Shotteja vaaleasta Holmen Happy -espressoblendistä

Iskin silmäni somessa helsinkiläisen Holmen Coffeen julkaisuun, jossa he esittelivät vaaleaa espressokahviaan Holmen Happyä. Julkaisu ja ennenkaikkea tuote kävi kiinnostamaan siinä määrin, että tuotetta oli saatava pussin verran testiin. Ja koska kyseessä oli vaalea espresso, niin se tarkoitti La Pavonin lämmittelyä.

Mutta ensin se kahvi. Holmen Happy on sekoitus papuja Kolumbiasta sekä Papua-Uudesta-Guineasta. Lajikkeissa piisaa: Sigri AA, Arusha, Typica, Excelso EP, Caturra sekä Colombia. Blendiä katsomalla on vaikea sanoa, että mikä papu on mitäkin, mutta väri on kaunis vaalea ruskea. Kolumbialaiset kahvit tulevat Huilan alueelta ja Papua-Uuden-Guinean pavut taas Waghi Valleyn alueelta Sigri Estate -kahvitilalta. Kaikki blendin kahvit ovat märkäprosessoituja.

Happyn tuoksua dominoi mielestäni pähkinä. Joukossa on myös pieni suklaavivahde sekä kuivattujen hedelmien aromeja. Jauhaminen vahvisti havaintoni pähkinäisyydestä: sitä on runsaasti. Pehmeässä tuoksussa jauhamisen myötä ilmeni myös ikäänkuin mausteisuutta. Tästä tulisi taatusti kelpo espresso, jos La Pavoni vain suostuu kanssani yhteistyöhön ja ennenkaikkea jos maestrossa on vielä pienenpieni barista, että osaa espressoja tehdä.

Koska tiesin valmistavani useamman kuin yhden espresson, niin päätin kokeilla rinnan kumpaakin myllyäni, eli Feldgrindin Knockia sekä Wilfa Svart Uniformia. En vain tajunnut tekemisen hetkellä ottaa vertailukuvaa jauhatuksen tasalaatuisuudesta ja vertailla jauhatuksia keskenään. No, ensi kerralla sitten. Kaikki shotit lähtivät liikkeelle 15 grammasta jauhettua kahvia. Se on La Pavonin kahvaan sopiva määrä. Tähtäisemmä tietenkin shotti, joka olisi tuplat kahvin määrään nähden, eli mahdollisimman tarkka 30 grammaa. Pienen ylimenon olen aina sallinut ja niin tälläkin kertaa.

Ensin Knock-shotti. 15 grammaa kahvia jauhaen ja kahvaan annostellen. Tamppaus ja kone laulamaan. Heti ensituntumasta jo tiesin, että nyt jäi tamppaus huonoksi. Vesi valui aivan liian helposti kahvikakun lävitse. Niinpä niin, eka menee aina kokeilun piikkiin.

Ei se tamppaaminen tosiaankaan ihan nappiin mennyt…

Huomasin, etten tajunnut ottaa tästä liruksi jääneestä shotista kuvaa. Voin kuitenkin kertoa, että se oli huono. Vaikkakin sain onnistumaan tuon 30 gramman tavoitteen, niin tuloksena oli laiha liru, josta kuitenkin sai mausta aavistuksen verran kiinni: pähkinäisyyttä siellä oli. Lisäksi tuntui hapokkuutta ja pientä pisteliäisyyttä. Harmitti pieleen mennyt shotti, joten ei muuta kuin uusi yritys Wilfalla jauhetulla kahvilla.

Nyt tuli nätti shotti, vaikka itse sanonkin

Wilfa-jauhatuksella 15 gramman annoksella lopputulos oli hiukan pitkäksi venähtänyt: 40,1 grammaa. Sallittakoon tämä. Tamppauskin onnistui paremmin ja kaiken tämän ”onnistumisen” huomasi myös lopputuloksesta: tuhti ja pähkinäsävytteinen espresso, jossa sopivasti hapokkuutta ja mehukkuutta. Löytyipä sieltä jopa pieni hedelmäisyyskin.

Toisen kupillisen onnistumisesta innostuneena päätin tehdä vielä kolmannen. Palasin jauhamaan pavut Knockilla. Säädin jauhatuskarkeutta aivan aavistuksen verran hienommaksi tällä kertaa. Annoskoko oli kuitenkin edelleen se sama 15 grammaa. Kahvit kahvaan, huolellisempi tamppaus ja vielä kerran La Pavoni hommiin.

Se kannatti. Tuntuman puolesta tämä viimeinen kupillinen onnistui parhaiten. Samaa mieltä olin myös maistamisen jälkeen. Kutakuinkin kaikki meni nappiin. Tässä kupillisessa Happy oli tasapainoinen ja edellisiä kupillisia hedelmäisempi. Jälkimaussa oli jotain voimakkaan purevaa, ehkä hapokkuuttakin osittain. Pähkinäisyys oli kuitenkin tässäkin kupillisessa se juttu. Sen verran on vielä itseään kehuttava, että jos kahvilassa tilaisin espresson ja eteeni tuotaisiin tämä kupillinen, niin maksaisin siitä mielelläni.

Holmen Happy oli miellyttävä vaaleapaahtoinen espressoblendi. Pähkinäisistä mauista pitävälle varmasti toimiva. Hapokkuutta löytyy sen verran, että päivän ekana kahvina aukaisee silmät ja potkii unihiekat pois. Ehkä testailen papuja vielä Aeropressilläkin. Ties miten hyvin tämä sillä menetelmällä toimisi. Tällaisten kahvien vuoksi lämmittää espressokoneenkin oikein mielellään. Oli kiva saada Holmeniakin pitkästä aikaa blogiin. Kiitos vielä kahvipaketista holmenilaiset!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *