V60:llä Guatemala Finca Montejo / ROST & Co.

Viimeisiä viedään, nimittäin näitä Finca Montejo -pussillisia. ROST & Co. infosi esimerkiksi omilla Facebook-sivuillaan, että Vuoden Suodatinkahvi 2017 -tittelillä palkittu kahvi alkaa olemaan kohta paahdettu ja myyty loppuun. Tämä havahdutti allekirjoittaneen: en ollut nimittäin päässyt tätä herkkua vielä testaamaan lukuunottamatta kahvifestareilla höräistyä nopeaa kupillista.

ROST & Co.:n väki Helsinki Coffee Festivalilla. Guatemala Finca Montejo oli juuri julistettu Vuoden Suodatinkahviksi 2017.

Onneksi sähköposti on keksitty! Nopea yhteydenotto paahtimoon ja sieltä hymynaamaviesti takaisin, että bloggarille olisi kyllä pussillinen saatavilla. Eli paketti lähtisi postiin ja yhteistyö toimii! Mahtavaa, kiitos ROST & Co.!

Eli kuten sanottua, keskivaaleaksi paahdettu Guatemala Finca Montejo valittiin Helsinki Coffee Festivalilla Vuoden Suodatinkahviksi 2017. Kahvi tulee Finca Montejon perhetilalta Guatemalan maineikkaalta Huehuetenangon kahvialueelta (Jacaltenangon kylästä), jossa se kasvaa 1850 metrin korkeudella vuorten ympäröimässä laaksossa. Se on pestyä (36 tunnin fermentointi sekä 20 tunnin huuhtelu lähdevedellä) ja aurinkokuivattua. Lajikkeeltaan kahvi on Bourbonia.

Tuoksu ennen jauhamista oli runsas, raikas, pyöreä, selkeästi omenainen ja kukkainen. Ei ensinuuhkaisulla olisi uskonut guatemalalaiseksi kahviksi. Jostain syystä mieltäni sumentaa edelleen se stereotypia, että guatemalalaisissa kahveissa päällimmäiset maut/aromit ovat pähkinäisiä tai suklaisia. Hyihyi, ennakkoluulot ja -kuvitelmat suohon ja avoimet ajatukset peliin!

Mittasin 24 grammaa papuja, jotka jauhoin myllyllä hieman suodatinjauhatusta karkeammaksi V60:llä valmistamista varten. Jauhetuista pavuista irtosi reilusti omenaisempi aromi. Tuoksusta tuli myös huomattavasti makeampi ja hapokkaampi, jopa kirpeä. Tuoksuun tuli myös jännä kanelinen takapotku. Tai kanelille se minun nenääni vaikutti.

Valmistin kahvia Hario V60 -suppilolla neljä desiä. Käytin 24 grammaa jauhettua kahvia ja neljä desilitraa 92-asteista vettä. Ensin kaadoin kahvin päälle noin 70 grammaa vettä ja annoin kahvin kukkia 30 sekuntia. Loput vedet lisäsin neljässä erässä, kunnes vaaka ilmoitti neljän desin rajan saavutetuksi.

Tuoretta kahvia on ilo valmistaa. Tässä menossa blooming.

Monet kahvit tuoksuvat valmistushetkellä selkeästi enemmän kuin toiset. Finca Montejon valmistuksen aikana siitä tuli hallitseva tuoksu koko meidän asunnossamme. Tämä ei allekirjoittanutta haitannut. Yritin keksiä keinoja tuon tuoksun kahlitsemiseen, mutta turhaan. Sain kuitenkin kaikesta tuoksuttelusta huolimatta kahvini valmistetuksi kunnialla loppuun. Nopea suodatinsuppilon pesu, purut ja suodatinpaperi biojätteisiin, kahville nopea sekoitus kannussa ja maistelukupillinen nokan eteen!

Finca Montejo oli selkeästi makea. Jos tätä nauttisi edes yhdellä sokeripalalla höystettynä, voisi lopputulos olla makeudeltaan jotain siirapin ja hattaran välimaastosta. Hammaslääkäriliitto ei tätä yhdistelmää varmasti hyvällä katsoisi. Kahvin body oli kirkas ja suussa jotenkin ”huomaamaton”. Kahvi ikäänkuin sujahti kurkkuun sen kummemmin nielemättä tai herkuttelematta. Jälkeensä se jätti pehmeän omenaisen ja myös mielestäni vadelmaisen jälkimaun, jota jäi ajatuksissaan maiskuttelemaan ehkä turhankin pitkäksi aikaa. Suutuntuma oli todella mehukas ja herkullinen. Maut vahvistuivat sitä mukaa, kun kahvi jäähtyi kupissa. Jopa lähes viileänäkin herkullisuus oli yhä tallella.

Jos kahvi olisi hedelmä, voisi Finca Montejo olla jokin todella mehukas herkkupala. Sen kasvuolosuhteet tekevät siitä huippuluokan kahviherkun, jolla on uskomattomat ominaisuudet. Se on samaan aikaan kirkas, hapokas ja pehmeä. Selkeä omenaisuus ja runsas makeus eivät vaadi kaveriksi minkäänlaista lisuketta, saati maitoa tai sokeria sekaan. Tällainen kahvi juodaan sellaisenaan, otetaan joka hörppyyn oma aikansa ja nautitaan. Finca Montejo on ehdottomasti ansainnut Vuoden Suodatinkahvi 2017 -tittelin ja ROST & Co. ylistyksen erinomaisesta paahtotyöstä. Paahtimon valikoimasta on nyt ollut maistossa kaksi erinomaista herkkua, joten jään kyllä silmät suurina odottelemaan tulevia kahviuutuuksia, joihin tartun takuuvarmasti kynsin ja hampain kiinni.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *