Aeropressillä Kahvisi-kahvi Indonesia Gayo / KeaKoffee

IMG_6307Tuskin on Aeropress ehtinyt jäähtyä edellisen maistelun jäljiltä, kun tuubiin jo sujautetaan seuraava herkku. Tämä kahvi on ensimmäinen minulle saapunut Kahvisi-kahvi. Jos et tiedä vielä mikä Kahvisi on, niin lukaises tämä ja käy heidän kotisivuillaan. Kyseinen kahvi on siis kesäkuussa tilaajille saapunut kahvi. Pahoittelut maistelun viivästymisestä.

Kesäkuun kahvina Kahvisi-tilaajille tuli indonesialainen luomukahvi Gayo, peräisin Sumatran saarelta. Kahvi on tunnettua Mandheling-papua, jolla on hyvä maine kahvinharrastajien keskuudessa. Kahvi on porvoolaisen KeaKoffeen paahtamaa. Täytyy tunnustaa, etten ollut itse kuullut kyseisestä paahtimosta ennen tämän kahvin saamista. KeaKoffeen perustaja Jordan Wilson muutti rakkauden perässä Australiasta Suomeen ja intohimo kahviin sai miehen perustamaan Porvooseen oman kahvipaahtimon.

IMG_6310IMG_6317Aeropressillä oli tullut maisteltua aiemminkin todella hyviä tummia paahtoja, joten ajattelin sen olevan tähän tarkoitukseen hyvä valinta. Tehdään tarvittaessa uusintahifistelyt ja -herkuttelut vaikka pressopannulla. Gayo oli paahtoasteeltaan espresso- ja Italian -paahtojen tuntumasta ja kuivatuoksukin oli sen mukainen: kaiken muun mukaan tuli jo paahteisuuttakin mukaan. Sen alta kuitenkin pystyi erottamaan maanläheisyyttä, mausteita sekä luumua.

Aeropress-valmistamisessa en taaskaan alkanut kikkailemaan mitään ylimääräistä, vaan valmistin kahvin itselleni ominaiseen tyyliin. Kahvia oli 16 grammaa ja vesi oli 92-asteista.

IMG_6321IMG_6323IMG_6326IMG_6329Edellisestä tummapaahtoisesta kahvista olikin kulunut jo hyvä tovi. Olin melkein unohtanut, että kuinka hyvälle voi tällainen tumma kahvi tuoksua, kun se on Aeropressillä painettu kuppiin. Ensimmäiset maistamiset vaativat tarkkuutta ja keskittymistä. Päällimmäisenä kahvista erottui sen voimakas luonne ja matalahappoisuus. Kokonaismaku oli voimakkaan suklainen ja maanläheinen. Jälkimakuun tuli mukaan hiukan savuisuutta, johtuen todennäköisesti tummasta paahdosta. Kermainen suutuntuma kruunasi tasaisen maukkaan kahvielämyksen.

IMG_6331

Indonesia Gayossa oli paljon tuttua ja paljon uutta. Indonesian suunnalta tulevissa kahveissa on yleensäkin maanläheisyyttä niin tuoksussa kuin maussakin. Gayon suklaisuus oli miellyttävä lisä. Moni varmasti vierastaa tuota edellämainittua maanläheisyyttä ja mieltää kahvin päässään sitä kautta huonolaatuiseksi. ”Se ei ole vika, se on ominaisuus” voisi joku sanoa. Ja tiedoksi indonesialaisia kahveja vierastaville: Gayon alueen kahveja on tarjoiltu Nobel-palkintotilaisuuksissakin. Kuitenkin yhdistettynä kermaisen suutuntuman kanssa kahvi on potkiva ja pehmeä yhtäaikaa. Ikäänkuin sellainen sarjakuviin piirretty ukkospilvi. Gayo olisi varmasti omiaan pannukahvina tai perkolaattorilla valmistettuna. Aeropress ei varmasti tehnyt kahvin luonteelle oikeutta, vaikka teki täyden kympin työn parhaimpien ominaisuuksien esiintuomiseksi.

Lisähuomio: Seuraavana päivänä tein kaksi kupillista pressopannulla maisteltavaksi ja tämä menetelmä olikin kahville huomattavan paljon parempi. Maanläheisyys antoi hiukan periksi, suullisesta tuli paksumman tuntuinen ja maku oli kaikinpuolin mausteisempi. Tällaisena tämä tulisi nauttia!

IMG_6335

2 Responses

    1. Hei Piia!

      Ei muuta kuin paahtimoiden kotisivut auki ja tilauksia tekemään, jos ei lähipaikkakunnilla satu paahtimoa olemaan. Pienpaahtimokahveihin jää varmasti koukkuun, kun löytyy niin paljon uusia makuja 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *