Chemexillä Ethiopia Rocko Mountain Limited / Lehmus Roastery

Suomen ylivoimaisesti lesoin paahtimo, lappeenrantalainen Lehmus Roastery, lähestyi Uuttajaa sähköpostitse. Asia oli, että heillä olisi vähän tuotetta testiin, jos vain olisin halukas sellaisia ottamaan vastaan. Tottahan toki! Yhteistyötuotteita tulikin paketillinen ja tässä niistä ensimmäinen. Ja voi pojat sentäs!

Nostin pöydälle mustanpuhuvan pakkauksen. Jos James Bond toimisi kahvialalla, olisi hänen tuotteensa aina tällaisissa pakkauksissa. Kuten myös deodorantit. Kyseinen paketti oli Lehmus Roasteryn Limited-sarjan ensimmäinen kahvi, etiopialainen Rocko Mountain (joka muuten voisi hyvin olla vaikka Bond-pahiksen nimi). Mutta oikeesti ihmiset, katsokaa tuota upeaa pakkausta! Huhhuh! Huononäköisempikin näkee, että nyt on parempaa mokkaa tulollaan.

Avasin pakkauksen vasta tätä maistelun tekoa varten. Kahvi oli paahdettu noin kolme viikkoa ennen maistelua. Rocko Mountain on lajikkeeltaan etiopialaisia Arabica-alkuperäislajikkeita ja se tulee Yirgacheffen maakunnasta, Haricha Woredan alueelta. Kahvin kasvukorkeus huitelee 1950-2150 metrin välillä ja se on natural-prosessoitua. Varsinaisessa pakkauksen avaamisessakin meni muuten huomattavan kauan, sillä koetin avata sen niin varovasti kuin suinkin mahdollista. Lisäksi pienen välinaurukohtauksen aiheutti laatikosta paljastunut papupussin sulkeva ”Olkoon lesous kanssanne” -sulkijatarra. Hyvää pelisilmää, Lehmus!

Kun vihdoin sain pussukan auki ja pääsin pyörittelemään pienenpieniä papusia hyppysissäni, niin tuoksu otti minut täysin valtaansa. Havaintojen kirjo oli kattava: greipin kirpeyttä, viinirypäleitä, persikkaista pehmeyttä ja makeutta, jasmiininkukkaa, kiiviä, vesimelonia, mansikkaa sekä jotain aamiaispöydästä tuttua hedelmänektaria tai -mehua. En meinannut malttaa lopettaa tuoksuttelua ollenkaan. Eteenpäin oli kuitenkin mentävä ja pavut jauhettava.

Jauhamisen jälkeen tuoksu tukevoitui huomattavasti ja muuttui ”tummemmaksi”. Sama runsas hedelmäisyys ja mehukkuus dominoivat tuoksua edelleen ja päällimmäisinä tuoksusta erottuivat greipin, persikan sekä vesimelonin aromit. Seassa oli jopa vaniljaan viittavaa sivutuoksua.

Koska artikkelin alussa jo mainitsin James Bond -mielleyhtymäni, niin otin saman linjan valmistamisenkin suhteen: valitsin Chemexin valmistusmenetelmäksi (täysin siitä syystä, että Chemex vilahtaa Bond-elokuvassa ”Salainen agentti 007 Istanbulissa”). Tein kahvia viisi desiä ja käytin siihen näin ollen 30 grammaa karkeahkoksi jauhettua kahvia sekä tietty puoli litraa 92-asteista vettä. Kaadoin vettä ensin 75 grammaa ja sitä seurasi 30 sekunnin blooming. Sitten loput vedet pikkuhiljaa. Vielä pieni sekoitus ennen kuppiin kaatamista.

Valmis kahvi oli sävyltään kauniin punaruskeaa, melkein kuin männyn kaarnaa. Kuppiin kaataessani nenääni nousi greipin kirpeää tuoksua. Makumaailma oli tuoksujen mukaisesti runsaan hedelmäinen, mutta myös tummahko vaikkei tummasta paahdosta kuitenkaan ole kyse. Suussa runsaan mehukas ja äärimmäisen tasapainoinen kahvi antoi odottaa makuhavaintojen kanssa, mutta lopulta niitä onnistui sieltä eritellä: greippi, viinirypäleet ja persikka. Suutuntuma oli yllättävänkin ohut ja hapokkuus sopivan hillitty.

Vuoden 2017 parhaaksi paahtimoksi valittu Lehmus löi pöytään sellaisen kaffen, ettei ole toista vastaavaa vielä tullutkaan testattua. Tällainen mehukas tapaus on kruunu mille tahansa hetkelle päivässä ja ehdottoman paikallaan se on kunnon ruuan päällisinä. Kylkeen ei kannata laittaa mitään, menee vain hyvä kahvi hukkaan kun ei kaikkea maista. Tämä pienipapuinen hedelmänektarikahvi oli aivan järkyttävän hyvää ja ennenkaikkea lesoa, aina pakkaustaan myöden.

PS: Eikö Lehmukselta enää saakaan verkkokaupan kautta hattuja? Eikö jossain vaiheessa saanutkin? Miksei enää saa?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *