Pressopannulla Kahvisi-kahvi Josra Blend / Kahiwa Coffee

Kaikki hyvä loppuu aikanaan. Nyt päätökseen tulee vuosi 2017 Kahvisi-kahvien osalta. Ja itseasiassa muuten loppuu Kahvisi-kahvien yksityishenkilöiden tilaukset sekä verkkokauppa. Lisää infoa muutoksesta ja lopetuksista löydät tämän linkin kautta. Tässä vaiheessa Uuttajalta iso kiitos Kahvisi-väen suuntaan tehdystä yhteistyöstä!

Vuoden viimeisenä kahvina viimeistä kertaa yksityisasiakkaille tuli lahtelaisen Kahiwa Coffeen paahtomasiinasta. Kahiwa toimii Niemen satamassa, jossa kahvit paahdetaan erityisellä tarkkuudella ja tuodaan esiin paahdettavien kahvien oma uniikki luonne. Kahiwa myös maahantuo raakakahvia. Erityistä huomiota Kahiwalla saavat kahvit, joilla on tarina.

Tummapaahtoisen Josra Blendin tarina on seuraavanlainen: Josra Co-operative on kenialainen perheyritys, joka myy kenialaisten pienviljelijöiden kahveja Euroopan markkinoille. Luonnollisesti myös Suomi kuuluu tähän markkina-alueeseen ja Suomessa juodaankin melkoisen paljon kenialaisia kahveja. Josra Blendiin käytettävä kahvi on kerätty Merun alueelta, 1700 metrin korkeudelta vuoristoiselta alueelta. Lajikkeita on kaksi: SL28 sekä Ruiru11. Blendi koostuu kahdenlaisista pavuista: isommasta AB-pavusta ja pienemmästä Peaberry-pavusta.

Papujen tuoksu on tummahkosta paahdosta huolimatta varsin hedelmäinen. Miellyttävän pehmeästä kokonaisuudesta erottuu myös herukkaisuutta, pehmeyttä ja pientä makeutta. Jauhettuna tuoksu on reilusti sitruksisempi ja herukkaisempi. Makeus oli edelleen mukana ja sekaan oli tullut miellyttävää mausteisuutta, joka loi mielestäni kivaa kontrastia pehmeydelle ja makeudelle. Jauhamisen tein pressopannulle sopivaksi, eli suunnilleen sellaiseksi puolikarkeaksi.

Pitkästä aikaa valmistelin pressopannulla kahvia. Tällä kertaa reseptinä 30 grammaa kahvia ja 500 grammaa 88-asteista vettä. Lisäsin vedestä vähän alle puolet ja sekoitin kahvit huolellisesti veden sekaan. Tämän jälkeen kaatelin loput vedet sekaan, asetin männän paikoilleen ja painoin sen kahvin pinnalle. Sitten ajastin käyntiin ja viisi minuuttia odottelua.

Ja sotkuhan siitä tuli…

Jo tuoksu lupaili makeutta maussa ja ei mennyt pieleen. Makeuden lisäksi kahvissa oli pehmeyttä, sitruksisuutta sekä lyhyehkö jälkimaku. Hapokkuutta sen sijaan ei paljoa ollut, kuten ei myöskään makujen ilotulittelua ja esiinnousua. Kokonaisuus oli tasapainoinen ja body paksuhko.

French pressillä, eli pressopannulla, tehtynä sanoisin Josra Blendin olevan tasoa ”ihan ok”. Jotenkin odotin kahvilta paljon enemmän. Voi olla, että vaatii hiukan lisää maistelua. Aeropressillä tämän testasin myös, mutta lopputuloksen ollessa jotenkin valju ja pliisu päätin kokeilla muita menetelmiä. Blendistä löytyi kuitenkin paljon hyvää, joista nyt esimerkiksi mainittakoon tasapainoisuus ja matalahappoisuus. Ähkyyn itsesi vedettyäsi kupillinen tätä voisi olla enemmän kuin paikallaan. Aamukahviksi valmistaessa saa kahvia olla suhteessa veteen hiukan enemmän kuin 6g/1dl.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *