Aeropressillä Kenya Gikirima AA / Lehmus Roastery

Huomio huomio Limited-kahvien ystävät! Saisinko huomionne hetkeksi. Kiitos. Jälleen on Lappeenrannasta nimittäin saapunut musta laatikko Uuttajan tutkittavaksi. Asialla tottakai Lehmus Roastery ja kyseessä heidän Limited-tuotesarjansa tuote numero kaksi, Kenya Gikirima AA. Kahvi on saatu paahtimolta yhteistyön merkeissä.

Vaaleaa paahtoa oleva Gikirima AA tulee Mount Kenyan rinteiltä Embun maakunnasta. Kibugu-pienviljelijäyhteisön viljelemä kahvi saa Gikiriman pesuasemalla märkäkäsittelyn. Kahvin kasvatuskorkeus on 1800 metriä merenpinnan yläpuolella. Lajikkeiltaan tämä Arabica-kahvi on SL28 sekä SL34.

Papujen tuoksu antoi osviittaa siitä, että tulossa olisi moniulotteinen makuelämys. Papujen tuoksusta erottui hurja sitruksisuus, kukkaisuus sekä pieni vaahtokarkkimainen häivähdys. Ja tarkastin kyllä, ettei pöydälle ollut jäänyt karkkipussia lojumaan. Kyllä se tuoksu tuli papupussista. Jauhaminen toi taas lisää ulottuvuuksia tuoksuun. Sitruksisuus oli edelleen vahvasti läsnä. Sen rinnalle tuoksuun tuli omenaa, vesimelonia, kaakaota sekä pieni tuomenkukkaa muistuttava sävy. Tuoksusta pystyi jo tässä vaiheessa heittämään melko vahvan arvauksen siitä, että kahvi olisi pikkaisen hapokkaampaa sorttia.

Valmistusmenetelmänä pidin Aeropressiä aikalailla itsestäänselvänä. Valmistelin kahvin seuraavanlaisella reseptillä: 17 grammaa jauhettua kahvia (jauhatuskarkeus hieman suodatinkarkeutta hienompaa) ja 90-asteista vettä aluksi 100 grammaa, jonka jälkeen muutama sekoituspyöräytys lusikalla. Sitten vettä 230 grammaan saakka ja 20 sekunnin uutto, jonka jälkeen koko komeuden kääntö ympäri ja 20 sekunnin painallus kuppiin.

Maku oli ennenkaikkea sitruksinen. Sen alta esiin nousivat siirappinen suutuntuma sekä vihreän omenan kaltainen pureva hapokkuus. Siirappinen ja jotenkin kuivahko suutuntuma saivat aikaan sen, että suun kaikki pinnat jäivät jotenkin tahmean tuntuisiksi. Jälkimaussa oli reilusti pehmeää hedelmäisyyttä sekä kiva puolukkainen sivumaku.

Kenya Gikirima AA oli varsin mielenkiintoinen siirappitapaus. Ei aivan niin eeppisen herkullinen kuin Limited-sarjan ensimmäinen tuote Rocko Mountain, mutta äärimmäisen persoonallinen ja hyvä kuitenkin. Siirappinen suutuntuma sai hetkeksi olon häkeltyneeksi, mutta lopulta hyvinkin onnelliseksi, sillä kyseessä on loppujenlopuksi aivan törkeän hyvä kahvi. Juuri sellainen, joka istuu tähän Limited-sarjaan kuin isä äitiin. Toivon, että Limited-kahvien sarja on pitkä ja että se tarjoilee vieläkin uskomattomampia kupillisia jatkossa.

4 Responses

    1. Oho, nyt käy kyllä aikalailla kateeksi. Elämyksellistä ja turvallista reissua!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *