Chemexillä Colombia Finca La Florida / Pirkanmaan Paahtimo

Jälleen nappasin Chemexiä sen puisesta kauluksesta kiinni, avasin kahviaarrearkkuni ja kurottauduin ottamaan sieltä pussin, jonka sain matkaani Pirkanmaan Paahtimolla cupping-keikalla ollessani. Kahvi oli Colombia Finca La Florida.

Tämä(kin) kahvi on suoraan viljelijältä hankittu, ilman mitään ylimääräisiä kaupankäynnin välikäsiä. Näin kahvitilallinen on saanut reilun korvauksen tekemästään työstä ja huippuunsa hiotusta tuotteesta. Tilan omistaja, Gilberto Rojas, saavutti vuonna 2015 Kolumbian Cup Of Excellence -kilpailussa toisen sijan. Hänen tilansa, Finca La Florida, on hänen vanhempiensa perustama ja Gilberto jatkaa suoraan siitä, mihin vanhempansa jäivät. Tämä kahdeksan hehtaarin kokoinen tila sijaitsee Marimban kunnassa, Acevedon alueella Huilan maakunnassa ja se tuottaa vuosittain 18 000 kiloa huippulaatuista kahvia.

Finca La Florida on lajikkeeltaan Colombiaa ja Caturraa ja se kasvaa 1650 metrin korkeudessa. Tämä pesty ja aurinkokuivattu kahvi on saanut 87 cupping-pistettä ja Pirkanmaan Paahtimo paahtaa sen keskipaahtoiseksi. Pienikokoisista pavuista huokui intensiivinen ja marjainen tuoksu. Päädyin valmistamaan kahvia Chemexillä, vaikkei menetelmä paahtimon omissa suosituksissa ollutkaan (maistelun jälkeen huomasin, että verkkosivuillaan Pirkanmaan Paahtimo suosittelee kahvin valmistettavaksi suodatinkahvina, Aeropressillä tai pressopannulla).

Jauhettuani kahvin hiukan pressokarkeutta karkeammaksi ja laitettuani vedenkeittimen pöhisemään istahdin jauhetun kahvin äärelle tekemään aromihavainnot. Pehmeää marjaisuutta, josta selkeimmin erottuivat mansikka sekä punainen viinimarja), pientä makeutta ja kevyt toffeen sivuaromi. Kun vesi oli käyttötarkoitukseen sopivan lämpöistä, esikastelin Chemexin suodatinpaperin ja aloitin valmistamisen: 18,5 grammaa kahvia ja 300 grammaa (eli 3 dl) 92-asteista vettä. Chemex-valmistamisesta kirjoittamani artikkelin voit muuten käydä lukemassa täältä, jos menetelmä tai laite ei ole vielä ennestään tuttu.

Valmistamisen aikana Uuttajatar huudahti makuuhuoneesta, jossa oli kirjaa lukemassa, että jauhettu kahvi tuoksuu uskomattoman hyvälle ja että hän voisi vaikka syödä sitä. Kaikkea se raskaus ihmiselle teettääkin…Pienellä vesimäärällä tehty blooming kesti 30 sekuntia ja valmistusaika kahville oli kokonaisuudessaan tasan kolme minuuttia. Valmistuksen jälkeen suodatinpaperi puruineen biojätteen sekaan ja nopea Chemexin puhdistus. Tämän jälkeen lusikka ja muistiinpanovälineet käden ulottuville ja maistelemaan.

Finca La Floridan suutuntuma oli kuin paksuntuntuisessa teessä (outo selitys, mutta se oikeasti kuvasi tätä parhaiten). Marjaisuus oli maussa hyvin esillä ja taustalla oli lisäksi pientä makeaa säväystä. Jälkimakukin pysyi makeana pitkään. Hapokkuus kahvissa oli mukavan puraiseva, kuin vihreissä omenoissa. Jäähtyessä viinimarjan maku nousi enemmän esiin, korosti hapokkuutta ja kadotti makeuden lähes tyystin. Aivan kuin kahvi olisi kääntänyt takkinsa.

En usko, että Finca La Florida oli parhaimmillaan Chemexillä. Tällä menetelmällä maisteltuna antaisin kahville arvosanan 8+. Kahvi oli miellyttävän marjainen ja sen sivumakuna ollut makeus antoi mukavaa vastapainoa viinimarjan ja vihreän omenan hapokkuudelle. Hyvä aamukahvina ja erinomainen potku päivän muina kahvihetkinä.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *