Aeropress

IMG_4541Aeropressiä ei ensivilkaisulla kahvinvalmistusvälineeksi uskoisi. Mutta kun siihen perehtyy ja sillä valmistettua kahvia maistelee, ymmärtää hyvin että miksi sitä mainostetaan parhaana kahvinvalmistuslaitteena. Aeropress on lisäksi melko tuore keksintö. Sen kehitti yhdysvaltalainen Adam Adler vuonna 2005 ja se on saavuttanut nopeasti suuren suosion kahvipiireissä. Aeropressillä valmistettu kahvi on aromirikkaampaa ja se valmistuu yllättävän nopeasti ja helposti. Aeropressiä myydään niin paahtimoissa (esim. Kaffa Roastery, Turun Kahvipaahtimo, Mokkamestarit ja Cafetoria), kahvialan erikoisliikkeissä (esim. Crema, Kaffecentralen ja Kuppikuumaa.fi) kuin Verkkokauppa.comissakin.

Valotan seuraavaksi kahvin valmistamista Aeropressilla. Laitteen mukana tuleva ”perusohje” on ihan käyttökelpoinen, mutta suosittelen kokeilemaan erilaisia tapoja, jotta se omaan makuun sopivin löytyy. Youtubesta löytyy runsaasti erilaisia tapoja valmistamiseen. Tottakai lopputulokseen vaikuttaa itse kahvikin, joten pidäthän huolta että kahvisi on mahdollisimman tuoretta.

IMG_4550Valmistan itse kahvini niin sanotulla ”väärinpäin-menetelmällä”, eli kasaan Aeropressin ylösalaisin, täytän sen ja käännän ympäri ennen kahvin painamista kuppiin. Eli kuvan mukaisesti sylinteriosat sisäkkäin noin parin sentin verran että laite pysyy koossa kun siihen kaadetaan vettä. Tässä vaiheessa laitan Aeropressin keittiövaalle ja nollaan vaa’an.

Hiukan kahvilaadusta ja paahtoasteesta riippuen mittaan kahvia 15-20 grammaa. Tummille paahdoille käytän yleensä hiukan vähemmän, mutta melko rutiininomaisesti tulee laitettua 17 grammaa kahvia. Kahvi annostellaan sylinterin ylempään osaan. Kahvin jauhatus vaikuttaa suuresti lopputulokseen. ”Suositus” on suodatinkarkeus, mutta kuten moni muukin niin myös minä olen huomannut hieman suodatinjauhatusta hienomman jauhatuksen lopputuloksen kannalta paremmaksi. Se omalle maulle paras vaihtoehto löytyy kokemuksen kautta. Suodatinjauhatuksesta on hyvä lähteä liikkeelle.

IMG_4552

Kahvin, kuten myös teen, valmistuksessa veden lämpötilallakin on suuri vaikutus lopputulokseen. Kahvin valmistamiseen Aeropressillä olen käyttänyt noin 92-96 asteista vettä. Eli käytännössä kuumennan pienessä kattilassa vettä kiehuvaksi, nostan kattilan hetkeksi pois kiehumasta, annan olla jokusen sekunnin ja kaadan sitten.

IMG_4557Vettä kaadan aluksi vain sen verran, että sylinteri on noin puolillaan. Tässä vaiheessa sekoitan vettä ja jauhettua kahvia keskenään, jotta varmasti kaikki kahvi sekoittuu veteen. Kahvia ei tarvitse vatkata tai sotkea, muutama pyöräytys vaikka lusikalla riittää. Tämän jälkeen kaadan sylinterin täyteen vettä. Ei piripintaan asti kuitenkaan, mutta noin 1-1,5 senttimetrin päähän sylinterin yläreunasta. Tässä on taas mahdollisuus hifistelyyn: veden määrän voi punnita tarkasti ja pitää kirjaa kahvin ja veden määrien suhteesta, jotta se absoluuttisen täydellinen uuttosuhde löytyy. En ole itse vielä aivan tässä pisteessä; toistaiseksi silmämääräinen vesimäärä on riittänyt hyvään lopputulokseen.

IMG_4556

Aeropressissä kahvi puristetaan paineella suodatinpaperin läpi. Aeropress-laitteen mukana tulee 350kpl paperisuodattimia ja lisää saa hankittua jokaiselta laitetta myyvältä liikkeeltä. Suodatinpaperi asetetaan sille tarkoitettuun ”korkkiin”. Keitän vettä aina sen verran reilummin, että sitä riittää vielä suodatinpaperinkin kasteluun ennen suodattimen paikalleenasentamista. Tällä on tarkoitus poistaa (tai ainakin minimoida) paperista kahvin sekaan irtoava maku. Kasteltu suodatinpaperi muovikorkkeineen kierretään sylinterin päähän.

Huomioi, että kahvi uuttuu kaiken aikaa

Sitten seuraa ehkä se kenties jännittävin vaihe. Jännitävin siksi, että viimeistään tässä vaiheessa on mahdollisuus kaataa kahvi pitkin pöytää ja lattiaa. Kahvikupin laitan valmiiksi sylinterin päälle. On syytä huomioida, että kuppi on sen verran iso, että Aeropressin suodatinosa mahtuu kokonaisuudessaan kuppiin sisään ja että kuppi tulee laitteen päälle ylösalaisin. Varma ote sekä kupista, laitteesta että laitteen ”katkaisukohdasta”, eli siitä kohdasta, jossa osat menevät pari senttiä sisäkkäin. Sitten hallittu kääntö niin, että laite seisoo kupin päällä. Todennäköisesti kuulet kuinka kahvi alkaa valua itsekseen kuppiin painovoimasta johtuen.

IMG_4563Avaan Aeropressin; tarkoituksena päästää kahvin sekaan ilmaa ennen sen puristamista suodattimen läpi. Yläosa takaisin paikoilleen ja painaminen alkaa. Painamisaika on taas yksi muuttuja, jonka kanssa voi hifistellä. Kahvi on uuttunut kaikenaikaa tähän saakka, ja se uuttuu vielä painamisenkin aikana. Mitä hitaampi painaminen, sitä pidempään kahvi vielä uuttuu. Olen kellottanut omia painalluksiani ja pyrin 10-20 sekunnin väliin. Kuten kahvin määrässä ja jauhatuksen karkeudessa, tässäkin se itselleen mieluisin tapa löytyy kokemuksen kautta.

Kuvaamisen vuoksi kahvia ehti valua turhan paljon läpi ennen painamista
Kuvaamisen vuoksi kahvia ehti valua turhan paljon läpi ennen painamista

Kun kaikki kahvi on painettu Aeropressistä kuppiin, voit kiertää suodatinkorkin irti. Paperi on todennäköisesti kiinni kahvissa ja voit painaa sylinterin tyhjäksi suoraan biojätteen sekaan. Tämän jälkeen olen tavannut heti purkaa Aeropressin ja putsata sen kuumalla vedellä samantien, jottei valmistamisesta jää mitään kahvirasvajäämiä laitteeseen.

IMG_4566Sitten vain takapuoli penkkiin ja kuppi kouraan. Nauti aromikkaasta, rikkaasta ja puhtaasta kahvista. Maistele Aeropressillä eri maiden alkuperäiskahveja ja hämmästy kaikista maku- ja aromivivahteista, joita kupillisestasi tulee. Kun tähän valmistustapaan pääsee käsiksi, saattaa se ”tavallinen” kahvinkeitin jäädä kesälomalle. Tai ainakin siihen asti, kunnes täytyy keittää 10 hengen seurueelle kahvit kerralla. Siihen Aeropress on turhan hidas.

Mikäli sinulla jo on Aeropress, niin olisi mukava kuulla omasta tavastasi valmistaa sillä. Millä suhteella laitat vettä ja kahvia? Kellotatko painamista? Valmistatko tummat ja vaaleat paahdot erilailla?

 

5 Responses

 1. Hankin Aeropressin töihin kesällä, kun automaattikahvi alkoi tökkimään. Nykyään sitten käytän tätä päivittäin. Tilasin siihen alumiinisuodattimen ebaysta, mitä voisi käyttää jatkuvasti. Tämä oli pienoinen pettymys. Suodattimen taikia pitää olla selkeästi karheampaa kahvia, että ei purut valu valmiiseen kahviin. Maku on myös hieman erilainen. Käytän nykyään Aeropressin omia suodattimia.

  Olen todennut, että Aeropress on hyvä laite. Nykyään haluankin maistella erilaisia kahveja ja olenkin tilannut netistä Slurpista Aeropress karheaa kahvia. Näppärästi tulee 2viikon välein postilaatikkoon ja joka kerta on joku uusi tummapaahto laatu.

  Täytyykin kokeilla tuota ylösalaisin menetelmään tässä lähiaikoina. Veden otan kahviautomaatin tee pisteestä, mistä vesi tulee lähelle kiuhumispistettä. En ole varma tarkasta lämmöstä, mutta mielestäni lopputulos on sama, kuin kotona vedenkeittimestä(kiehuu ja sen jälkeen hetken jäähdytys). Kahvin määrä on löytynyt sopivaksi Aeropressin mukana tulevasta mitasta ja veden määrän katson Aeropressin kyljestä.

  Kaikenkaikkiaan loistava vekotin ja herättää ainakin keskustelua kahvihuoneessa.

  1. Noista alumiinisuodattimista en ole kauheasti positiivista kuullut, niin sen takia olen itsekin jättänyt suosiolla väliin. Hienoa, että oma maku on löytynyt ja kokeilet uusia kahveja!

 2. Mikkon tavoin hankin Aeropressin, kun ei automaattikahvi maistunut. Ostoksesta on nyt reilu vuosi. Nykyään se kulkee aina mukana työkeikoille ja lähes kaikkialle muuallekin (huom! Loistava laite keskustelun herättämiseen tauoilla).

  Mukana kulkevaan settiin kuuluu myllynä Hario Skerton, joka tosin vaihtuu kevään aikana Handground myllyyn, kunhan laite menee valmistukseen ja se toimitetaan mulle. Vaakana on Harion Drip Scale.

  Uuttamista varten jauhan kahvin lähelle filtterijauhatusta ja kahvia käytän 6,0-6,2g per desilitra vettä. Bloom aika on 30s, uuttoaika on 2½ minuuttia plus/miinus 15s ja painallusaika on 30s, eli kokonaisuudessaan kahvi valmistuu noin 3½minuutissa. Uuttoaika ja veden sekä kahvin välinen suhde on minulla melko usein vakio, kun käytän Aeropressiä. Useimmiten vaihdan jauhatuskarkeutta, jos edelliset asetukset ei toimi uuden kahvin kanssa.

  1. Olet ensimmäinen, jonka kuulen pelailevan ensisijaisesti jauhatuksen kanssa. Oletko huomannut eroja tummien ja vaaleiden paahtojen välillä? Täytyykö tumman paahdon olla esimerkiksi karkeampaa kuin vaaleiden?

   1. Juuri näin. Vaalepaahtoinen kahvi vastustaa uutosta hieman enemmän kuin tumma, joten jotta voin pitää uuttoajat ja suhteen samana, jauhan vaaleat paahdot hienommaksi kuin tummat paahdot. Erot eivät ole kovin suuria ja Skertonissa liikun useimmiten 3 vierekkäisen jauhatusasteen välillä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *