TKP ja alkukesän kolme kovinta

Turusta otettiin yhteyttä ja ilmoitettiin ytimeikkäästi, että alkukesän kolme kovinta kahvia olisi nyt valittu ja tilattavissa. Kolmen kahvin kopla luonnollisesti päätyi Uuttajankin testipöytään. Viime kesän kolme kovinta, sekä myös syksyn kolme kovinta, tulivatkin jo testattua. Kiitos jälleen testikahveista Turun Kahvipaahtimolle!

Kolmessa kovassa on tälläkin kertaa edustettuna kolme eri kahvin alkuperämaata. Tämänkertaisessa katraassa ovat kahvit Keniasta, Kolumbiasta sekä Costa Ricasta. Esitelläänpäs kahvit infoineen ensin ja sitten pääsemme maistelun äärelle.

Aloitamme kahvien läpikäymisen costaricalaisesta La Pastorasta. Tämä 1200-1900 metrin korkeudella kasvanut Caturra sekä Yellow ja Red Catuai -lajikkeista koostuva märkäprosessoitu ja aurinkokuivattu kahvi kasvaa Tarrazun alueella. Kahvia viljelevät 228 Terrazu RL -yhteisön pienviljelijää. Kahvi prosessoidaan Cooperative Terrazun pesuasemalla.

Kolumbialaista kahvia joukossa edustaa Penas Negras #1 -niminen märkäprosessoitu ja aurinkokuivattu kahvi. Variedad Colombia -lajikemerkinnällä varustettu, Huilan alueelta tuleva, kahvi on usean alueen viljelijän viljelemää. Kahvin sekä viljelystyön laaduntarkkailusta vastaa Ana Beatriz. Kahvi käsitellään Collectiven pesuasemalla. Kahvi kasvaa 1100-1500 metrin korkeudella ja tämän kahvin sato on poimittu käsin marras-joulukuussa 2019.

Joukon ainoa afrikkalainen kahvi tulee Keniasta Kirinyagan alueelta 1600-1800 metrin korkeudelta ja tottelee nimeä AB Kii #28. Alueen 950 viljelijää viljelevät tätä K7, SL28, SL34, Ruiru 11 sekä Batian -lajikkeiden kahvia. Kahvi on poimittu käsin vuoden 2020 alussa, se on märkäprosessoitua ja sitä on kuivattu aurinkopedeillä 12-20 päivää. Kahvi käsitellään The Kii Factory -pesuasemalla.

Rinnakkain tuli aseteltua siis kolme märkäprosessoitua kahvia, kaikki eri maailmankolkista. Speksit kunnossa, pavut houkuttelevan näköisiä ja tuoksuisia. Testailun suhteen otin tällä kertaa hiukan perinteistä poikkeavan lähestymistavan: pystyttelin pitkästä aikaa cupping-pöydän, jossa testasin kahvit rinnakkain (kuten kuvista jo ehkä saatoitte päätelläkin).

Annostelin jokaista kahvia 12 grammaa omiin laseihinsa. Annostellessa kävin läpi tuoksut papuvaiheessa sekä jauhamisen jälkeen. Alla lyhyt havaintolista tuoksuista:

COSTA RICA
Papuina: pähkinäisyyttä, pieni vivahde rusinaan sekä kuivattuihin hedelmiin, eritoten aprikoosiin.
Jauhettuna: ”tummuutta” ja mukavaa tuhtiutta, yhä kuivattuja hedelmiä, makeahkokin.

KOLUMBIA
Papuina: yllättävän mieto, pehmeä, tunnistettavan kukkainen, hiukan jopa arvoituksellinen.
Jauhettuna: edelleenkin aika mieto, pehmeäkin, jauhamisen jälkeen pientä yrttisyyttäkin mukana.

KENIA
Papuina: tuhti ja runsas, sitrushedelmäisyyttä, runsaan kesäinen ja marjaisa.
Jauhettuna: runsaan marjainen, jopa marjamehumainen, myös sitruksisuutta, hapokkuutta sekä pientä makeutta.

Tietenkään pelkkä tuoksuttelu ei riitä. Makuun oli päästävä myös käsiksi. 12 kahvigramman päälle kaksi desiä kuumaa vettä per lasi ja tovi odottelua. Samalla lisää tuoksutteluja uusien havaintojen varalta. Sekoitusta ja kuorintaa, kunnes lopulta maistelulusikan pääsi upottamaan kahveihin siinä parhaassa mahdollisessa tarkoituksessa, eli tietenkin maistelussa.

Maistelu tuotti muistiinpanoihini seuraavanlaisia merkintöjä ja havaintoja:

COSTA RICA
Luumua, todella pehmeä suutuntuma, yllättävän hapokas, pirteä ja samalla voimakas, mukavaa pientä hedelmäisyyttäkin jälkimaussa.

KOLUMBIA
Teemäinen suutuntuma, maussa punaisia hedelmiä sekä päärynää, jälkimaussa kivaa pirskahtelevaa kukkaisuutta ja pientä hunajaisuutta, pitkään maistuva jälkimaku.

KENIA
Todella pehmeä suutuntuma, kevyt mutta hapokas, hurjan runsasta marjaisuutta, seassa ehkä pieni vivahde muskottipähkinää, tämän kolmikon makein.

Mielestäni näillä kolmella kahvilla on jokin yhteinen punainen lanka. Hapokkuus? Hedelmäiset vivahteet? Kesäinen kokonaismeininki? Jokatapauksessa erittäin hyvä kolmikko: paljon hyviä makuja ja tuoksuja. Hapokkuus ei ole missään näistä millään tavalla överi. Voisipa näistä ainakin kenialaista harkita kokeilevansa kylmäuuttoisenakin versiona.

Mikään kolmikon kahveista ei tarjoile mitään ennenkokematonta, vaan ennemminkin peruslaadukasta erikoiskahvimagiaa pienin twistein. Kolmikon voit tilata ilman postikuluja Turun Kahvipaahtimon verkkokaupasta (niin kauan kuin tavaraa riittää).

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *