Aeropressillä Kahvisi-kahvi Empire / KeaKoffee

Toukokuun Kahvisi-kahvina saatiin pitkästä aikaa blendi. KeaKoffee Porvoosta oli valinnut tilaajille lähetettäväksi heidän Empire-blendiään. KeaKoffeen kohdalla voinemme puhua todellisista intohimoasioista, sillä paahtimon perustaja, Jordan Wills, muutti Australiasta Suomeen rakkauden perässä ja intohimo kahvia kohtaan sai perustamaan KeaKoffeen. Empire onkin hatunnosto Porvoolle: ”kahvi on maultaan ja ulkomuodoltaan selkeä ja suoraviivainen, aivan kuin esikuvansa empirekaupunki” (suora lainaus pussin etiketistä).

Ollakseen blendi on kahvissa oltava vähintään kahta eri kahvilaatua. Tässä tapauksessa sekoituksesta löytyy papuja Brasiliasta sekä Papua-Uudesta-Guineasta. Pavut ovat lajikkeeltaan Bourbonia ja Typicaa. Empire on keskipaahtoinen blendi, jonka papujen alkuperästä ei pakkaus anna sen tarkempaa infoa. Myöskään kasvukorkeuksia tai vastaavia ei esitellä. Näitä ei esittele myöskään KeaKoffeen kotisivut. Ei se mitään, kaikki eivät välitä tästä infojargonista samalla tavalla kuin esimerkiksi minä. Kahvista voi ja onkin syytä silti nauttia.

Papujen tuoksu oli runsaan pähkinäinen ja suklainen. Siitä erottui myös hiukan mantelinkuorien kitkeryyttä muistuttava vivahde. Kahvibloggarin uskollinen aseenkantaja, Pekka, kävi myös blendiä hörppäämässä ja kommentoi tuoksun olevan tupakkaa tai tupakan tuhkaa.

Maistelua varten valmistin kahvin Aeropressillä, kuten itseasiassa valmistin valtaosan koko pussillisesta, sillä se tuotti mielestäni parhaan lopputuloksen. Valmistelin kahvia myös V60:llä sekä pressopannulla. Aeropress-valmistus tapahtui jälleen ”omalla alkuperäisellä menetelmällä” ja suhteella 17 grammaa kahvia 230 grammaan vettä.

Tottakai, ennen valmistamista tutkin myös jauhetun kahvin tuoksut. Tällä(kin) kertaa aromit tekivät melkoisen täyskäännöksen papujen antamasta tuoksusta. Jauhettuna tuoksu oli enemmän hedelmäinen ja seasta erottui myös toffeen makeus. Näiden lisäksi mansikka sekä hapokkaat sitrushedelmät. Ei enää pähkinää, tuhkaa tai suklaata. Aikamoinen takinkääntäjä.

Maku sen sijaan toi jälleen esiin pähkinäisyyden sekä mantelin. Seasta erottui myös hedelmäisyyttä. Jälkimaussa pääosassa oli mantelimainen karvaus. Suutuntumaltaan Empire oli semi-paksuhko. Lisäksi maistellessa tein hassun havainnon: kahvia hörppiessä kupista kielen kärkeen tulee samanlainen tunne kun syö greippiä. Sellainen hieman pistelevä ja kutitteleva, tiedättehän?

Empire oli kokemuksena hauska ja hyvä. Sen muuntautumiskyky toi maisteluun haastetta, mutta lopputulos miellytti kyllä allekirjoittanutta. Makuja oli monenlaisia ja varmasti ammattimaistelijat olisivat bonganneet vielä paljon lisääkin. Blendien rakentamisessa haasteellisinta on löytää ne hienosti yhteen sopivat pavut ja laadut. Empiren kohdalla tässä on onnistuttu kohtuullisesti. Keskihapokas ja hauska kahvikokemus, jolle suosittelen ehdottomasti valmistusmenetelmäksi Aeropressiä. Empire oli erinomainen ja varma kahvi ”normijuojallekin”. Suosittelen!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *