Helsinkiläisen Kaffecentralin omistama pienpaahtimo Rost & Co. lanseerasi uuden Satokausi-kahvisarjan ja tarjosi maistettavaksi pilottikahvin: ruandalaisen Muzo Intangon. Satokausi-sarja esittelee sesongin kahveja, joissa voi olla hyvinkin jonkinlaisia twistejä. Kiitos Rost & Co:lle maisteluun saadusta kahvinäytteestä.
Jouluksi paahtimolle saapunut kahvi on askel kohti tämänhetkistä kahvitrendiä, eli kokeellisia prosessointitapoja. Anaerobisesti fermentoitu Muzo Intango on lajikkeeltaan Red Bourbonia ja se kasvaa 1570-2200 metrin korkeudella merenpinnan yläpuolella Gakenken alueella pohjoisessa Ruandassa. Intango-saviastiassa fermentoitu kahvi on osoitus vanhojen alueellisten perinteiden kunnioituksesta sekä halusta tuottaa huippuherkullista kahvia. Kahvia tuottava Muzo Cooperative -kahvinviljelijäyhteisö palkittiin vuonna 2014 Cup of Excellence -voitolla.
Intango-saviastioita käytetään perinteisesti seremoniaoluen valmistuksessa. Nyt astioissa fermentoitiin kahvia. Tästä syntyy yhdistelmä vanhoja ruandalaisia perinteitä sekä nykyaikaista kahvin prosessointia ja kokeellista kehittämistä. Kaikkiaan kahvin fermentointi kestää 18-36 tuntia ja tämän jälkeen kahvia kuivataan vielä 33-40 päivää säästä riippuen.
Lisää infoa kahvitilan toiminnasta ja periaatteista voit käydä lukemassa Rost & Co:n sivuilta.
Muzo Intango oli tuoksultaan hyvin voimakkaasti mansikkahilloinen ja samalla myös metsämansikkainen. Eli kuten voitte kuvitella, niin makeutta oli runsaasti. Kaiken mansikkaisuuden seasta pystyin erottamaan myös kuitenkin hedelmäisiä vivahteita, esimerkiksi kiiviä ja mangoa. Jauhetuista pavuista irtosi vielä hurjan paljon mansikkaisempi aromi ja tavallaan myös jotain, joka toi vahvasti mieleeni apilankukat. Runsaamman mansikkaisuuden myötä tuoksu oli myös makeampi ja täyteläinenkin.
Kahvi on Rostin vaaleinta paahtoa, eli 1/5. Päätin valmistella kahvin Aeropressillä perinteisen reseptin ja menetelmän mukaan. Tätä on tullut testattua myös niin Chemexillä kuin myös esimerkiksi Kalitalla sekä V60:llä.
Mitä makunystyräni kahvista sitten löysivät? No, sitä runsasta ja äärimmäisen herkullista metsämansikkaa ainakin. Tuoksu antoi odottaa jotenkin todella makeaa makuelämystä, mutta ainakaan tällä minun perinteisellä reseptilläni se ei makuun asti voimakkaana kantanut. Muistaakseni bloggaajakollegat Jukka ja Markus koettivat reseptiä, jolla kupilliseen tuli runsaasti makeutta. Täytyy vielä lukea heidän juttunsa uudemman kerran ja kokeilla perässä. Makukokonaisuus oli erittäin suun mukainen marjojen ja hedelmien harmonia, joka kuitenkin hiukan jäähtyneenä ja eritoten jälkimaussa kuitenkin kääntyy sinne makeampaan suuntaan. Hapokas, runsas, intensiivinen.
Jos Satokausi-sarjan avaa tällainen kahvi, niin voimme varmasti odottaa huikeita elämyksiä myös jatkossa. Kokeelliset fermentoinnit ovat nyt ”in”, joten sellaisia on odotettavissa taatusti enemmässäkin määrin. Muzo Intangon upea tuoksu kantaa makuun saakka ja silmät kiinni hörppiessään voi lähes kuvitella nauttivansa lämmintä mansikkamehun tapaista juotavaa. Hapokkuutta on reilusti, kuten vaaleapaahtoisessa afrikkalaisessa kahvissa tahtoo olla.
Mikäli erilaiset kahvien prosessointitavat kiinnostavat ja haluat päästä käsiksi anaerobisesti fermentoituun, niin suosittelen kyllä hyvin vahvasti tätä. Tämä menee kovalla huudolla meikäläisen merkkihetkikahvien joukkoon. Sen verran on persoonallisuutta, luonnetta ja profiilia, että taatusti tulee suositeltua monelle paremmasta kahvista kiinnostuneelle.