Aeropressillä Guatemala Finca Alvarado / Punainen Kirahvi

Olin yhteyksissä Vaajakoskella toimivaan Punaiseen Kirahviin ja tiedustelin, että mitä siellä oltaisiin mieltä yhteistyöstä. Hyvää mieltähän siellä oltiin! Eli näin ollen on blogiin tulossa muutama Punainen Kirahvi -yhteistyömaisteluartikkelikin. Kiitokset Vaajakoskelle ja hattu päästä! Kuten monet muutkin, myös Punainen Kirahvi tahtoo panostaa laadukkaaseen raakakahviin ja siihen, että kahvin parhaat ominaisuudet tulevat esiin paahdon kautta. Artesaanityötä siis. Kirahvin kahvipakkaukset ovat kenties tyylikkäimmät näkemäni. Vaikkei papupussissa olekaan uudelleensulkemismahdollisuutta, on se helppo sulkea esimerkiksi Ikeasta saatavilla muovisilla pussinsulkijoilla. Pakkauksen etiketistä käy ilmi paljon asioita ja silti kokonaisuus on typistetyn yksinkertaisen ja toimivan näköinen. Erottuu taatusti isommastakin kahvihyllystä.

Ensimmäisenä otetaan maisteluun Aeropress-valmisteisena guatemalalainen vaaleapaahtoinen Finca Alvarado -kahvi. Lajikkeeltaan Caturraa oleva kahvi kasvaa Fransisco Alvaradon tilalla Huehuetenangon alueella varjostavien puiden alla, pesukäsittelyyn käytettävän lähdeveden virratessa vierellä. Kasvukorkeus on 1600-1650 metriä merenpinnan yläpuolella. Papujen antamasta tuoksusta on vaikea alkaa päättelemään vielä yhtään mitään tulevasta maistelukokemuksesta. Ehkä pavut antavat pienenpienen tupakan aromin ilmoille, mutta ei juuri muuta. Mylly auttaa taas tuoksutotuuden selvittämisessä.

Ja kylläpä muuttui tuoksutouhut jauhamisen myötä! Tuoksusta tuli hurjan omenainen, makeahko, hapokas ja pirtsakka. Ja vaikka kahvi on vaaleaa paahtoa, niin tuoksusta saattoi löytää myös tummuuteen ja paahteisuuteen viittaavaa aromia.

Tälle kahville valitsin menetelmäksi Aeropressin. Valmistamisen kanssa päätin kikkailla hiukan. Olen jälleen sovellellut kaikenlaisia Aeropress-reseptejä ja tällä kertaa vaikutteita on haettu Aeropressin SM-kisat voittaneen Kaffa Roasteryn kahvilamanageri Sandra Halmeen reseptistä. Käytin 93-asteista vettä ja 17,3 grammaa kahvia. Purut annosteltuani kaadoin vettä ensin 60 grammaa ja sekoittelin kymmenisen sekuntia. Tämän jälkeen 170 grammaa vettä lisää, jotta yhteismäärä oli 230 grammaa. Annoin kahvin seistä 15 sekuntia, käänsin Aeropressin kupin päälle ja painoin kahvin kuppiin noin 25 sekunnissa.

Ensihörppy kahvista oli reilun hapokas. Kahvissa oli siis reilusti luonnetta ja voimakkuutta. Mausta erottui hienoisesti tupakan ja kirpsakan omenan sävyjä. Jälkimaussa oli jopa pienenpientä tervaakin aistittavissa. Body oli täyteläinen, luonne voimakas ja vahva ja hapokkuus teki kahvista tavallaan kirpeän. Kahvi oli myös lievästi makea. Hyvin kattava lista kaikenlaista siis.

Jos Finca Alvarado olisi sarjakuvahahmo, se olisi ehdottomasti Hulk: aluksi hyvin viattoman oloinen, mutta irti päästettään ärjyy, karjuu ja osoittaa omaa voimakkuuttaan. Tuhdinlainen guatemalalainen pamaus, joka toimisi varmasti erinomaisesti ulkoilmassa valmistettuna ja nautittuna, nuotio-olosuhteissa nyt ainakin. Maut olivat mukavan voimakkaita ja tasapainossa keskenään. Papujen vaalea sävy johti aavistuksen harhaan, sillä kahvi maistuu tummemmalle kuin mitä paahtoaste oikeasti on. Hienoa kikkailua.

Share

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *