Kolumbialaista Geisha-kultaa Kahwelta

Tamperelaisen kahvipaahtimo Kahwen päämies Joel laitteli eräänä päivänä viestiä. Viestin sisältö oli yksinkertaisuudessan: ”haluatko maistella Geishaa?” Kukapa ei haluaisi.

Joel on hionut tämän kyseisen kahvin paahtoreseptiä useaan otteeseen ja aina tarjonnut pienet maistiaiset. Tämä kyseinen paahto on nyt se paahto, jota rinta rottingilla myydään eteenpäin. Jännitti käydä tähän käsiksi. Siitä on tovi, kun edellisen kerran olen saanut Geishaa kotonani valmistella.

Tämä Consuela Castron tilalta Acevedosta, Huilasta tuleva kahvi on siis todellakin lajikkeeltaan sitä kuuluisaa Geishaa (ei mitään tekemistä samannimisen suklaan kanssa). Kahvi kasvaa Consuelan tilalla noin 1800 metrin korkeudella merenpinnan yläpuolella ja se on märkäprosessoitua. Consuela on 38-vuotias kahvitilan perijätär, jolle tilan työt olivat jo lapsuuden aikaan tuttuja. 32 hehtaarin kahvitilalla käytetään vain luonnollisia lannoitteita, esimerkiksi cascaraa, ravitsemaan 20 000 kahvipuuta.

Kahvin tuoksu papuvaiheessa oli runsaan makea. Melkein kuin olisi avannut hedelmäsosepurkillisen ja tuoksuttelisi sitä. Eli reilua hedelmäisyyttä, jonka seasta pistivät esiin varsinkin sellaiset tapaukset kuin aprikoosi ja persikka. Tuoksu oli varsin trooppiseen suuntaan kallellaan. Jauhetusta kahvista taasen erottui jo marjainen hapokkuus ja kirpeys.

Haukansilmät saattoivatkin jo panna merkille valmistustavan tälle harvinaisemmalle kahvilaadulle. Se on kaunis Origami Dripper. Origamista tai sillä valmistamisesta en tässä jutussa kovin tarkasti puhu, sillä siitä on tulossa oma tutoriaaliartikkelinsa aikanaan. Origamia tunteville kuitenkin kerrottakoon, että tämänkertaisessa uutossa käytin V60-paperia.

Makeaa on. Jo tuoksu oli tosiaankin makeaa, mutta niin oli makukin. Hunajaista, tai hunajaista makeutta muistuttavaa makeutta höysti pirskahteleva marjaisuus. Varsinkin herukkaisuus tuli esiin kivasti viimeistään jälkimaussa, joka oli miellyttävä ja pitkä. Kokonaisuus oli todella herkullinen sekoitus hedelmiä ja marjoja miellyttävällä, pehmeällä suutuntumalla ja sopivalla hapokkuudella.

Ei ole Joelilla mennyt paahtokoneen äärellä vietetyt tunnit hukkaan. Paahtoreseptiä on hierottu hiki hatussa ja se näkyy tuloksessa. ”Ihan ok” ei ole riittävä, vaan on päästävä parempaan lopputulokseen. Consuela Castron viljelemä Geisha on vahvan ysin kahvi. Geisha-lajikkeen kahvit ovat muutenkin sellaisia, että jokaisen kahvia nauttivan tulisi saada kerran elämässään maistaa sitä. Geishat ovat aina todella mieleenpainuvia kokemuksia, eikä Kahwen oma paahto ole millään tavalla poikkeus. Paljon hyviä makuja ja kertakaikkisen herkullinen kokonaisuus. Kahvia on muuten myynnissä hyvin rajallisesti, joten jos yhtään hotsittaa päästä käsiksi viimeisen päälle kahviherkkuun, niin ostohousut jalkaan ja ostoksille!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *