Jouluspesiaali: V60:llä joulukahvi Guatemala Las Joyas / Kahvi Charlotta

Tämän vuoden jouluspesiaalin kanssa mennään hyvinkin simppelillä linjalla: maistellaan maustamaton joulukahvi. Voiko maustamaton kahvi olla millään tavalla jouluinen? Voi olla. Lukaises vaikka maisteluni Rost & Co:n joulukahvista.

Ensimmäisenä jouluna spesiaalina blogissani oli maustetun kahvin maistelu. Toisena vuotena kehittelin Pelican Rougelle joulukahvireseptin heidän kahvejaan sekä mausteita hyödyntämällä, mutta jatkossa linja tulee erittäin todennäköisesti olemaan se, etten mausteiden tai maustettujen kanssa ala enää lotraamaan. Kahvi kahvina ja tee teenä, pannaan ne mausteet sitten ruokiin.

Noniin, sitten mennään tämänvuotiseen jouluspesiaaliin ja siihen kahviin. Kahvin sain Helsingissä Kahvi Charlotta -reissun tiimoilta (tarinan pääset lukemaan klikkaamalla tästä). Charlotte lupasi että toimittaisi minulle pussillisen heidän, eli siis Kahvi Charlottan, omaa joulukahvia maisteltavaksi. Ja eipä aikaakaan, kun tuo pussukka olikin jo keittiöni pöydällä avaamista vaille valmiina. Kahvi on siis saatu yhteistyötarkoituksessa.

Kahvi Charlottan joulukahviksi on kruunattu Huehuetenangosta, Guatemalasta, tuleva Las Joyas. Finca Las Joyas on kuuden hehtaarin kokoinen tila noin 1600 metrin korkeudella Huehuetenangon alueella. Tilaa pitää Rudy López Castillo. Las Joyas on lajikkeeltaan Caturraa ja Bourbonia ja kahvi on saanut pesukäsittelyn. Paahtotyöstä vastasi Pirkanmaan Paahtimo. Kahvista vielä sen verran, että kyseessä on hiukan spesiaalimpi tapaus: tätä kahvia on maailmalla yhteensä vain 14 säkillistä ja näistä säkeistä viisi on Suomessa. Sen tarkempia lokaatioita en osaa sanoa.

Avasin pussin ja silmäilin papuja samalla kun nuuskuttelin niitä. Pienet, syötävän suloisen näköiset pavut antoivat tuhtia hedelmäistä tuoksua, josta erottui mukavaa makeutta. Hedelmistä nenä erotteli banaania ja ehkä aprikoosia. Uusintatuoksuttelu jälleen jauhamisen jälkeen.

Ja sitten alkoi tapahtua. Muistiinpanoihin alkoi ilmaantua tuoksuhavaintoja reilumminkin: pähkinää, tummaa suklaata, lisää hedelmiä (banaani ja aprikoosi vahvimpina, myös mandariinia) ja pientä miellyttävää mausteisuutta. Kokonaisuus oli yhä tuhtia ja makeaa yhtä aikaa. Jos tuoksussa olisi ollut kardemummaa tai piparkakkua ja makeutta, olisi tuoksua ollut helppo luonnehtia piparkakkutalomaiseksi. Nyt se oli jotain sekahedelmäsopan ja konvehtirasian väliltä. Todella mielenkiintoinen kattaus.

Valmistusmetodiksi valitsin pitkästä aikaa V60-manuaalisuodattimen. Kupillista varten käytin 16 grammaa karkeahkolla jauhatuksella olevaa Las Joyas -kahvia ja 250 grammaa 90-asteista vettä. Veden lisääminen tapahtui seuraavasti: ensin 65 grammaa ja 45 sekunnin blooming ilman sekoitusta, tämän jälkeen veden määrä 150 grammaan ja pieni odotus. Sitten loput vedet perään. Valmistusaika kokonaisuudessaan noin kolme minuuttia.

Jos piisasi tuoksuissa, niin piisasi kyllä muissakin ominaisuuksissa. Näin pehmeää ja silkkistä suutuntumaa tuskin on aiemmin tullut vastaan. Jamaica Blue Mountain tai Peru Tunki voisivat olla lähimmät vastaavat. Kahvin runko oli hyvin tukeva ja hapokkuus lähes mitätön. Maussa erottui pehmeä suklaisuus ja hedelmämehumaisuus. Jälkimaussa sen sijaan oli kevyttä mausteisuutta. Kaikkiaan kahvia voisi luonnehtia hemmottelevaksi, joka monta kertaa sopisi ennemminkin teen luonnehdintaan.

Valitsinpa erinomaisen tuotteen tämän vuoden jouluspesiaalin aiheeksi. Monilla pienpaahtimoilla on omat joulukahvinsa ja suosittelen ehdottomasti perehtymään niihin (nimenomaan maustamattomiin, maustetut omalla vastuulla). Kahvi Charlottan Guatemala Las Joyas iskee lähes olemattomalla hapokkuudellaan, silkkisen pehmeällä suutuntumalla sekä mausteisen vivahteisella jälkimaullaan. Tällainen kahvi on omiaan hellimään jouluähkyistä vatsaa ja tuudittamaan vaikka pienille ruokanokosille. Tai sitten kaveriksi vihreiden kuulien ja suklaan syömiseen. Erinomainen kahvi!


Tämän julkaisun myötä Uuttaja toivottaa kaikille blogin lukijoille, seuraajille, yhteistyökumppaneille sekä ystäville lämmintä ja maistuvaa joulua sekä loisteliasta uutta vuotta!


 

Share

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *