Aeropressillä Kenya AA Karimikui / Cafetoria Roastery

Kevään Helsinki Coffee Festivalilla oli ilmiselvää, että kävisin moikkaamassa Cafetoria Roasteryn väkeä ja vaihtamassa kuulumiset. Kaikille kuului hyvää ja kojulla piti selkeästi kiirettä. Cafetorian nitro cold brew oli ilmeisen suosittua. Jutellessani Cafetorian paahtajamestari Ivanin kanssa hän ojensi kouraani pussillisen kenialaista AA Karimikui -kahvipapua ja kertoi, että kahvi osallistuu ”Vuoden suodatinkahvi” -kilpailuun. Lopulta Karimikui sijoittui jaetulle toiselle sijalle. Lupasin käsitellä kahvin blogissani ja tässä sitä ollaan.

Karimikui on AA-luokituksen kahvia SL28 ja SL34 -lajikkeista. Sen kasvukorkeus on 1700-1800 metriä ja prosessoinniltaan kahvi on pestyä. Karimikui tulee Kirinyagan piirikunnasta Kenian keskiosista. Kahvin tuottaja on Rugeto Cooperative.

Papujen tuoksu oli kirpeähkö ja hivenen puunkuorimainen. Seasta erottui hienokseltaan myös hedelmäisyyttä sekä pientä sitruksisuutta. Jauhettuna tuoksusta tuli tuhdimpi ja makeampi. Tuoksusta erottui todella selkeästi luumun ja punaisten marjojen aromit. Lisäksi jauhamisen jälkeen tuoksuun tuli pistävyyttä tai hapokkuutta.

Valitsin metodiksi valmistamiselle Aeropressin (koska kahvi oli vaaleaa paahtoa ja pussin etiketissäkin on suositus Aeropress-menetelmälle) ja valmistin kahvin jälleen Tim Wendelboen tapaan suhteella 15 grammaa kahvia ja 250 grammaa vettä. Uuttoaika kahville yksi minuutti ja painalluksen kesto 20-30 sekuntia.

Ja pitkästä aikaa iloinen yllätys: valmis kahvi antoi tuoksuja! Ennen maistelun aloittamista käytin pienen hetken kupin äärellä nojaillen ja tuoksutellen hienoa sitruksista ja makeaa tuoksua, joka kupista tulvahteli. Lopulta kuitenkin pääsin maisteluhommiinkin.

Ensimaistolla Karimikuista pisti esiin sen kirpsakkuus, hapokkuus ja mehumainen suutuntuma. Mausta vahvimpana erottui karpalo, jonka lisäksi kahvissa oli myös karpalomainen karvaus/kitkeryys, mutta sopivan pienessä määrin. Mausta löytyi myös makeutta sekä pehmeää hedelmäisyyttä, joka nousi esiin eritoten jälkimaussa ja hiukan kahvin jäähdyttyä. Jälkimausta löysin aprikoosin makua.

Sainpas pitkästä aikaa kenialaista kahvia blogiin maisteltavaksi ja vieläpä erinomaista sellaista. Tämä on aina itselleni jonkinlainen merkkihetki, sillä kenialaiset tuntuvat lähes järjestään olevan meikäläiselle silkkaa nektaria. Kahvin karpalomehumaisuus ja hedelmäiset jälkiaromit yhdistettynä hapokkaaseen olemukseen tekivät Karimikuista aatelistason aamukahvin, mutta kyllähän tällaista herkkua juo hymyssä suin koska ja missä tahansa. Voisin hyvin kuvitella, että Aeropressiin saisi annostella jauhettua kahvia aavistuksen verran enemmänkin, jotta kokonaisuus oli vielä hivenen tuhdimpi. Se kokeilu jää kuitenkin tuonnemmaksi papujen loppumisen vuoksi. Kiitos pussillisesta Cafetoria, oli huippuhyvää!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *