Aeropressillä Guatemala Caturra Santa Isabel / Paahtimo- ja suklaakauppa Caffi

IMG_6269Kun hätä on suuri, niin apukin on lähellä. Tai no, tavallaan. Meikäläisellä olivat nimittäin pavut uhkaavasti ehtymässä. Pikainen yhteydenotto siskoon pääkaupunkiseudulle ja kysymään, että mikä on lähin paikka, josta hän saisi kahvipapuja. Kuulemma paahtimo- ja suklaakauppa Caffi olisi kätevästi hollilla. Sitten varovainen utelu, että josko hän millään viitsisi poiketa sinne papuja hakemaan ja Smartpostilla ne minulle lähettämään. Tämähän kävi. Kiitos tästä siskolle!

Caffi on pieni puoti kauppakeskus Sellossa, joka paahtaa itse kahvinsa. Lisäksi he maistelevat ja myyvät maailmalta tullutta teetä ja tiloilta tullutta kaakaota ynnä muita suklaaherkkuja. Liikkeitä on kaikkiaan kolme ja ne löytyvät Isosta Omenasta, edellämainitusta Espoon Sellosta sekä Vantaan Flamingosta.

Halusin vaaleaa tai keskipaahtoista kahvia. Puhelinpalaverin aikana henkilökunta esitteli heidän kahvivalikoimaansa siskolle, joka sitten kertoi minulle tiedot eteenpäin. Kuvausten perusteella valkkasin guatemalalaisen Santa Isabel -kahvin. Kahvi tulikin muutaman päivän päästä paikalliseen Smartpostiin ja siitä se päätyi minun seuraavan maisteluartikkelini pääosaan.

IMG_6274Santa Isabel on lajikkeeltaan Caturraa ja prosessoinniltaan pestyä. Se kasvaa Cobanin alueella 1500 metrin korkeudella tilalla, jonka omistaa Valdesin perhe. Rakastan tätä kahvin jäljitettävyyttä! Iso plussa Caffille informaatiorikkaasta etiketistä. Ja vielä mahtavampaa on se, että kahvia myyvät ihmiset osaavat ja haluavat tuoda nämä infot esiin. Kysymällä saisi varmasti lisääkin infoa, mutta mitä sitä suotta kyselemään kun tärkeät infot on jo etiketissä. Nice job!

IMG_6276Valmistusmenetelmäksi päätin Aeropressin. Ennen tuubiin sujauttamista tuoksuttelin jauhetut pavut ja kirjasin ylös kuivatuoksuhavainnot: voimakas tumman suklaan tuoksu, jonka seasta pystyi erottamaan mantelin tai jonkin pähkinän aromin. Taka-alalla pyöri pieni sitruksisuus, joka toi hienon lisän muuten voimakkaaseen kokonaisaromiin.

IMG_6277IMG_6280Aeropress-valmistuksessa käytin omaa perinteistä valmistustapaani, josta voit lukea täältä. Tällä kertaa kahvia oli 17 grammaa ja käytin valmistukseen 92-asteista vettä.

IMG_6282IMG_6283Sitten valmis kupillinen nenän eteen, lusikka kauniiseen käteen ja makuympyrä hollille. Ensivaikutelmani kahvista oli makeahko ja väkevä, mutta kuitenkin yllättävän hedelmäinen. Ensimmäisenä hörppäämisen jälkeen kielelle ja poskille asettui pehmeä makeus, joka oli hiukan hunajaan päin kallellaan. Tätä seurasi sitruksinen ja hedelmäinen makupläjäys, jota maistellessa hedelmien kuvat pyörivät silmissäni kuin hedelmäpelissä konsanaan. Oli mahdoton tehtävä yrittää nimetä kaikki mieleentulevat hedelmät. Yksi maku kuitenkin erottui selkeästi ja tuli jopa yllätyksenä: kookos. En ole oikein kookoksen ystävä, mutta täytyy tunnustaa, että tässä kahvissa se oli piristävä löytö.

IMG_6284Jälkimaussa dominoivin maku oli sitruksisuus. Aeropress-valmistuksen vuoksi jälkimaku ei ole kauhean pitkäkestoinen, mutta mukavan makea ja sitruksinen yhtäaikaa. Suutuntumasta olisi tehnyt mieli käyttää kuvausta ”normaali”, mutta koska se oli hiukan ontuvan kuuloinen kuvaus, niin päädyin käyttämään termiä ”mehumainen”. Matalahappoisena erittäin miellyttävä juotava.

Guatemala osoittaa jälleen parhaita puoliaan: Santa Isabel oli todella hyvää vastavalmistettuna ja vielä parempaa se oli hiukan jäähtyneenä. Hedelmäiset maut korostuvat jäähtymisen myötä ja suutuntuma paksunee hiukan. Mietin tämän seuraksi hedelmäsalaattia ja vaniljajäätelöä. Tällaisella paahtoasteella takuuvarma kahvi pour over -menetelmille sekä Aeropressille. Voisihan tätä toki mutteripannullakin kokeilla oikein hurjalle päälle sattuessaan. Tällainen todella hyvä ja hedelmäinen kahvi piristää kylmänä ja sateisena päivänä.

IMG_6285

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *