Kahden yrttihöystetyn teen maistelu / Nord-T

Sain kuuman vinkin blogiaiheeksi, kun minulle vinkattiin kotimaisesta Nord-T -yrityksestä. Tutkittuani heidän kotisivujaan tajusin, että olin itseasiassa seuraillut jo monta kuukautta heidän Instagram-tiliään ja tykännyt heidän tuotteistaan ja meiningistä yleisesti ottaen. Nord-T on Ninan ja Mirkan perustama yritys, joka tekee ja myy teesekoituksia ja yrttihaudukkeita. Sekoitukset tehdään ilman lisäaineita ja mitään ylimääräisiä litkuja ja aromeja. Kaikki maku tulee siis puhtaasti teestä sekä Suomen luonnosta. Ja luontoa hyödynnetäänkin kiitettävästi: sekoituksista kun löytyy kaikennäköistä aina vadelmanlehdistä kuusenkerkkään ja punajuureen asti. Otin innoissani yhteyttä yritykseen ja sainkin vihreää valoa pienelle yhteistyölle.

Nord-T lähetti ystävällisesti maisteluun kaksi tuotetta, joita ei toistaiseksi ole vielä kuluttajille saatavilla. Ravintolamyynnissä nämä kuitenkin jo ovat (kirjoitushetkellä). Kuluttajille ne tulevat myöhemmin syksyllä myyntiin Limited Edition -tuotteina. Tuotteet olivat nimeltään BAREFOOT BIKING ja ”JOHANNA KURKELA”. Kurkelan (siis tämän teesekoituksen) nimi tulee vielä muuttumaan ennen myynnin aloittamista. Annoinpa muutaman ehdotuksen nimestä itsekin. Vaan mitä näistä sekoituksista löytyy?

BAREFOOT BIKING on sekoitus, jonka pohjana toimii musta tee. Teen alkuperästä ei sen tarkemmin ollut etiketissä tietoa. Teen höysteeksi mukaan oli laitettu kokonaisia mustikoita, vadelmanlehtiä sekä kuusenkerkkää. Tuoksussa vahvimpana erottui kuusenkerkkä, jonka tuoksu tuo omalla tavalla mieleen myös hapokkaat sitrushedelmät.

Tuotteista se punaisempi, ”JOHANNA KURKELA”, oli pohjaltaan valkoista teetä, seassa vadelmanlehteä, mustaherukkaa ja punajuurta. Raikkaasta kokonaistuoksusta erottuivat selkeästi makeahko punajuuri sekä voimakas herukka.

Kummankin tuotteen etiketissä on valmistusohje kyseiselle tuotteelle ja näitä noudattamalla valmistinkin molemmat maisteltavaksi yhdellä istumalla. Valitsin ensin valmistettavaksi BAREFOOT BIKING:n, koska himoitsin kuusenkerkän maistelua niin suuresti. Kuusenkerkkä on tuttu tuote: sitä on tullut käytettyä jääpalojen ”mausteena”, siirappina ja sellaisenaankin sitä on tullut naposteltua (muistathan, että jos keräät kuusenkerkkää luonnosta, niin tarvitset siihen maanomistajan luvan). Annosteluohjeeksi kummallekin annettiin 2tl teetä per teekupillinen. Mustan teen kanssa suositeltiin käytettävän 80 asteista ja valkoisen teen kanssa 75 asteista vettä. Ohjeet kuulostivat hyville, joten niillä mentiin!

Valmiin BAREFOOT BIKING -juoman väri oli kuin tummanpunaista/rusehtavaa meripihkaa. Tuoksu kupissa oli varsin perinteisen teemäinen, tosin mukana oli pieni kerkkäinen twisti. Body juomalla oli mehumainen ja maussa maistui päällimmäisenä tuo kuusenkerkkä. Maku oli miellyttävän pehmeä eikä lainkaan niin hapokas tai pisteliäs kuin tuoretta kerkkää suoraan puusta syödessä. Kerkkä toi mukaan myös hassua sitruunateemäistä aromia. Myös mustikan maku oli helposti löydettävissä. Pehmeää jälkimakua hallitsivat musta tee sekä vadelmanlehti. Maut olivat hienosti tasapainossa ja kaikki tulivat mukavasti esiin. Mielestäni kuusenkerkkä kruunasi juoman maun. Jäähtyessä vadelmanlehtien maku nousi voimakkaammin esiin.

Entä millainen elämys ”JOHANNA KURKELA” oli? Neljän minuutin haudutus 75 asteisessa vedessä loi kupillisen kirkkaanpunaista, mehua muistuttavaa juotavaa, jonka tuoksua dominoi vadelmanlehti sekä punajuuri, joka toi pientä karvautta aromiin. Juoman maku oli pirteä ja miellyttävän kevyt, suutuntumaltaan selkeästi ohuempi kuin BAREFOOT BIKING. Punajuuri maistui läpi nauttimisen, aina ensihörpystä jälkimaun viimeisiin rippeisiin. Kokonaisuudesta tuli mieleen muut ehdottomat kesäjuotavat ja voisinkin kuvitella tämän toimivan hyvin myös kylmäuutettuna ja jäillä höystettynä. Valkoisen teen tuoma pehmeys hemmotteli ja herukkaisuus virkisti kivasti.

Suomen luonto on pullollaan upeita villiyrttejä ja muita aineksia juuri tämänkaltaisia juomahaudukkeita varten. Nord-T on selkeästi ymmärtänyt potentiaalin aineksissa ja nämä maistelussa olleet tuotteet sopisivatkin mielestäni vaikka jonkinlaisiksi Suomi100-juhlatuotteiksi (sitäköhän tämä Limited Edition tulee tarkoittamaan). Kummassakaan juomassa tee ei ollut selkeästi hallitsevassa roolissa, vaan ainekset oli tasapainotettu kokonaisuuteen upeasti ja kaikki oli maistettavissa. Ja kuitenkin se tärkein, eli kokonaisuus, oli täyden kympin arvosanan ansainnut. Tällaisia haudukkeita / maustettuja teejuomia tarjoilee mielellään aivan kelle tahansa, jopa niille äärimmäisille teesnobeillekin.

Suuri kiitos paketista Nord-T!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *