Turun Kahvipaahtimo lanseerasi aiemmin tänä vuonna jo kolme varsin kovaa kahvitapausta. Tuo tempaus totteli nimeä ”Kesän kolme kovinta” ja minäkin testasin kyseiset kahvit. Tuosta tempauksesta voit lukea aiemmin kirjoittamani jutun tämän linkin takaa.
Nyt Turku iskee uudestaan. Tällä kertaa paketteihin on isketty ”Loppuvuoden kolme kovinta” ja kahvista tottakai tälläkin kertaa kyse. Pääsin jälleen iskemään kahvihampaani kattaukseen ja purankin tässä nyt nuo loppuvuoden kovat tapaukset ja nostan esiin oman, melko selkeän, suosikkini.
Kolmesta kovasta löytyy varsin mielenkiintoinen kattaus kahvia: Honduras Los Pinos, Guatemala La Nueva Montana sekä El Salvador Los Pirineos Shade #09. Keski-Amerikan kahvivaltiot siis tiukassa syynissä. Kahvit tulivat tutuissa Turun Kahvipaahtimon pahvipakkauksissa, joissa sisällä tuttu valkoinen, suljettu ja venttiilillä varustettu kahvipussi.
Ensimmäisenä otin syyniini honduraslaisen Los Pinos -kahvin. Nopeasti kahvi sai lempinimet ”Los Kasas” ja ”Los Läjäs”, kun ei aina tullut kahvin oikea nimi mieleen. Los Pinos tulee Pozo Negrosta, Intibucan alueelta. Kahvia viljelee Los Pinos -nimisellä tilalla Joaquina Montoya yhdessä poikansa kanssa. Kahvi kasvaa 1700-1800 metrin korkeudella merenpinnan yläpuolella ja on lajikkeeltaan Catuaita. Kahvi on käsinpoimittua, pesuprosessoitua ja aurinkokuivattua (20-25 päivää). Papuina kahvin tuoksu oli selkeästi makea ja samalla kevyen hedelmäinen. Jauhamisen jälkeen tuoksu muuttui kirpeään suuntaan ja siihen tuli mukaan marjaisuutta. Se oli edelleen makea ja makeuden rinnalla löytyi myös pientä kukkaisuutta.
Guatemalalainen La Nueva Montana on myös Catuaita ja kasvaa suunnilleen samalla korkeudella kuin Los Pinos (1550-1800 mmpy). Kahvi tulee Fraijanesin kunnassa sijaitsevalta El Palmarin alueelta. Antonio Gonzalesin viljelemä ja tuottama kahvi käsitellään Finca El Haton pesuasemalla. Kahvi on ns. honey-prosessoitua. Myös El Nueva Montana on käsinpoimittua. Osa kahvimarjan hedelmälihasta on jätetty pavun ympärille fermentoitumisen ajaksi. Kuivaus tehdään korotetuilla pedeillä 15-17 päivää. Tuoksun kanssa oli alkuun hiukan tekemistä: ensimmäinen mielleyhtymä tuoksussa oli nimittäin pizza. En tiedä viittasiko tämä johonkin tomaattikastikemaiseen, juustoiseen vai oreganomaiseen vivahteeseen. Vai olisiko tuoksu ollut jopa pizzataikinamainen? Pizza-aineksien lisäksi tuoksussa oli myös suht selkeä toffeemaisuus. Jauhetusta kahvista löytyi edelleen tuo pizzatuoksu, mutta nyt se selkeytyi pizzankuoreksi (tai pizzan reunaksi). Lisäksi tuoksussa oli kahvisuklaisuutta sekä limemehua.
El Salvador Los Pirineos Shade #09 on taas lajikkeeltaan huomattavasti Catuaita suurempikokoista Pacamaraa. Kahvi kasvaa Gilberto Baraonan ylläpitämällä Los Pirineosin tilalla Usulutánin alueella 1350-1550 metrin korkeudella. Tämä käsinpoimittu kahvi honey-prosessoidaan tilan omalla pesuasemalla ja kuivataan varjoisalla patiolla 21-30 päivää. Honey-prosessoinnissa osa hedelmälihasta jätetään pavun ympärille fermentoinnin ajaksi. Tuoksusta löytyi monipuolisesti nyansseja: kirsikkaa, banaanimuffinin aromikkuutta ja kevyttä suklaisuutta. Jauhaminen toi tuoksuun pientä rusinamaisuutta, runsasta marjaisuutta sekä makeutta.
Tein kaikista kahveista maistelun käyttäen valmistamiseen Hario V60 -suodatinsuppiloa (kuparista). Reseptiikkaan en sen enempää tässä pureudu, koska se on se sama, jota hyvin pitkälti muutenkin käytän: 6 grammaa kahvia per vesidesi. Ei muuta kuin kotona kokeilemaan vaan! Valitsin V60:n sen helppouden vuoksi. Kuten sanoin; kaikkia kahveja pienet annokset maistelua varten. Ja santsikupit sitten seuraavana päivänä, jotta saisin kaikki havainnot ylös.
Kävin makumaailmaa läpi samassa järjestyksessä kuin kävin tuoksutkin, eli Honduras Los Pinos sai kunnian olla ensimmäinen maisteltava.
Maussa oli todella runsasta makeutta. Makeuden ”laatu” vaihteli hunajan ja jonkinlaisen toffeekaramellin välillä. Bodyltaan kahvi oli ohut ja kirkas. Hapokkuutta oli tuntuvassa määrin, muttei kuitenkaan niin paljoa, että naamaa tarvitsisi alkaa vääntelemään. Aivan hörpyn ensimmäisenä havaintona tulee joku ympäri suun maistuva yrttisyys. Erittäin miellyttävä ja toimiva kokonaisuus.
Guatemala La Nueva Montana taasen oli enemmän kallellaan sitrushedelmiin ja kirpeisiin marjoihin, esimerkiksi herukoihin, päin. Hapokkuutta oli jälleen tuntuvasti, kuten myös kirkkautta ja terävyyttä. Makeuttakin tästä löytyi, tosin ei läheskään niin paljoa kuin Los Pinosissa.
Elsalvadorilainen erottui kahdesta edellisestä todella voimakkaasti. Aivan ensimmäinen mieleentullut asia maistelun aloitettuani oli punaviini. Maussa oli marjaisuutta sekä tummia rypäleitä. Varsinkin hieman jäähtyneemmän kahvin jälkimaku oli todella marjaisa. Kahvi kuivatti hiukan suuta. Los Pirineoskaan ei ollut suutuntumaltaan kovinkaan paksu, mutta hapokkuudessa piisasi.
Suoraan sanottuna aivan hiton kova kahvikolmikko! Miten näistä muka osaa oman suosikin valita. No, lopulta se oli aika itsestäänselvää. Parit maistelut kaikille kahveille rauhassa ja ajan kanssa. Ja suosikkini on…
…Honduras Los Pinos. Sen makeus oli jotain aivan mieletöntä. Kun tuo makeus yhdistetään muutenkin erinomaiseen ja suunmukaiseen kokonaisuuteen, niin tässä on ehdottomasti oltava yksi kahvikohokohdista tälle vuodelle. Ainakin minun kirjoissani on. Sikäli jännä, että tästä honduraslaisesta sain ehkä nimettyä kaikista vähiten tuoksuja ja makuja. Sen maisteleminen oli suoranaista herkuttelua, kun kahdesta muusta taas makujen ja tuoksujen nimeäminen tuntui olevan hyvin paljon helpompaa.
Aivan mieletön kahvikopla loppuvuodelle. Mistään näistä en keksi millään tasolla pahaa sanottavaa. Ei tarvitse loppuvuonna huippukahvin puutteesta kärsiä, kun papuja on vielä sen verran että saa itseään ”vähän paremmilla” aamu- ja päiväkahveilla hellitellä. Turku pisti jo kesäisellä kahvikolmikolla kovaa korttia pöytään, mutta nyt on kaivettu sellaisia ässiä hihasta, että jos pelivalvoja tämän näkee, niin sormet lyhenee ja hihat ommellaan umpeen. Kiitos TKP maistelumahdollisuudesta!
Ja mikä parasta: loppuvuoden kolme kovinta saat Turun Kahvipaahtimon verkkokaupasta ilman toimituskuluja! Tässä vielä linkki verkkokauppaan.