Manuaalisuodatin – Wilfa Svart Pour Over

IMG_5589Jos luulit, että kaikki kahvinvalmistusmenetelmät oli jo esitelty, niin luulit väärin. Ja tämänkin jälkeen olisi vielä menetelmiä jäljellä. Sitä, että saanko koskaan mahdollisuutta esitellä niitä kaikkia, en voi luvata. Mutta tämän vielä voin teille esitellä ja kertoa oman tapani sillä valmistamiseksi.

Wilfa Svart Pour Over on siis nimensä mukaisesti tarkoitettu pour over -kahvinvalmistukseen. Kyseessä on manuaalisuodatin, joka on suunniteltu ja toteutettu yhteistyössä kahvialan ammattilaisen, Tim Wendelboen, kanssa. Samaan tarkoitukseen olevia suppiloita on myös varmasti tunnetumpi Hario V60. Erona näillä kahdella on oikeastaan valmistusmateriaali (V60 on keraaminen ja Wilfa kovamuovinen) sekä Wilfassa oleva ”valutusaukon” säädin, jolla voi säädellä virtausnopeutta suppilosta kuppiin, kun taas Harion laitteessa aukon koko on kiinteä.

IMG_5593Moni varmasti miettii kuvia katsellessaan, että ”meidän Tokmannin kahvinkeittimessähän on tuollainen myös”. Ja niin onkin, tavallaan. Automaattisuodattimissa on samanlainen suppilo tippalukkoineen päivineen, mutta manuaaliversioista tippalukko puuttuu. Paitsi tästä Wilfan näkemyksestä, jossa on kahdeksanpykäläinen säädin, jolla säädellä nopeutta, jolla kahvi uuttuu ja valuu kuppiin. Minimipäähän käännettynä se sulkee aukon tyystin ja toimii näin tippalukkona. Yhteinen tekijä automaattisuodattimien kanssa on myös käytettävä suodatinpussi, joka on malliltaan ihan samanlainen, mutta kooltaan huomattavasti pienempi. Alla vertailussa valkaisematon ”tavallisen kahvinkeittimen” suodatinpussi ja oikealla valkaistu pour over -suodatinpussi.

IMG_5597Manuaalisuodatuksessa yleisohjeena jauhetun kahvin karkeudesta on suodatinjauhatus, mutta olen kuullut/nähnyt käytettävän puolikarkeaakin sekä suodatinjauhatusta hienompaa. Itse käytän ihan suodatinkarkeuksista kahvia. Kahvin määrä taas on sama, kuten monessa muussakin menetelmässä: 6 grammaa jauhettua kahvia yhtä desilitraa vettä kohden. Tästä on helppo sitten muutella kahvin ja veden suhdetta hiukan kahvin paahtoasteen ja oman maun mukaan.

IMG_5598

Manuaalisuodattimella valmistettaessa tarvittava välineistö

IMG_5601IMG_5605Homma alkaa tarvittavan kahvimäärän jauhamisella (muistathan käyttää tuoretta ja laadukasta kahvia), suodatinpussin taittelulla ja kiehuvalla vedellä kastelulla. Suodattimen esikastelu on se työvaihe, jonka tarpeellisuudesta kiistellään. Loppupeleissä vain sillä on merkitystä, että katsotko sen itse tarpeelliseksi. Suodattimen esikastelulla on mahdollista eliminoida kahviin tulevaa paperin makua ja siksi minä olen päätynyt sen tekemään aina. Mutta ei ole pakko, jos ei halua. Ja kun esikastelee Wilfan suppilon suodatinpaperin, niin kannattaa varmistaa että tippalukko on kiinni. Muuten kaikki kuuma vesi on pitkin pöytiä ja housuja, eikä kellään ole kivaa.

Kun suodatinpaperi on esikasteltu huolella ja vesi vielä riittävän lämmintä (84-96 asteista, oman maun mukaan), niin suppilo asetellaan kupin päälle, kaadetaan jauhettu kahvi suodattimeen ja kaadetaan vettä päälle sen verran, että blooming (eli kahvin ”kukkiminen” tai kupliminen) alkaa ja hiilidioksidi vapautuu. Annan bloomingille aikaa 30-45 sekuntia.

IMG_5611

Suppilon jalassa on Tim Wendelboen laki kahvia koskien: ”Jauha tuoreita kahvipapuja ja käytä raikasta vettä kun valmistat täydellisen kupillisen SVART-kahvia. Nauttikaa.”

Kun blooming-aika on täynnä, voi vettä kaataa varovaisena norona kahvin päälle tasaisesti. Pidä huoli, että kaikki kahvi kastuu kunnolla ja tasaisesti. Virtauksen säätöaukolla on tällä laitteella mahdollista vaikuttaa uuttumisnopeuteen ja oma maku löytyy kokeilemalla. Minä pidän aukon alle puolessavälin auki bloomingin aikana ja varsinaisen uuttamisen ajaksi avaan sen puoleenväliin.

IMG_5614Jos et ole mitannut veden määrää ennakkoon, niin pidä huoli, ettet kaada edempää vettä suodattimeen, kuin kuppiin mahtuu. Normaalit kahvikupithan ovat vetoisuudeltaan 2,5-3 desiä, joten vettä sen mukaan. Kahvia voi tottakai myös uuttaa isomman määrän johonkin kannuun ja tarjoilla siitä. Muista tällöin kuitenkin kannun esilämmitys! Anna kahvin uuttua rauhassa ja veden valua suodattimen läpi kuppiin. Tähtään itse uuttamisen kanssa 2-3 minuutin aikaan. Plus blooming, tietenkin. Kun riittävä määrä kahvia on valutettu, voi suodatinpussin puruineen päivineen laittaa biojätteen sekaan. Pesen suppilon aina samantien, paitsi jos tiedän että tulen uuttamaan vielä santsikupillisen hetken päästä.

Manuaalisuodattamisella on mahdollista tehdä tasapainoinen ja herkullinen suodatinkahvi. Periaate tiivistetysti on sama kuin ”tavallisissa kahvinkeittimissä”: kuuma vesi valuu kahvinpurujen ja suodattimen läpi kannuun tai kuppiin. Veden kaatamisen vain hoidat itse huonon keitinannostelijan sijaan, joka yleensä tiputtelee veden keskelle suodatinpussia ja ”kaivaa kahviin kraaterin”. Käsin kaatamalla saat kahvinpurut kastumaan tasaisemmin ja lopputuloskin on maukkaampi ja asianmukaisempi. Kokeile manuaalisuodatusta vaaleille ja keskipaahtoisille, makeille ja hedelmäisille kahveille ja hämmästy aromin määrästä kupillisessasi. Manuaalisuodattimet ovat mukavan edullisia ja helppoja välineitä siirtyä paremmin valmistetun kahvin äärelle. Näillä on helppo aloittaa ”hifistely”.

IMG_5621

Share

2 Comments on Manuaalisuodatin – Wilfa Svart Pour Over

 1. Sebastian
  19.4.2016 at 23:37

  Hyvä esittely!

  Oon odottanut että Wilfan laite saa huomiota, mulla on käytössä myös. Mielenkiintoinen just tuon säätö/tippalukon vuoksi, mikä mahdollistaa myös kikkailun immersion kanssa ennen suodatusta.

  Käytät näemmä mukana tulevia suodattimia. Oletko löytänyt kaupasta vastaavaa kokoa? Melittan 2-koon valkoiset on ainakin liian kapeita joten mulla on vielä haussa sopivat.

  Vastaa
  • Uuttaja
   20.4.2016 at 08:33

   Moi Sebastian ja kiitos palautteesta!
   Mulla on noita mukana tulleita pusseja vielä jonkin verran niin en ole vielä alkanut uusia metsästämään. Mutta sen verran pannut merkille kuitenkin, ettei tavalliset marketit noita ainakaan meilläpäin myy. Stockmannit on sit eri juttu, luulis niistä löytyvän. Sit vaan netistä jos ei kaupasta oo helposti saatavilla.

   Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *