Aeropressillä Panama Finca Deborah / Artisan Cafe

Joulu oli ja meni jo hyvän aikaa sitten. Tänä vuonna pukki toi Uuttajalle harvinaisemman laatuisen lahjan, nimittäin pussillisen kahvipapuja. Pussin mukana tuli myös terveiset Helsingistä Artisan Cafelta, josta lahjan antaja oli pussillisen hakenut. Kiitokset vielä kerran.

Pavut eivät olleet ihan mitä tahansa juhlamokkaa, vaan aitoa oikeaa panamalaista Geishaa! Kyseessä oli Artisan Cafen oma joulukahvi, jota oli saatavilla rajoitettu erä. Sen verran voin tässä samassa mainostaa, että Artisan Cafe on ehdottomasti yksi Helsingin parhaista kahviloista ja suosittelen ottamaan asiaksi käydä nauttimassa kupillisen tai kaksi, kun pääkaupungissa kuljeksitte!

Natural-prosessoitu Geisha-lajikkeen kahvi nimeltä Finca Deborah tulee Volcanin alueelta läntisestä Panamasta. Geisha-raakakahvin hinta voi olla hyvinkin korkea, sillä sadot ovat perinteisesti melko pieniä ja laatu yleensä huikean korkea. Hienona ominaisuutena kahvipakkauksen etiketissä on maestro Jani Mikkosen signeeraus, eli käsittäisin paahtotyön olevan Janin käsialaa. Muuta tarkempaa tietoa kahvin kasvuympäristöstä tai oloista ei pakkauksessa eikä Artisan Cafen kotisivuilla ole.

Papujen tuoksu oli hyvin monivivahteinen ja runsas. Kukkaisuutta, mietoa suklaisuutta, kiiviä, litsiä, mangoa, omenaa…. Luetteloa olisi voinut tuostakin varmasti jatkaa, mutta päätin ensin jauhaa pavut lisäanalysointia varten. Jauhaminen toi tuoksuun lisää kukkaisuutta, runsasta tai jopa tuhtia hedelmäisyyttä ja pienen hunajaisen vivahteen. Kaikkiaan kokonaistuoksu oli voimakkaan mehumainen, pehmeä ja pirteä. Äärimmäisen herkullinen siis.

Tällaista kahvia ei tulisi valmistella millä tahansa höpöhöpökeittimellä, vaan kaivelin kaapista Aeropressin. Reseptinä rakkauden lisäksi seuraavanlainen kaava: 16 grammaa noin suodatinkarkeuksista kahvia ja 230 grammaa 90-asteista vettä. Lisäsin ensin puolet vedestä, sekoitin kahvin huolellisesti veden sekaan ja lisäsin loput vedet. Tämän jälkeen suodatinpaperin esikastelu ja juomalasin esilämmitys. Suodatinpaperi ja korkki paikoilleen, lasi nurinpäin päälle, koko komeus ympäri pöydälle ja aika tarkka 30 sekunnin painallus.

Suutuntuma oli kertakaikkisen kevyt, pehmeä ja upea. Melkein kuin pumpulista tehtyä mehua olisi juonut. Maultaan Finca Deborah oli runsaan kukkainen ja seasta löytyi myös kivihedelmien vivahteita sekä tuoksusta erottunutta litsiä (toiselta nimeltään kiinanluumu). Jälkimakuun päästäessä suussa tuntuu pieni greipin kaltainen hapokkuus sekä greipin maku. Lyhyesti voisi luonnehtia, että maku oli silkkaa kukkaa ja hedelmää. Matala hapokkuus korosti kahvin pehmeyttä ja keveyttä.

Kupillinekin tällaista herkkua voisi olla monelle harkkokahviklaanilaiselle tajunnanräjäyttävä kokemus. Finca Deborah on täydellinen esimerkki siitä, että kahvi voi olla paljon muutakin kuin pelkkä päivän aikana litratolkulla ryystettävä pakollinen polttoaine. Runsas hedelmäisyys on ainakin minulle kahveissa aina erittäin tervetullut ominaisuus. Geishan huikean kilohinnan ymmärtää heti, kun on saanut kupillisen kyseistä kahvia maisteltavaksi ja ennenkaikkea nautittavaksi. Sitä kautta korkea hinta on myös helppo hyväksyä. Ja ennenkuin huomaatkaan, niin olet jo ostanut sitä kotiinkin.

Artisan Cafen Panama Finca Deborah Geisha oli aivan erinomaisen hieno ja mieluinen joululahja, josta riittää muisteltavaa vähintään seuraavaan jouluun saakka. Ennen seuraavaa joulua on kyllä päästävä käymään Artisan Cafessa paikan päällä, oli tätä siellä vielä saatavilla tai ei.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *