Kimppatilauskahvi: MAME – Jasper Purple

Suomen THE kahvipodcast Cappuzine pisti kasaan kahviklubin. Tämä klubi mahdollistaa esimerkiksi kahvin kimppatilaamisen paahtimoilta ympäri maailman ja sellaisilta lafkoilta, joista ei syystä tai toisesta tulisi kuitenkaan itse tilattua. Kimppatilauksia on nyt järjestetty kerran (tai kaksi, joista ensimmäinen meni siinä tapauksessa minulta hiukan ohi) ja kovasti kansa on vaatinut lisää.

Mikäli tahtoisit päästä tällaiseen mahdollisuuteen käsiksi, niin pistä kiireen vilkkaan Cappuzine seurantaan Instagramissa sekä Facebookissa. Ja koska kyseessä on kuitenkin THE kahvipodcast Suomessa, niin oletettavasti olet jo heitä kuunnellutkin? Mikäli et, niin Cappuzine löytyy Spotifysta, Soundcloudista, iTunesista ja mitä näitä ny oli. Cappuzine-miehet Jarno ja Samuli tiedottavat somessa heti, kun uusia tilauksia ja tempauksia on tuloillaan.

Sitten itse tilaukseen ja siihen kahviin. Kimppatilaus tehtiin sveitsiläiselle MAME-paahtimolle. Cappuzine esitteli paahtimon lyhykäisyydessään IG:ssa ja heitti muutaman tilausvinkin stooreissaan. Tartuin itse näistä yhteen. Tällä kyseisellä kahvilla Matt Winton voitti Sveitsin Brewers Cup 2020 -mestaruuden .

Kahvi oli etiopialainen Gujin alueelta tuleva Jasper Purple. Project Origin 0811 -tilalla 2000 metrin korkeudella merenpinnan yläpuolella kasvanut kahvi on prosessoinniltaan erikoisempi tapaus. Tilan ja prosessoinnin takana on ”The Coffee Man” -dokumentista tuttu Sasa Sestic. Kahvi on natural-prosessoitua sekä maseroitua (viininvalmistuksesta tuttu prosessi), tarkemmin sanottuna ”carbonic maceration”, jossa yhdistyvät suljettu tila, hiilidioksidi sekä käyminen. Prosessoinnilla tähdätään siihen, että kahvista nousee esiin ainutlaatuisia ominaisuuksia, joita Etiopian maaperä sekä kahvin lajike (Heirloom) mahdollistavat, mutta jotka eivät välttämättä nouse esiin ”tavallisemmilla” käsittelymenetelmillä.

Erikoisempi prosessointi, huippulaadukas raaka-aine sekä Brewers Cup -kisamenestys tarkoittavat sitä, että kahvilla on tietty status ja sitä myöden myös hinta. 150 gramman purkki tuli kimppatilauksessa toimituksineen ja Tampereelle postittamisineen maksamaan noin 40 euroa. Tämä kahvi valmistellaan hartaudella, rakkaudella ja äärimmäisellä tarkkuudella viimeiseen papuun saakka. Eikä siihen sotketa maitoa tai sokeria. Piste.

Millainen tämä Jasper sitten on luonteeltaan? Purkki auki ja tuoksuja nuuhkimaan. Ensimmäisenä havaintona paperille kirjautui maininta tuhdista marjaisuudesta sekä tummista hedelmistä. Tuoksussa oli myös selkeitä kirsikkavivahteita. Kovin oli tuhdinlainen, tukeva ja varsin eksoottinen tuo kokonaisuus. Jauhaminen pisti niin sanotusti ”lisää vettä myllyyn”: tuoksu muuttui entistä tuhdimmaksi, reilun mustikkaiseksi tai jopa vähän mustikkapiirakkamaiseksi. Mustikan lisäksi havaintoja luumusta sekä pieniä kukkaisia vivahteita siellä täällä tuomassa makeutta. En malttanut odottaa että pääsisin valmistelemaan ja maistelemaan.

Valmistamiseen valitsin välineeksi Origami Dripperin ja paperiksi Kalitan 185-kokoisen. Reseptin lähtökohtana pour over -karkeus jauhatuksessa ja kuusi grammaa kahvia vesidesiä kohden. Veden kaato kahvin päälle useammassa erässä. Lopputuloksena tasainen kahvipeti ja kannullinen oletettavasti äärimmäisen herkullista kahvia. Vielä jokunen kuva valmistamisesta, olkaa hyvät! (Yritän saada aikaiseksi tehdä Origamista myös oman esittely- ja valmistustutoriaaliartikkelin jossain vaiheessa)

Valmistuksen aikana vettä kaadellessa kahvipedistä nousi ylöspäin uskomattomia tuoksuja: tummia kirsikoita, luumua ja marjaisuutta. Kiltisti kuitenkin maltoin tehdä uuton loppuun saakka.

Kyllähän valuva kahvi on kaunista katsottavaa
Kuten muissakin pour over -menetelmissä, niin tavoitteena on mahdollisimman tasainen kahvipeti
Vielä reilu sekoitus kannussa ennen maistelua, jotta lopputulos on taatusti tasainen

Sitten se kauan odottamani ja himoitsemani hetki: maistelu. Heti ensihörpystä lähtien oli selvää, että kahvin hallitsevimmat maut olisivat marjoja ja hedelmiä: kirsikkaa, mustikkaisuutta, makeutta ja välillä pienet mansikkaisuuden vivahteet. Mutta mikä oli vielä merkillepantavampaa omasta mielestäni oli kuitenkin kahvin suutuntuma ja body. Jasper Purple oli yllättävän tuhti ja tukeva. Se oli suutuntumaltaan jopa painavaa. Hapokkuus ei ollut niin voimakasta kuin odotin, vaan todella miellyttävää ja yhdessä tukevan bodyn kanssa todella toimiva yhdistelmä.

Voi ettien että, etten paremmin sanoisi. Jasper Purple oli täyden kympin etiopialainen kahvi täynnä herkkiä ja herkullisia makuja. Niiden lisäksi kahvin tuhti ja tukeva suutuntuma ja raskaskin body yhdistettynä äärimmäisen miellyttävään hapokkuuteen loivat sellainen combon, että itken taatusti pitkään itseni uneen, kun pavut purkista loppuvat. Olen nautiskellut tätä hyvin säästeliäästi ja pääasiassa päivinä, jolloin todella tahdon itseäni hemmotella. Tämän artikkelin kirjoittaminen oli siinä määrin palkitsevaa ja haikeutta aiheuttavaa, että taidankin mennä tekemään samantien kupillisen. Jasper Purple oli jokaisen euron ja sentin sekä tilauksen odottelun väärti. Jos kimppatilauspaahtimot ovat jatkossakin näin korkeatasoisia, niin olen taatusti jokaisessa Cappuzine-kahviklubikimpassa mukana (sikälimikäli talous sen sallii).

Kiitokset MAME:lle erinomaisesta kahvista sekä Cappuzinelle kimppatilauksen masinoimisesta!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *