, vaan kaikki oli harmoniassa luoden pehmeän, mutta pirtsakan kokonaisuuden.

Tuntui kuin jokaiseen suulliseen olisi saanut jonkin eri maun nousemaan esiin. Jos ensimmäinen kupillinen oli herukkainen, niin toinen oli enemmän persikkainen, kolmas mansikkainen ja niin edelleen. Ikään kuin kahvin maku olisi elänyt näinkin voimakkaasti koko ajan. Jäähtyessään kahvin suutuntuma paksuni entisestään ja tuli yhä mehukkaammaksi. Mieleen tulivat monet Itä-Afrikan kahvit.

El Desvelado oli todella maukas ja hyvä kahvi, joka maistuisi varmasti maitokahvinakin. Sen pirtsakas marjaisuus ja paksu suutuntuma olivat omaan suuhuni kuin hunajaa ja tasapainoisen jälkimaku kruunasi tämän kahvin. Eikä yksi kupillinen riitä kertomaan koko totuutta. Kahvia voi ja täytyykin tutkia joka kupillisella uudestaan. Kaffa Roasteryn tuotteet eivät ole minulle entuudestaan tuttuja, sillä Tampereen kauppojen valikoimissa on ollut heiltä yleensä pelkkiä blendejä tai yli puoli vuotta vanhoja paahtoja. Mutta varmasti otan maisteluun lisää heidänkin single origin -kahvejaan, jos vain sopivasti löytyy tuoretta tavaraa.

IMG_6194

Share

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *