Raportti: Helsinki Coffee Festival 2017

Aijaijai mitkä festarit! Vuoden 2017 Helsinki Coffee Festival on nyt saatu päätökseen. Muuten, muistin virkistämiseksi vuoden 2016 festivaaliraporttini voit lukea täältä. Ja sen verran taas tästä raportista, että pitkin juttua on ripoteltu jokunen kuva tarinaa eteenpäin jouduttamaan ja aivan lopusta löytyy gallerian verran ottamiani kuvia. Nauttikaa! Otin myös hiukan videokuvaa festivaalihumusta ja koetan jossain vaiheessa saada editoitua jotain pätkää näytille, mutta se on sitten eri asia ja palaan siihen kun aika on.

Tänä(kin) vuonna olimme Uuttajattaren kanssa paikalla kokopäivälipulla lauantaina. Siskoni liittyi myös seuraamme. Olimme Kaapelitehtaalla jo ennen ovien avautumista ja niin oli moni muukin. Hetikohta ovien avautumisen jälkeen tuli törmättyä kahvibloggarikollegoihin Tiiaan ja Jesseen, joiden Kahviholistien Seurassa -blogiin voi varmasti odotella myös jonkinlaista festarijuttua tulevaksi. Lisäksi somesta huomasin, että myös Kahville.co -bloggari Jani on ollut sunnuntaina festareilla. Häneltäkin voi varmasti odottaa kirjallista ulosantia tapahtumasta.

Tila oli tunnelmavalaistu, ilmassa leijui hento savukonesavu ja tuoksuissa piisasi. Taustalla soivat DJ:n valitsemat tunnelmaatuovat kappaleet. Kaapelitehdas oli jälleen täynnä näytteillepanijoita ympäri Suomen ja tarjontaa olikin jälleen laidasta laitaan; Lotta Svärd -järjestön tarjoilemasta korvikkeesta aina turkkilaiseen kahviin ja Kopi Luwak -kissankakkakahviin saakka. Olipa paikalla myös Kissakahvila Purnauskis:n edustajia. Näytteillepanijat olivat suurin osa tuttuja jo viime vuodelta, mutta muutama nimi valitettavasti loisti poissaolollaan: Kaffe Obscura, Paahtimo Papu, Turun Kahvipaahtimo ja viime vuonnakin poissa ollut Rovaniemen Kahvipaahtimo eivät Kaapelitehtaalla tänä vuonna tuotteitaan tarjoilleet. Sen sijaan muutama uusi tuttavuus oli paikalle saapunut.

Porvoolainen Keakoffee tuli allekirjoittaneelle tutuksi Kahvisi-palvelun kautta. Oli mukava päästä juttelemaan kasvotusten ja hieromaan tuttavuutta enemmänkin. Tulivatpa samalla paljastaneeksi, että Kahvisi-palvelun kautta on tulossa kohtsillään uusi kahvi heidän valikoimastaan. Maisteltavana festivaaleilla heiltä oli kolmea eri suodatinkahvilaatua ja tottakai ne oli kaikki testattava. Oma suosikki näistä löytyi helposti.

Helsinkiläinen Holmen Coffee teki sloganpaidoillaan selväksi asenteensa: paha kahvi haisee. Tämä varsin kansainvälinen tapaus (paahtimon perustivat saksalainen ja australialainen kahvi-intoilija) tarjoili kahta erityyppistä blendiä paikalle satuttuamme. Ero kahvien välillä oli todella selkeä ja varmasti jokainen maistelija osasi valita omaan makuunsa sopivamman. Kojulla oli mukava kuhina kaiken aikaa ja henkilökunta pysyi kiireisen näköisenä. Pääsipä Uuttajatarkin höräyttämään jokusen lauseen saksaa henkilökunnan kanssa keskustelujen timmellyksessä. Rentoa ja lupsakkaa väkeä.

Lappeenrantalainen Lehmus Roastery lanseerasi festivaalin myötä valikoimiinsa maistelupakin, joka pitää sisällään 5 x 100 grammaa heidän tuotevalikoimansa kahveja. Tämä on äärimmäisen helppo ja edullinenkin tapa päästä hiukan kartoittamaan omaa kahvimakua ja ennenkaikkea saamaan kiinni paremmasta kahvista. Lehmus Roastery valittiin sunnuntaina festareilla Vuoden Paahtimoksi. Paljon onnea paahtimo ja paahtimon väki! Voitto oli ansaittu! Lehmus Roastery merkkaa kahvipakkauksiinsa kahviensa ”lesouden” asteikolla 1-5; mitä enemmän pisteitä, sitä lesompaa kahvi on. Mitä tämä lesous tarkoittaa? Sitä kannattaa kysyä henkilökunnalta itseltään, heillä on sille täydellinen selitys.

Mitäpä olisi kesän korvalla olevat kahvifestivaalit ilman kylmäuutettua, eli Cold Brew -kahvia? Tottahan toki sitäkin oli tarjolla, jopa parina erilaisena versiona. Ainakin Paulig sekä Cafetoria tarjoilivat maisteltavaksi myös Cold Brew Nitro -kylmäuuttokahvia, joka oli tavallista kylmäuuttokahvia pehmeämpi ja suutuntumaltaan samettisempi. Tämä syntyy lisäämällä kahviin typpeä. Typpi tekee myös kahvin pinnalle nätin vaahdon, vähän niinkuin Guinness-oluessa. Pieninkin kitkeryys/pistävyys oli poissa ja maku oli todella pehmeä. Varsinkin Cafetorian versio nitrokylmäuutosta oli todella herkullinen. Nitro nautitaan ilman jäitä ja makeuttamattomana.

Tänä vuonna oli selkeästi nosteltu esiin pour over -valmistustapoja. Moni näytteillepanija antoi opastusta ja piti workshopeja esimerkiksi V60-valmistamisesta. Oppitunteja sai halutessaan myös jauhatuskarkeuksista, kahvin alkuperästä ja sen jäljitettävyydestä sekä kahvinkeitinten oikeaoppisesta puhdistamisesta.

Festivaaleilla jaettiin tottakai myös kunniaa ja kunniakirjoja. Roasting stagella kakkoskerroksessa valittiin lauantaina sekä ”Vuoden suodatinkahvi” että ”Vuoden espresso”. Suodatinkahvikuninkuuden nappasi Rost&co. guatemalalaisella Finca Montejo -kahvillaan. Uuttaja onnittelee Rost-paahtimon ammattilaisia voitosta! Vuoden espressoksi valittiin Johan&Nyströmin 5th Estate. Onnittelut myös sinne suuntaan!

Isolla Barista Stagella taasen kilpailtiin Brewers Cup (suodatinkahvin SM-kisat) sekä Vuoden Barista SM-kisat. Suodatinkahvin valmistuksessa kuninkuuden vei Kahvila Sävyn Aleksi Kuusijärvi ja Vuoden Baristaksi valittiin Caffi:n Jarno Peräkylä toista kertaa peräkkäin. Onnittelut jätkille, huipputyötä!

Tottakai, kahvi ei ollut se yksi ja ainoa asia, jota festareilla oli tarjolla ja näytillä. Paikalletulleille oli myös tarjolla teemaistiaisia, jäätelöä sekä tietenkin suklaata. Ruokapuolta hoisi Katukeittiö Leidi. Lisäksi paikalla oli myös yksi kahvinystävien parhaista kavereista: Slurp. Tero Rehula esitteli uudistunutta kahvipakkausta ja kertoi, että viime vuoden kahvifestivaali toi Slurpille 50-100 uutta kahvitilaajaa. Slurp tekee kokoajan itseään tunnetummaksi ja pitkin vuotta on varmasti uusia tilauksia sadellut. Ja tämän vuoden festaritkin tekevät varmasti hyvää ja mies oli osastollaan aivan yhtä hymyä. Syystäkin.

Juteltua tuli varmasti valtaosalla kojuista. Tarinoita vaihdettiin niin Good Life Coffeen, Cafetoria Roasteryn, Kaffa Roasteryn sekä Caffin väen kanssa. Kaffasta sen verran, että he promosivat festivaaleilla uutta kahvitilauspalvelua Kaffa Kotiin, johon liittymällä saa Kaffan kahvia haluamaansa tahtiin postin tuomana kotiin. Festivaaleilla tilauksen tehneet saivat elinikäisen alennuksen tilaukseensa. Kaffan kahvila palkittiin myös festareiden yhteydessä ”Suomen Paras Kahvila” -tittelillä. Onnea kovasti!

Festaripäivä oli kaikkiaan todella leppoisa ja mukava, kun ei pitänyt kiirettä. Uuttajatarkin jaksoi hienosti, vaikka laskettuun aikaan on enää reilu kuukausi aikaa. Sekä Uuttajatar että sisko sanoivat myös nauttineensa festareista. Sisko investoi lasiseen Keep Cup:iin. Hyvä valinta.

Jäikö minulla jotain hampaankoloon tai unohtuiko jotain käydä katsomassa? No totta vie. Kotiin päästyämme aloin ynnäämään kaikkea kokemaamme festivaaleilla. Wilfan osastolla olisi ollut mukava käydä perehtymässä Nivona-kahviautomaateilla valmistamiseen. Nämä huikean hintaiset automaatit ovat erittäin kehuttuja ja niitä pystyy ohjaamaan älypuhelimen avulla. Pientä kevennystä olisi varmasti tarjonnut myös Johan&Nyströmin Latte Art -workshop, jossa olisi saanut kokeilla taitojaan erilaisten maitovaahtokuvioiden luomisessa. No, ensi vuonna sitten. Ei makeaa mahan täydeltä.

Mitä kaikkea sieltä sitten Uuttajan mukaan tarttui? No, allaoleva kuva varmasti vähän selventää.

Aika nippu papuja kotiinvietäväksi. Onneksi Uuttajatar voitti Pauligin osastolla onnenpyörästä pienen kangasrepun, jossa nämä herkut kulkeutuivat kätevästi kotiin asti. Kuvassa olevista herkuista voi odotella maisteluartikkeleita pitkin kevättä ja kesää. Kahvien joukossa on sekä ostetut että yhteistyön merkeissä saadut tuotteet. Kiitos kaikille yhteistyöhön innostuneille.

HCF oli varmasti yksi vuoden 2017 kohokohdista. Festivaalit olivat jälleen upeasti järjestetty ja tarjontaa oli huikea määrä. Pienenä miinuksena mainittakoon suolaisen syötävän tarjonnan niukkuus. Pientä harmitusta toi myös viimevuotisen churrokojun puuttuminen. Kilpailut, workshopit, lab-ohjelmat, luennot ja esitelmät sekä ennenkaikkea kahvinystävien yhteen kerääntyminen ja kokemusten vaihtaminen tekivät festivaalista opettavaisen ja hienon kokemuksen. Ensi vuonna ehdottomasti uudestaan paikalle ja todennäköisesti vauvan kanssa. Saako alueelle tulla rattaiden kanssa vai joko aletaan katselemaan kantoreppua?

Kiitokset Helsinki Coffee Festivalin järjestäjille, esillepanijoille, esittelijöille, ystäville, uusille tuttaville, Uuttajattarelle, siskolle ja kaikille muille asianosaisille!

PS: Toivottavasti festivaaliväki ei suuttunut, kun ripottelin muutaman käyntikortin ympäri festivaalialuetta…

Alla vielä kuvagalleria festivaalilta.

[gallery_bank type=”images” format=”thumbnail” title=”true” desc=”false” responsive=”true” display=”all” sort_by=”pic_name” animation_effect=”” album_title=”true” album_id=”3″]

4 Responses

  1. Hei Jukka!
   Kiitos palautteesta. Huomasin somesta, että olit itsekin paikalla festivaaleilla, mutta huomasin turhan myöhään. Olimme ehtineet jo lähteä alueelta pois. Olisi ollut hauska törmätä kahvin merkeissä!

 1. Mukavasti kirjoitettu ja mielenkiintoinen juttu teenjuojallekin. Fiilis välittyi! Kunpa saataisiin teet mukaan messuille tai teelle ihan oma tapahtuma.

  1. Hei Laura!
   Kiitos palautteesta! Kiva kuulla, että tykkäsit jutusta. Teelle olisi kyllä vastaavanlainen tapahtuma erittäin tervetullut. Uskon, että teen tuominen kahvifestareiden yhteyteen voi olla hiukan haasteellinen urakka, muttei missään nimessä mahdoton. Pidetään peukkuja ja toivotaan parasta!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *