Aeropressillä Kalevan Kaski / Pirkanmaan Paahtimo

Tiesittekös, että Elias Lönnrot keräsi kansalliseepoksemme Kalevalan runoja kahvin toivossa? Laukon kartanon silloinen emäntä, kansanrunouteen hurahtanut Eva Törngren lupasi Lönnrotille kupillisen kahvia jokaisesta kerätystä runosta. Näin myöhemmin valmistui Kalevala. Ja Kalevalasta johtaa nimensä myös Tampereen kaupunginosa Kaleva, joka liittyykin taas suoraan tähän maistelussa olleeseen kahvitapaukseen. Tarina Lönnrotista on muuten otettu suoraan kahvipakkauksen takaetiketistä. Kalevan Kaski on saatu paahtimolta yhteistyön merkeissä.

Pirkanmaan Paahtimon kaupunginosakahvien sarjan tuotteista Uuttajalla oli jo maistossa Pyynikin Humina ja nyt oli vuorossa Kalevan Kaski (sarjan muut kahvit ovat nimeltään Tammelan Voima sekä Pispalan Nousut). Aivan kaskenmustaa paahtoa tämä ei ole, mutta esimerkiksi edellämainittua Pyynikin Huminaa hiukan tummempi kuitenkin. Kalevan Kaski on brasilialaisen Daterran tilan Sunrise-kahvia. Kahvi kasvaa 1150 metrin korkeudessa ja Pirkanmaan Paahtimo paahtaa kahvin 3½ / 5 -paahtoasteelle.

Papujen tuoksu oli hivenen paahteinen, mutta runsaan tummasuklainen. Kenties paahteisuudesta johtuen tuoksussa oli myös pienoinen tupakkaisuus tai savuisuus, joka toi mielenkiintoisen kontrastin suklaisuudelle. Jauhettuna suklaisuus sai reippaasti lisää tuhtiutta. Myös savuisuus vahvistui ja näiden rinnalle tuli mukaan pieni makeus sekä vaniljaisuus.

Aeropress on viime aikoina ollut taas sen verran kovaa valuuttaa kahvinvalmistuksessa kotona, että päätin ottaa tuubin tähänkin maisteluun mukaan valmistusvälineeksi. Reseptinä (rakkauden lisäksi) 16 grammaa suodatinkarkeutta hienommaksi jauhettua kahvia ja 230 grammaa 90-asteista vettä. Veden lisäys niin, että ensin 100 grammaa ja siihen päälle pieni sekoitus lusikalla. Sitten loput vedet hissukseen, suodatinosa tuubiin kiinni, kääntö kupin kanssa ja painallus. Painaessa huomasin, että voimaa joutui käyttämään turhan paljon, eli jauhatus oli mennyt turhan hienoksi.

Eipä pieni moka jauhatuskarkeuden kanssa mitään katastrofaalista saanut aikaiseksi. Tein uusintajauhatuksen vertailun vuoksi ja makuhavainnot olivat kuitenkin hyvin samanlaiset. Maussa aivan ylivoimaisena hallitsijana oli tumma suklaa. Suutuntuma oli hassun pyöreä ja tuhti ja yhdistettynä matalahappoiseen ja pehmeään kokonaisuuteen kupissa oli suht kiva ”yleiskahvi”. Jälkimaussa nousi esiin pieni paahteisuus, joka kuitenkin kävi kivasti yhteen suklaisuuden kanssa.

Ehkä Aeropress ei kuitenkaan ollut Kalevan Kaskelle se kaikkein eduksi olevin valmistusmenetelmä. Papuja jäi vielä sen verran, että loput laitan kokeiluun V60-manuaalisuodattimen ja mutteripannun kautta. Kuten aiemmin jo totesin, niin tässä on kivoilla ominaisuuksilla ryyditetty hyvä yleiskahvi, jota voi huoletta tarjoilla kenelle tahansa. Pehmeys ja pyöreys ovat varmasti monelle mieleen, etenkin kun kahvi ei hapokkuudella rehvastele.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *