Teen ja teemaailman varjopuolia

newteapic
Kuvan lähde: http://www.justdezineit.com

Tee on hyvää ja terveellistä. Se on se hienostunut tuote, jota haetaan kaupoista kahvin viereltä samasta hyllyvälistä. Sitä juovat viisaat, fiksut, sivistyneet ja terveydestään huolta pitävät. Tee on pitkän iän salaisuus ja niin edelleen. Mutta…

Pinnan alla voi piiliä hiukan jotain muuta toista. Tottakai, laadukas tee on aina laadukasta, ei siitä mihinkään pääse. Mutta se, että myydäänkö sinulle laadukasta teetä oikeasti vai ”oikeasti”, on aivan eri asia. Lisäksi on pari muutakin juttua, joista yritän hiukan kertoa.

Aloitetaan kevyesti. Kuvitellaan skenaario: menet markettiin, joka myy jonkin teetalon irtoteetä. Se on vaikka japanilainen sencha-tee, jossa on appelsiinin paloja ja ruusun terälehtiä. No, japanilainen sencha ei välttämättä ole edes japanilaista. Se voi olla jotain todella heikkolaatuista kiinalaista vastinetta. Toiseksi, appelsiininpalaset ja ruusun terälehdet ovat erittäin suurella todennäköisyydellä pelkkänä visuaalisena somisteena teen seassa. Maistuuko haudutetussa kupillisessa appelsiini ja ruusun terälehdet? Jos ei, niin en ole yllättynyt. Jos maistuu, niin maku saattaa tulla luontaisista, luontaisen kaltaisista tai täysin E-koodiaineista keinotekoisesti rakennetusta esansseista. Tämä sama pätee lähes kaikkiin kaupan hyllyistä saataviin maustettuihin pussiteelaatuihin. Lisäksi teessä olevat hedelmänpalaset ja vastaavat ovat usein E-aineilla kuorrutettuja, joten niiden terveysvaikutuksetkin voi kyseenalaistaa tai jopa unohtaa kokonaan. Hedelmien, kukkien ja yrttien maut tulevat usein öljyistä ja esansseista.

Hienot maut (kuten mansikka, mango ja ruusu) tulevat juurikin pääosin luontaisenkaltaisista aromeista, esansseista ja öljyistä. Teessä voi olla seassa marjoja, hedelmiä ja kukkia, mutta haudutettuna ne eivät anna riittävästi makua. Siksi ne ovat lähinnä vain somisteena. Ja jos teesi/yrttihaudukkeesi on punaista, on erittäin todennäköistä, että siinä on seassa hibiskusta, eli kiinanruusun kukintoa.

dreamstime_8142332
Kuvan lähde: http://www.lainiesips.com

Seuraava skenaario on jo terveyteen erittäin suuresti vaikuttava. Monet teet sisältävät fluoria, joka on tottakai hyväksi hampaille. MUTTA! Liikaa nautittuna fluori aiheuttaa fluoroosia, eli fluorin yliannostusta, joka aiheuttaa vaaleita laikkuja hampaisiin. Vielä suurempana määränä laikut ovat ruskeita ja hampaiden kiille epämuodostunutta. Hoitamattomana fluoroosi mädättää hampaita ja altistaa suusyövälle. Oletteko koskaan miettineet, että miksi briteillä on niin turkasen huonot hampaat? Syynä on huonolaatuinen, fluorilla höystetty musta tee ja sen todella runsas juominen. Fluorin lisäksi halvoissa pussiteelaaduissa voi olla kymmenkunta erilaista EU:n ympäristömyrkyksi luokittelemaa ainetta sekä erilaisia torjunta-aineita, eikä niistä mainita pakkauksessa. Myrkkyjen ja torjunta-aineiden määrät vaihtelevat ja tutkimuksissa määrät eivät toistaiseksi ole ylittäneet annettuja raja-arvoja. Erilaisia aineita on kuitenkin runsaasti ja mukana on ollut jopa DDT-torjunta-ainetta, jonka käyttö on EU:n alueella kokonaan kiellettyä.

Mikä on sitten kaikkein yksinkertaisin teehen liittyvä huijaus? Esitellä jotain tuotetta teepensaasta poimituksi/saaduksi. Tee nimittäin kasvaa puussa.

Karkeasti voi sanoa, että noin 80%:een teestä liittyy jonkinlaista vilppiä ja epärehellisyyttä. Kuten hyvin muistamme parin vuoden takaa norjalaisten tekemän tutkimuksen, jonka mukaan Twiningsin vihreän teen pussiteessä oli jopa 20% sokeria. Tuolloin asiasta kertoi muunmuassa Herkkusuu.fi-sivusto sekä Ilta-Sanomat. Sokeria ei mainittu tuoteselosteessa, joten kyseessä on huijaus. Twinings itse ilmoitti, ettei sokerista tarvitse kuluttajille ilmoittaa, koska sen tarkoitus on vain vahvistaa sitruunan makua.

Tea-Party-Fraud
Kuvan lähde: http://samuel-warde.com

Miksi teetä ”väärennetään”? Yllättääkö, jos syy on raha? Kaikkein väärennetyintä teetä on keltainen tee, joka on kauppahinnaltaan kaikkein arvokkainta teetä. Sitä myydään kalliina ja huippulaatuisena, vaikka se saattaa olla kerätty jostain aivan muualta kuin pakkauksen informaatio antaisi ymmärtää. Sama koskee huippulaatuisia darjeeling-teelaatuja. Suomeenkin tuodaan ja täällä myydään teetä, joiden alkuperän voi kyseenalaistaa. Huonolaatuista kiinalaista/”japanilaistyylistä” sencha-teetä pakataan myyntipakkauksiin, joiden etiketti kertoo tuotteen olevan laadukasta japanilaista senchaa. More money, you know. Maailmalla ei pystytä tuottamaan kysyntää vastaavaa määrää jotain tiettyä teelaatua ja sitä päädytään väärentämään. Tai samaa teelaatua kasvatetaan jossain muualla, poimitaan ja lähetetään ”alkuperäiselle” alueelle tehtaalle pakattavaksi ja toimitetaan kauppojen hyllylle. Tämäkin on huijaus, sillä kasvualue vaikuttaa merkittävästi tuotteen laatuun ja makuun. Lisäksi toiminta on epäeettistä ja paheksuttavaa. Myös kovassa nosteessa oleva vihreä matcha-tee on joutunut väärennösten kohteeksi. Kiinalaista elintarvikematchaa kaupataan laadukkaana japanilaisena matchajuomana, eikä näillä kahdella ole juuri mitään tekemistä keskenään.

Oma lukunsa on netistä ulkomailta tilattavat teet. Niistä ei voi mennä takuuseen, että mitä ne ovat. Vahva suositukseni onkin, että etsitte teehen, sen valmistamiseen ja sen alkuperään perehtyneitä kotimaisia myyjiä ja kauppoja ja ostatte teenne heiltä. Heillä on paljon hyvää tietoa ja vinkkejä tuotteista ja niiden valmistuksesta. Kiinassa teekauppiailla on muuten käytäntö, että paikallisille, teeasiantuntijoille sekä kymmeniä kertoja heillä asioineille asiakkaille myydään laadukasta teetä ja ”massaturisteille” myydään kaikki moska, joka on vähän jotain sinne päin.

Luomu on vielä lisäksi oma asiahaaransa. Lähes joka valtiolla on omat kriteerinsä luomun suhteen, eikä esimerkiksi Japanissa tuotettu luomu ole välttämättä enää EU:n tai Suomen standardien mukaan luomua. Luomuteessä voi olla keinotekoisia esansseja, E-koodiaineita ja muita lisäaineita, joista ei kerrota. Yleensä alle 2%:n esanssisisältöä ei mainita. Onpa löytynyt teelaatuja, joissa on ollut muun muassa pähkinänpalasia seassa ilman, että pakkaus siitä mainitsee tai varoittaa. Sen sijaat kivet ovat loppujenlopuksi aika tavallisia löytöjä teen seasta. Teetä kuitenkin poimitaan koneellisestikin ja tällöin sekaan voi tulla ”sattumia”. Kivistä ei ole sinänsä haittaa sillä ne ovat haudutettavien teelehtien seassa, eikä lehtiä kuitenkaan syödä. Hiukan ikäviä ylläreitä, mutta loppujen lopuksi harmittomia.

Myös teen terveysvaikutuksista on olemassa valoisat ja vähemmän valoisat puolet. Hyviä vaikutuksia huudetaan ja hehkutetaan, kun taas haittavaikutuksista vaietaan eikä puhuta koskaan. Lisäksi monien teetalojen pakkaukset tekevät lupauksia terveysvaikutuksista, eikä tämä ole sallittua. Entä oletteko huomanneet koskaan, että tutkittaessa vihreän ja mustan teen keskinäistä paremmuutta terveysvaikutuksien suhteen, vihreä tee todetaan terveellisemmäksi, vaikka kyse on käytännössä ihan samasta kasvista, joka on vain käsitelty hieman eri tavalla? Lisäksi japanilaistutkimukset ylistävät vihreän teen terveellisyyttä ja terveysvaikutuksia. Ai miksi? Siksi, ettei Japanissa tuoteta ollenkaan mustaa teetä. Lisäksi tehdään tutkimuksia, joissa selvitetään, että missä teelaadussa on eniten kofeiinia. En tiedä miksi näitä tehdään, koska kaikissa niissä on saman verran. Raaka-aine on kuitenkin sama.

Simon Reeve teen jäljillä Keniassa. Kuvan lähde: https://yle.fi

Lisää tällaista varjopuolien esittelyä kaipaavat voisivat kaivella jostain katsottavakseen Yle Teemallakin esitetyn ”Simon Reeve teen jäljillä” -dokumentin, jossa näytetään karua tarinaa Kenian teeviljelmistä, jonka sadosta valtaosa kuljetetaan Englantiin. Dokumentti on karu ja peittelemätön, mutta varmasti herättelevä. Suosittelen vahvasti.

Tee on viattoman oloinen tuote, jonka negatiivista puolta ei oikein osaa kyseenalaistaa. Kehoitankin jälleen kerran pikkaisen silmäilemään sitä omaa teehyllyä ja ehkä kenties hankkimaan tilalle jotain, jonka alkuperästä voi mennä varmuuteen. Näihin huijauksiin ja muihin epärehellisyyksiin ei puututa, ennen kuin joku osaa lyödä pöytään listan nimistä, jotka ovat tähän osallisena. Emme voi tietenkään vaikuttaa siihen, että pakataanko Japanissa pusseihin Thaimaassa kasvatettua teetä, mutta voimme vaikuttaa siihen, että kuinka paljon sitä Suomeen tuodaan ja kuinka paljon sitä täällä ostetaan. Emme voi vaikuttaa siihen, että jos joku teemyyjä maustaa mustaa teetä kemikaaleilla ja torjunta-aineilla, mutta voimme vaikuttaa siihen, että paljonko siitä myydään tai myydäänkö sitä ensinkään.

Tekstillä ei ole tarkoitus pahoittaa kenenkään mieltä, vaan kertoa hiukan maailmalla tapahtuvista asioista, joita ei tule arjen keskellä miettineeksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *