Chemexillä Etiopia Limu luomu/ Coffee Circle, Berliini

IMG_4971Joulupukki toi kahvilaiteperheeseeni lisäykseksi Chemexin. Sen verran on tullut laitteella valmistamista harjoiteltua, että uskallan laittaa ensimmäisen maisteluartikkelinkin linjoille. Koska pukki ei ollut ihan höpöhöpöukkeli, niin hän laittoi samaan pakettiin myös pussillisen lupaavan kuuloista kaffetta: 350 grammaa etiopialaista Limua. Papuina, natürlich.

Tämä berliiniläisen Coffee Circle:n keskipaahtoiseksi paahtama luomukahvi tulee läntisen Etiopian Limu-kasvatusalueelta. Kahvi kasvaa noin kahden kilometrin korkeudella ja on prosessoinniltaan pesty. Jälleen kerran puhutaan hienolaatuisesta kahvista, ja paahtimon suositus onkin valmistaa tätä pressopannulla ja manuaalisuodatusmenetelmillä. Siksi Chemex oli looginen ja helppo valinta.

Chemexillä valmistamisesta tulee vielä oma artikkelinsa, don’t worry. Hoidetaan tämä maistelu ensin alta pois ja toimikoot tämä samalla pienoisena teaserina itse laiteartikkeliin.

IMG_4988Sanottakoon annosteluohjeeksi kuitenkin hyväksi havaittu 6 grammaa kahvia yhtä vesidesiä kohden. Jauhoin kahvin noin puolikarkeaksi. Limun kuivatuoksu on vahva ja mausteinen. Ehkä jopa jotain pientä sitruksisuutta löytyy. Tuoksut ovat hiukan hakusessa, koska Limu on paahdettu marraskuun 15.päivänä. Toki kahvipussi on uudelleensuljettava sekä venttiilillä varustettu, eli maku- ja hajuhukka pitäisi olla kuitenkin aika minimi. Toivottavasti tämä ei kuitenkaan vaikuttaisi harmittavan paljon makuun…

IMG_4999Valmistin kahvin opettelemani ja testailemani tavan mukaan (josta siis kyllä tulee oma artikkeli, älkää ny kiihtykö) ja tuoksu oli todella lupaava. Mausteinen ja väkevä. Ei kai Limu kuitenkaan olisi kitkerää?

 

IMG_5016Maistelun ensivaikutelmat kahvista olivat hapokkaat. Tai siis, kahvi on hapokas. Tarkemmin sanottuna se on sitrushedelmien hapokkuutta. Suutuntumaltaan Limu on hiukan teemäinen ja terävä. Kauhean vahvoja makuja siinä ei ole, lukuunottamatta vahvaa kahvin aromia. Jälkimaussa läsnä tummaa suklaata. Chemexin suodatinpaperi ottaa kahvin rasvan aika hyvin talteen, niin tämä kahvi on puhdasta ja kevyttä. Voisin uskoa tämän olevan ihan kelvollinen maitokahvi.

Olen Limun testannut myös mutteripannulla ja Aeropressillä. Mutteripannuun tämä keskipaahtoinen pikkupapukahvi oli liian vaaleaa, mutta Aeropressillä Limu maistui jo paremmalta. Tosin Chemex vie kyllä ylivoimaisesti voiton.

IMG_5033

Itselleni aamukahvi on päivän kahvihetkistä tärkein, enkä varmasti ole ainoa tämän koulukunnan edustaja. Mietin uusia kahveja maistellessani, että millaisia ne olisivat aamukahvina nautittuna. Limu on aivan aamukahvimateriaalin kirkkaimmasta päästä. Chemexillä valmistettuna sitruksinen hapokkuus korostuu ja sen terävä suutuntuma antaa potkua. Tummasuklainen jälkimaku on mukavaa vastapainoa vaikka kaurapuurolle. Toisaalta Limu voisi olla hyvä kaveri jollekin marjaisalle jälkiruoalle, kuten mustikkapiirakalle. Harmittelen jälleen kerran sitä, etten ehtinyt nauttia tätä tuoreempana, mutta virheistä opitaan.

IMG_5028

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *