Chemexillä Kahvisi-kahvi Colombia Finca Las Delicias / Pirkanmaan Paahtimo

Kesäkuun Kahvisi-kahvi maisteltiin vasta elokuussa, kuljetusteknisistä syistä. Olisikohan Postilla ollut taas kiire ruohojen leikkaamisen kanssa tai jotain? No, ongelmat on nyt selätetty ja kahvi saapui onnellisesti perille maisteltavaksi ja nautiskeltavaksi.

Kesäkuun kahvina tilaajat saivat Pirkanmaan Paahtimon suoraan viljelijältä itseltään ostetun, Kolumbiasta Huilan alueelta tulevan, Finca Las Delicias -kahvin. Suoraan viljelijältä ostettuna korvaus tehdystä työstä on parempi ja ylimääräiset välikädet jäävät kokonaan pois. Kahvia viljelevä Otoniel Morales sijoittui vuoden 2016 Acevedo Cupissa sijalle 7/20. Kilpailussa kisataan alueen raakakahvien paremmuudesta. Kahvi oli lajikkeeltaan Castilloa ja se kasvaa 1450 metrin korkeudella meren pinnasta. Keräämisen jälkeen kahvi on pesty ja aurinkokuivattu. Paahtoasteeltaan Finca Las Delicias oli keskipaahdon luokkaa.

Pussista tulvahtava tuoksu oli hyvin samanlainen kuin Punnitse & Säästä -myymälöissä (nykyinen It’s Pure) oleva tuoksu siinä pähkinäastioiden äärellä: karvautta ja pehmeyttä samaan aikaan. Ei muuta kuin paahtuneet pikku herkkupavut myllyyn ja jauhamaan.

Jauhettuna tuoksu muuttui hurjasti: pähkinäisyyden lisäksi tuoksusta löytyi suklaisuutta, tummaa luumua sekä hedelmäistä raikkautta. Jauhettua kahvia olisi voinut tuoksutella ajasta ikuisuuteen ja silti löytää kaikkea uutta. Välillä olin varma, että tuoksusta löytyi myös ruusua ja välillä taas oltiin maanläheisempien tuoksujen, kuten kaarnan tai ruohon äärellä. Kirjasin ylös kuitenkin vain ne kaikkein selkeimmät ja jatkoin kohti valmistamista.

Tarkoitukseni oli valmistaa (pitkästä aikaa) Chemexillä. Valmistin kahvia neljä desiä, joten käytin 24 grammaa suht karkeaksi jauhettua kahvia sekä neljä desiä 93-asteista vettä. Alkuun muuten tämä veden lämpötilan mittaaminen tuntui aina hoopolle, mutta uskokaa tai älkää, on sillä yllättävänkin radikaali merkitys lopputuloksen kannalta. Kokeilkaapa valmistaa sama määrä samaa kahvia ensin 98-asteisella ja sen jälkeen vaikka 92-asteisella vedellä. Tämä lämpötilajuttu pätee siis muihinkin valmistusmenetelmiin. Ja jos Chemex ei välineenä ole tuttu, niin vilkaises esittely ja valmistusohje täältä näin.

Kuppiin kaataessa olin vahvasti sitä mieltä, että nenääni tuoksui pähkinäsuklaa. Ja kyllä, sama havainto tuli myös maistellessa. Lusikalta ryystäessä pitkin poskia kulki vahva pähkinäsuklaan aromi. Varsinkin jälkimausta löytyi myös jotain pientä kirpeyttä, joka muistutti eniten ehkä jotain viinimarjan ja karpalon ristisiitosta. Finca Las Delicias oli suht hapokas tapaus ja bodyltaan se oli runsaan mehumainen.

Jotenkin mielsin maun värien kautta ja tämän kahvin maku oli mielestäni punaista. Ehkä se johtui kahvin pirtsakkaasta kokonaisuudesta. Kaikkiaan Finca Las Delicias oli pirteän miellyttävä kolumbialainen, joka varmasti toimisi myös pressopannuvalmisteisena. Vaikka kahvi olikin suht hapokas ja tuhti, ei se ollut liian överi tai väkevä. Liikkeellepotkaiseva aamukahvina ja liikkeessäpitävä vaikkapa kesken työpäivän nautittuna. Melko hyvä ja kivan erilainen kolumbialainen.

2 Responses

  1. Juuri löysin tämän blogin, tosi mielenkiintoisen oloinen! Bloggaan myös itse teestä muun lifestylesälän ohella. Kahvi ei uppoa juurikaan minulle, mutta avomiehellä on orasteleva kahviharrastus. Täytyy painaa mieleen tuo Kahvisi-tilaus jos meinaa joskus iskeä paniikki joulu- tai synttärilahjan keksimisessä! 😀

    1. Hei Maru!
      Kiitos kommentistasi! Tea & Vanity -blogi on minulle joskus tullutkin vastaan, eli olen urkkinut sinunkin juttujasi. Hieno kuulla, että löytyy niin tee- kuin kahviharrastajaakin. Ja suosittelen kyllä Kahvisi-tilausta, jos vaan yhtään on perso paremmille kahveille. Erinomainen lahja esimerkiksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *