Cold brew -resepti Pelican Rougen kahveilla

Sain yhteydenoton Pelican Rougelta, jossa minulta kysyttiin halukkuutta rakennella cold brew -kylmäuuttokahvin reseptiä. Eli sanomattakin ilmeisesti selvää, että juttu on tehty yhteistyössä Pelican Rougen kanssa.

Kylmäuuttokahvi on ollut viime vuosina kovassa suosiossa ja jatkuvassa nousussa. Sitä tarjoillaan sellaisenaan, erilaisin makusiirapein höystettynä, yrteillä koristeltuna ja viimeisimpänä innovaationa on nitro cold brew, jossa kylmäuutettuun kahviin lisätään typpeä. Typpi tekee kahvin pinnalle vaahdon, vähän samaan tapaan kuin Guinness-oluen pinnalle. Typpi myös tekee suutuntumasta silkkisen ja tavallista kylmäuuttokahvia paksumman.

Sain valmistelua varten Pelican Rouge -kahvipapuja, joista lähdin loihtimaan sopivaa reseptiä. Kaikki kahvi tuli (luonnollisesti) papuina, jotta saisin valmistaa kahvijuoman mahdollisimman tuoreesta tavarasta.

Päädyin papuvalinnassani Pelican Rouge Royal Blend -vaaleapaahtoiseen blendiin. Pavut jauhoin niin karkeaksi kuin myllylläni vaan onnistuu, eli niin sanotulle pannukarkeudelle. Cold brew -kahvihan on helppo valmistaa esimerkiksi isossa pressopannussa, mutta valmistukseen käy oikeastaan mikä tahansa astia. Alla valmistusohje kokonaisuudessaan:

Sekoita tarvitsemasi määrä jauhettua kahvia ja kylmää vettä suhteella 5-6 grammaa kahvia per vesidesi (enemmän kahvia -> vahvempi lopputulos). Laita kahvi uuttumaan jääkaappiin 8-12 tunniksi. Mitä pidempi uuttoaika, sitä vahvemmanmakuinen lopputulos on. Käytin itse 10 tunnin uuttoaikaa. Kun kahvi on uuttunut, sekoita sitä vielä hieman. Tämän jälkeen juoma on suodatettava, jotta kahvinpurut eivät päädy valmiiseen juomaan. Pressopannulla suodatus tapahtuu painamalla mäntä alas ja kaatamalla juoma toiseen astiaan. Muussa tapauksessa kahvin voi suodattaa vaikka kahvinkeittimen suodatinsuppilon ja suodatinpaperin läpi. Muista kuitenkin esikastella suodatinpaperi ennen suodattamista.

Annostele cold brew -kahvijuoma laseihin, lisää jääpaloja ja halutessasi hiukan sitruunamehua ja tuoreita mintunlehtiä revittyinä.

Royal Blend -pavuista tehdyssä kahvijuomassa on makeutta, hedelmäisyyttä sekä pientä kirpeää marjaisuutta. Suutuntuma on ohuehko ja mielestäni aika ihanteellinen tällaiselle kesäjuomalle.

Tummapaahtoisempaa Rich Blend -kahvipapua käyttämällä makuun tulee huomattavaa tummuutta sekä pehmeyttä. Suutuntumasta tulee tuoremehumainen ja pikkaisen Royal Blendiä paksumpi.

Nicaragua Caturra –kahvipapuja käyttäessä saa samalla sekoitussuhteella ja uuttoajalla kaikkein paksuimman suutuntuman. Lisäksi makuun tulee miellyttävää suklaisuutta, joka jälkimaussa erottuu tummana suklaana. Tämä versio ei mielestäni sietänyt sitruunaa, vaan maistui kaikkein parhaimmalle ihan sellaisenaan.

Eli vielä lyhykäisyydessään cold brew -kahvijuoman valmistusohjeen pääasiat:

– Pannukarkeudelle jauhettua Pelican Rouge –kahvia
– Valmistussuhde: 50-60 grammaa kahvia per litra kylmää vettä
– Uuttoaika: 8-12 tuntia jääkaapissa
– Lopuksi suodatus vaikkapa kahvinkeittimen suodatinsuppilolla sekä suodatinpussilla

Vielä ehdit panna tulille huippujuoman vaikkapa valmistujaisjuhlissa tarjoiltavaksi!

Jätä kommenttia, jos olet kehitellyt jotain omanlaisia cold brew -reseptejä tai löytänyt hyviä makuyhdistelmiä yrteillä, siirapeilla, hedelmillä tai vastaavilla!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *