Chemexillä Tanzania AAA Majinja / ROST & Co.

Maisteluvuorossa oli jälleen yksi Helsinki Coffee Festivalilta mukaan tarttunut kaffe. Tällä kertaa ROST & Co. -paahtimon valikoimasta tuleva kahvi oli Tanzania AAA Majinja. ROST & Co. on Helsingin Lauttasaaressa toimiva pienpaahtimo, joka lanseerattiin vuonna 2016. Se on samalla Kaffecentralenin aputoiminimi. Mainittakoon myös tässä, että tänä vuonna HCF:lla valittu ”Vuoden suodatinkahvi” oli ROST & Co.:n paahtokäsialaa. Tämä kahvi ei kuitenkaan ollut tuo kyseinen voittajakahvi.

Kyseinen Mbeyan alueelta Lounais-Tansaniasta tuleva kahvi on lajikkeeltaan Kent ja prosessoinniltaan fully washed. Sen kasvatuskorkeus on 1600-1700 metriä merenpinnasta. Sen tuottajana toimii Majinja Farmers ja luokitus on, kuten nimestäkin varmaan jo päättelitte, AAA. Se on paahdettu keskivaaleaksi.

Tuoksu pussissa oli imelähkö ja aavistuksen viinimäinen, kuitenkin miellyttävän pehmeä. Jauhettuna tuoksu oli taasen huomattavan paljon marjaisampi, tukevampi ja kukkainen. Tuoksussa oli jännä pippurinen ja kirpeähkö takapotku. Ei kuulosta hirveän herkälle tai hienostuneelle. Mutta yllätyksiä on tullut vastaan ennenkin, eikä pelkän tuoksun perusteella todellakaan voi tehdä mitään johtopäätöksiä.

Tätäkin kahvia tuli nautittua monella eri välineellä valmistettuna, mutta päädyin kuitenkin Chemexiin. Onneksi näin, koska alunperin olin suunnitellut valmistavani tämän Hario V60:llä, mutta huomasin suodatinpapereiden olevan huolestuttavan vähissä. Chemexillä valmistin kahvia 2,5 desiä suhteella 17 grammaa karkeahkoksi jauhettua kahvia sekä 250 grammaa 90-asteista vettä.

Heti ensihörpystä lähtien oli selvää, että tämä kahvi olisi melkoisen pirtsakka tapaus. Ikäänkuin söisi hapokasta omenaa, mutta ilman sitä omenan makua. Ensipuraisu oli hiukan limonadimainen ja siitä erottui selkeää kukkaisuutta, ruusua ja makeutta. Jälkimaku oli mukavan pirteä ja suutuntuma kutakuinkin teemäinen. Tällaisen suutuntuman ja makeuden yhdistelmä toimii kuin blastbeat metallimusiikissa: aika pirun hyvin. Ja jälkimausta vielä sen verran, että siellä se ruusuisuus vasta maistuukin. Ja se maistuu pitkään. Todella hieno ominaisuus.

Harmittaa, etten ehtinyt tehdä tästä maisteluartikkelia jo aiemmin. Parempi kuitenkin myöhään kuin ei silloinkaan, eiks niin? AAA Majinja oli mielenkiintoisen pirteä ja suunmukainen kahvi, josta löytyi melkoiset huippumaut. Tällaiselle pestyjen afrikkalaiskahvien fanille tällainen papupussillinen tuo palan taivasta maan päälle. Majinja on mielestäni täyden kympin pour over -kahvi. Toimii yllättävän hyvin myös pressopannulla, mutta suosittelen kuitenkin edellämainittuja pour over -menetelmiä tai Aeropressiä valmistukseen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *