Chemexillä Ethiopia Qore Kelloo / Good Life Coffee

Koska Tampere tarjoaa todella huonosti kaupoissa pienpaahtimoiden tuotteita (paria paikallista paahtimoa lukuunottamatta), niin kahvit on tilailtava paahtimoiden omilta sivuilta. Ei huolta. Monta kertaa kahvien lisäksi voi löytää jotain muutakin kivaa. Kuten esimerkiksi tällä kertaa kävi.

Lähtökohta oli itseasiassa juurikin päinvastainen: olin pipoa vailla ja mieleeni tuli, että Good Life Coffee Helsingistä myy verkkosivuillaan merinovillaista pipoa, jossa on ommeltuna paahtimon slogani ”Avoid Bad Life”. Istuisi minun tarkoituksiini kuin nenä päähän, tai tässä tapauksessa tietenkin pipo. Joten ei muuta kuin tuumasta toimeen ja tilausta tekemään. Pipo ostoskoriin ja kaveriksi vielä paketillinen kahvia. Olen aina tykännyt GLC:n kahvipakkauksista. Ne erottuvat edukseen ja ovat näppärän kokoisia, tyylikkään yksinkertaisia ja silti informatiivisia. Pieni harmitus tulee kuitenkin siitä, ettei kerran avatussa pussissa ole itsessään uudelleensulkemismahdollisuutta, mutta pussinsulkijoilla tämänkin ongelman saa eliminoitua.

Löysin Good Life Coffeen verkkokaupan valikoimasta itselleni entuudestaan tuntemattoman etiopialaisen Qore Kelloo -kahvin. Tämä alkuperäislajikkeista koostuva märkäprosessoitu kahvi tulee legendaariselta Yirgacheffen alueelta. Sen kasvukorkeus on reilut 2000 metriä merenpinnan yläpuolella ja kahvin tuottajana toimii Israel Degfa.

Papujen tuoksu oli runsaan hedelmäinen, aavistuksen vaniljankaltainen mutta silti vielä hitusen arvoituksellinen. Tarkoitan, että tuoksussa tuntui olevan paljon kaikenlaista, mutta mistään vaan ei oikein saanut siinä määrin kiinni, että niitä olisi pystynyt nimeämään. Jauhettuna tuoksu muuttui hurjasti. Tuoksusta tuli todella intensiivinen ja voimakas, hedelmäisyys vahvistui (vahvimpana havaintona persikka), hieno vaniljan aromi katosi ja aivan kuin tilalle olisi tullut pieni kaakaomainen vivahde. Edelleen seassa vaikutti kuitenkin olevan runsaasti muutakin, mutta en vain saanut niistä kiinni vaikka makuympyräkin oli tukena. Ehkä ne erottuisivat maistelussa.

Maisteluun valmistin kahvia neljä desiä. Karkeaksi jauhettua kahvia 24 grammaa, 400 grammaa noin 92-asteista vettä ensin reilut 100 grammaa lisäten kukinnan aloittamiseksi. Loput vedet hiljalleen kahdessa erässä kannua vastapäivään pyöritellen.

Kahvia oli otettava muutama hörppy ennenkuin havaintoihin pääsi kunnolla käsiksi. Qore Kelloo oli suussa kevyt, suutuntumaltaan ohut ja jotenkin suuta ”tahmaava” tai kuivattava jälkimakua kohden. Mausta esiin nousi persikan makeus sekä pieni mukava raikkaus. Kokonaisuus oli äärimmäisen tasapainoinen ja makumaailmaltaan hyvin hillitty ja hienostunut.

Jossain tapauksessa olisi saattanut luulla juovansa vahvaa mustaa teetä. Qore Kelloon kiva hedelmäisyys ja raikkaus muuten hillityssä makumaailmassa toivat mukavaa piristystä hienostuneessa kokonaisuudessa. Ainakaan Chemex-valmisteisena tämä ei ole riittävän voimakas aamukahviksi, mutta ehdottoman hyvä juotava pitkin päivää sekä ilta-aikaan. Hillitty, hienostunut kokonaisuus ja tasapainoinen makumaailma vakuuttivat ja arvosanani tälle on täysi bueno! Kippis!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *