Manuaalisuodattimella Colombia Finca La Alcansia / Porin Paahtimo

IMG_6197Maistelua maistelua maistelua, mitä sitä muuta kahvifani kaipaa? Tällä kertaa kaivelin maisteluun ehkä hiukan kahvikaapin perukoille unohtuneen Porin Paahtimolta ostetun kolumbialaisen Finca La Alcansian. Unohtuneen siinä mielessä, että kahvi oli paahdettu ja pakattu aika tarkalleen kaksi kuukautta sitten. Pussi oli kuitenkin avaamaton ennen tätä maistelua, mutta silti: hups…

IMG_6200Tämä kolumbialainen kahvi kasvaa kuuden hehtaarin kokoisella La Alcansian tilalla. Tilaa hoitaa Mariano Leal, joka peri kahvitilan vanhemmiltaan 22 vuotta sitten. Kasvatuskorkeus on 1450 metriä merenpinnan yläpuolella ja lajike on Caturra. Kahvi on paahdettu Porin Paahtimolla paahtoasteelle 2/5, joten manuaalisuodatin oli aika selkeä valinta valmistusvälineeksi.

IMG_6209Ennen valmistamista ohjelmassa oli tottakai kuivatuoksun analysointia ja aromien hakemista. Ensimmäinen aromihavainto, jonka kirjasin ylös, oli jokin punaisten marjojen ja hedelmien sekamelska. Tämä kaikki tuoksu ”tuntui” nenässä melko tuhdille ja voimakkaalle. Muita selkeitä havaintoja en sitten tehnykään, joten loput kirjaamiset tulisivat sitten uuttamisen jälkeen.

IMG_6211Jauhettua kahvia annostelin esikasteltuun suodatinpaperiin ja manuaalisuodattimeen 17 grammaa. Kahvi oli jauhettu hiukan suodatinkarkeutta karkeammaksi, ei kuitenkaan aivan pressokarkeudelle. Blooming kesti 35 sekuntia ja veden kaadoin kahdessa erässä niin, että kokonaisuuttoajaksi tuli aika tarkalleen kaksi ja puoli minuuttia.

IMG_6217IMG_6216Uutetusta kahvista oli havaittavissa jotain makeaa aromia, kuin todella mietoa karamellia. Makuun asti ei makeutta kuitenkaan riittänyt. Maussa oli jotain kirsikan ja punaisen omenan väliltä, tai kahta edellämainittua yhdisteltynä. Maut tulivat esiin heti eivätkä viipyneet kauaa. Jälkimakuun astui tilalle pehmeää suklaisuutta, kuten monissa muissakin Etelä-Amerikan kahveissa.

Suutuntuman osalta kahvi oli vesimäinen/vetinen. Jotkut voisivat sanoa rumasti, että suutuntumaltaan kahvi oli ”lirua”. Hapokkuutta oli omaan makuuni sopivasti, ettei kahvia tarvinnut juoda irvistellen.

Tällä kertaa kahvi ei ollut mitään tajunnanräjäyttävää, muttei missään nimessä huonoa tai pahaa. Finca La Alcansia on erittäin hyvä ”peruskahvi”, josta ei hyökkää esiin mitään äärikokemuksia, vaan kokonaisuus on toimiva, laadukas ja tasapainoinen. En nostaisi tätä parhaimpien maistamieni kahvien joukkoon, mutta arvosanana antaisin tälle kuitenkin ”vahva kasi”. Jossittelu on aina turhaa, mutta jos ensi kerralla maistelisi tuoreempana eikä hautaisi pussia kaapin perälle…mäntti!

IMG_6222

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *