Lehmuksen Limited-sarjan viimeisin – Guatemala La Montana

Lehmus Roasteryn Limited-sarjan kahvit ovat taatusti tulleet tutuksi hifistelijöille. Tämä sarja on tarjonnut toinen toistaan uskomattomampia kahvielämyksiä ja nyt on maisteluvuorossa tämän sarjan viimeisin: guatemalalainen La Montana.

Kahvi tulee Guatemalan Fraijanesin alueelta Antonion Gonzalesin tilalta nimeltä La Nueva Montana ja kahvin lisäksi siellä kasvatetaan esimerkiksi avokadoa. Tämä Yellow Catuai -lajikkeen kahvi kasvaa 1550-1800 metrin korkeudella merenpinnan yläpuolella ja se on honey-prosessoitua. Yellow Catuai on muuten Caturra sekä Mundo Novo -lajikkeiden risteymä. Kahvi kuivuu 15-17 päivää tarkoitukseen soveltuvilla kuivauspedeillä ja kahvia käännetään useita kertoja päivässä, jotta kuivausprosessi onnistuisi mahdollisimman hyvin ja lopputulos olisi tasalaatuinen.

La Montana oli tuoksultaan heti ensinuuhkaisusta lähtien todella mehukkaan hedelmäinen. Ensimmäinen konkreettinen mielleyhtymä oli aprikoosisose. Seassa löytyi myös omenahilloa sekä pientä kanelimaista sivuvivahdetta. Jauhetussa kahvissa omenaisuus oli enemmänkin kirpeää kuin makeaa, mutta kokonaisuus pysyi edelleen runsaan mehukkaana ja tuhdin hedelmäisenä.

La Montana päätyi maistelussa valmistukseen Aeropressillä. Reseptiikkaa taas ei sen enempää (kiinnostaako teitä muuten se resepti, jolla olen kyseisen kahvin aina tehnyt vai onko se vain turhaa sananhelinää?) tule tähän purettua, mutta 15 grammaa kahvia ja 250 grammaa vettä ja noin minuutin uuttoaika on way to go.

Tällä menetelmällä sai aikaiseksi kupillisen, jossa maistui runsas omenaisuus. Tietynlaista omenaisuutta oli myös hapokkuus, sillä näiden yhdistelmä toi vahvasti mieleeni vihreät, hiukan hapokkaammat omenat. Suutuntumaltaan La Montana oli pyöreähkö ja runsas. Vasta jälkimaku toi esiin makeutta ja sieltä oli löydettävissä myös vivahteita muistakin hedelmistä, kuten persikasta sekä aprikoosista.

Ehdottoman hyvä ja perusteltu jäsen Limited-perheeseen tämä La Montana. Menee samalla myös maistamieni guatemalalaisten kahvien kärkijoukkoon. Tuhtia hedelmäisyyttä, tuntuvasti hapokkuutta ja pehmeä suutuntuma olivat sellainen yhdistelmä, että hädintuskin maltoin Aeropressin laskea kädestäni välillä pois, kun piti olla jo uutta kupillista tekemässä. Pari kertaa onnistuin tekemään myös sellaisen kupillisen, että jotain jäi puuttumaan. Maku ei ollut niin runsas eikä makeuttakaan löytynyt. Etsivä kuitenkin löytää ja kokeilemalla löytää sen toimivimman reseptin. Suosittelen testaamaan myös pour over -kahvina, sillä omien testieni perusteella Kalitalla valmistettuna toimi myös älyttömän hyvin. Eikä taatusti vaadi maitoa sekaan.

La Montanan löydät Lehmus Roasteryn verkkokaupasta sekä Lappeenrannasta osoitteesta Satamatie 6.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *