Uutinen: Makuympyrä päivittyy ensimmäisen kerran 21 vuoteen

Kahvin maistelun ja maistelijoiden tärkeä apuväline, makuympyrä (englanniksi ”coffee taster’s flavor wheel”) päivittyy ensimmäisen kerran sen 21-vuotisen olemassaolon aikana. Se on tutkijoiden, aistieksperttien, kahvin maistajien ja paahtajien tiukan yhteistyön tulosta.

Kuvan lähde: koffie-verheyen.be/
Kuvan lähde: koffie-verheyen.be

Yllä vanha makuympyrä. Alapuolella verrattavaksi uusi makuympyrä. Klikkaamalla kuvia ne avautuvat suurempina uusiin ikkunoihin.

Kuvan lähde: http://dailycoffeenews.com
Kuvan lähde: dailycoffeenews.com

Muutosta on siis tapahtunut muussakin kuin vain ulkoasussa. Termejä on tarkennettu ja mukaan on tullut kokonaan uusia. Ei uskoisi, että tällainen operaatio vaatisi kolmen tiukan vuoden tutkimus- ja toteutustyön. Tämä on kuitenkin suurinta, mitä kahvialalla on tehty tähän asti.

Makuympyrän päivityksen yhteydessä julkaistiin myös kahvinmaistelun sanasto, johon voi käydä perehtymässä World Coffee Research:n sivujen kautta.

Minullakin on makuympyrä kahvinvalmistusvälineiden seassa auttamassa kartoittamaan makuja ja aromeja, mutta tämän myötä se on laitettava vaihtoon. Samoin sanasto täytyy todennäköisesti tulostaa iltalukemiseksi tyynyn viereen.

Kahvi ei ole vain se vakuumipakattu harkko siinä trukkilavalla olevassa kasassa, se on aistien leikittelyä ja tiukkaa tiedettä.

Lue lisää aiheesta seuraavien linkkien takaa:
SCAA (Specialty Coffee Association of America)
DailyCoffeeNews

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *