Chemexillä Slurp-kahvi Ethiopia Haile Selassie Yirgacheffe / Pirkanmaan Paahtimo

IMG_6233Kas vain, jälleen Slurp-kuori! Kahvihammastani kolottikin siihen malliin, että hyvää postia olisi taas tulossa. Tämä onkin tällä erää viimeinen Slurp-kahvi meikäläiselle. Iso kiitos Slurpille yhteistyöstä ja juttujen eteenpäin jakamisesta. Uskon, että kohtaamme jälleen! Kenties kahvin äärellä?

Mutta mitäs kuoressa on tällä kertaa? Nyt rummunpärinää ja jännityksen tiivistymistä….Ai niin, kyllähän te otsikosta näette, että mitä siinä on. Eli Pirkanmaan Paahtimon Ethiopia Haile Selassie Yirgacheffe. Kahvia tuottaa useiden pienviljelijöiden muodostama osuuskunta. Tämä pääasiassa luonnonoloissa ja 1900 metrissä kasvava kahvi on Haile Selassien pesuasemalla pestyä ja aurinkokuivattua. Lajike on Local Arabica ja valmistussuositukset ovat pressopannulle sekä suodatus- ja Aeropress -menetelmille.

IMG_6235IMG_6236Chemexillähän tämä oli valmistettava. Kuten varmasti muistattekin, niin olen maistellut kaksi edellistäkin Yirgacheffen alueen kahvia Chemexillä valmistettuna. Artikkelit noista maisteluista löytyvät täältä ja täältä.

Hellepäivinä harvoin tekee mieli kahvia, mutta tämän kuoren avattuani tiesin, että sitä on valmistettava heti! Tuoksu herätteli kahvinhimot pintaan. Keittelin tätä useaan otteeseen ennen tämän artikkelin kirjoittamista, jotta osaisin sanoa siitä kaiken tarpeellisen. Parilla ensimmäisellä valmistuskerralla valmis kahvi oli aivan liian väkevää, joten muutin jauhatusta karkeammaksi. Ja kun oikea karkeus löytyi, niin uskaltauduin kirjoittamaan muistiinpanot artikkelia varten.

IMG_6239IMG_6243IMG_6241Jauhetun kahvin kuivatuoksu oli tasapainoinen kokonaisuus eri marjoja, jotka vuorollaan nousivat esiin: vadelma, herukka ja mustikka löytyivät ainakin ja niistä vahvimpina herukka ja viimeisimpänä mainittu mustikka. Seassa oli myös jotain pientä greipin aromia. Kahvin Chemex-valmistaminen tapahtui perinteisen tapani mukaan: 6 grammaa jauhettua kahvia yhtä vesidesiä kohti. Ja kuten aiemmin jo mainitsin, niin jauhatus oli hieman tavallista karkeampi.

IMG_6250IMG_6259Etiopialaisille kahveille on hyvin yleistä teemäinen suutuntuma, mutta nyt löytyi poikkeus. Haile Selassien suutuntuma on ”kevytmaitomainen” ja erikoisen pehmeä. Maussa oleva marjaisuus ja hienonhieno makeus yhdistettynä suutuntumaan muodostivat lähes mehumaisen kokonaisuuden. Hapokkuutta oli sen verran, että suussa tuntui muttei mennyt kuitenkaan överiksi. Mukavan pirskahtelevaa enemmänkin.

Haile Selassie oli monivivahteinen ja marjaisa kahvi, jonka kokonaisuudesta henkii laatu. Sen pehmeä suutuntuma yhdistettynä monipuoliseen marjaisuuteen tekee tästä herkullisen jokahetken kahvin, joka varmasti saa osakseen positiivista palautetta hetkessä kuin hetkessä. Maitokahviksi tämä soveltuu, mutta vain pienellä määrällä maitoa. Yirgacheffen alueen kahveilta voi yleensäkin odottaa paljon ja jatkan edelleen sillä linjalla, että ei ole tämän alueen kahvien voittanutta.

IMG_6260

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *