Chemexillä Tanzania Lunji Estate / Vits Kaffeerösterei

IMG_6337Uuttajatar teki parin viikon reissun Saksaan ja tottakai tuliaisten seassa oli kaffetta jos jonkinlaista. Maistelen niitä pikkuhiljaa ja artikkeleita tupsahtelee sitä mukaa.

Eli pitkästä aikaa maisteluissa tuli hyppäys kotimaan paahtimoiden tuotteista ulkomaalaisten vastaaviin. Tällä(kin) kertaa kahvi on müncheniläisen Vits-paahtimon käsialaa. Kyseisen paahtimon kahvia on tullut maisteltua ennenkin ja Yirgacheffe-maistelun voi lukea täältä. Tämänkertainen kahvi on tansanialaista ja tottelee nimeä Lunji Estate. Kahvi on vuoden 2015 satoa ja paahdettu heinäkuun toisella viikolla kuluvana vuonna.

IMG_6344Prosessoinniltaan tämä suhteellisen suuripapuinen kahvi on pestyä. Vits paahtaa sen keskipaahtoiseksi. Makuluonnehdinnan lisäksi ei etiketti anna muuta infoa, enkä paahtimon sivuiltakaan tarkempaa infoa löytänyt. Harmi. Lajikkeesta en mene takuuseen, mutta Google antaa kahvin nimellä paljon hakutuloksia peaberry-lajikkeen kahvista. Voisiko olla? Ehkäpä.

Päädyin valmistamaan kahvin Chemexillä. Se on ollut minulla viime aikoina muutenkin kovassa käytössä ja nousemassa mieluisammaksi kahvinvalmistuslaitteeksi Aeropressin rinnalle. Valmistin tätä kahvia kolme desiä, joten jauhettua kahvia tarvitsin 18 grammaa (kuusi grammaa per vesidesi, hyvä muistisääntö). Jauhamisen jälkeen oli jälleen vuorossa kuivatuoksun analysointi.

IMG_6348IMG_6350Kuivatuoksusta pystyi erottamaan punaisten marjojen runsauden seasta myös mustikan. Kaiken kruunasi sitruksinen ”terävyys”, joka oikein pisteli nenässä. Mieleen tulivat monet kenialaiset kahvit. Chemex-valmistusta varten jauhatus oli hiukan karkeampaa kuin puolikarkea. Laite-esittelyn ja yksityiskohtaisemman valmistustutoriaalin Chemexille olen kirjoittanut tänne. Ja kuten aiemmin mainitsin niin 18 grammaa jauhettua kahvia ja kolme desiä vettä. Vesi oli 92-asteista.

IMG_6364IMG_6368Tansanialaiset ja kenialaiset kahvit ovat yllättäneet aiemminkin samankaltaisuudellaan. Niissä löytyy todella paljon samaa, aina suutuntumasta makuhavaintoihin ja jälkimakuihin asti. Tällä kertaa koin melkoisen yllätyksen: kuivatuoksun puolesta rikas Lunji Estate oli maultaan todella vaatimaton ja ”yksinkertainen”. Maussa oli vain nimeksi marjaista makua ja todella hiuksenhieno sitruksisuus, joka löytyi lähinnä vain jälkimausta. Suutuntuma sen sijaan oli ”rasvainen” ja liukas, eli kahvi ikäänkuin ”liikkui suussa helposti” eikä kuivattanut tai jättänyt kuivaa tunnetta. Hapokkuutta oli makujen tapaan todella niukasti ja kokonaisuus oli melko paksu. Tällaisella suutuntumalla kun löytäisi jonkin hedelmäisen kahvin niin oltaisiin aika lähellä täyttä kymppiä arvosanapuolella.

Lunji Estate oli todella mielenkiintoinen tapaus. Se ei lunastanut odotuksia, jota sen aromit mieleen toivat. Loppujen lopuksi jotenkin persoonaton kahvi, josta jää paremmin mieleen sen erikoinen suutuntumakokemus kuin makumaailma. Toisaalta tällainen tasapainoinen kahvi olisi helppo juotava kelle tahansa, eritoten heille jotka eivät niin teemäisistä tai vaikka herukkaisista kahveista piittaa. Jos tahdot hifistellä hyvällä suutuntumalla eikä niinkään makujen kirjolla, niin Lunji Estate on silloin oiva valinta kahvipöytään.

IMG_6386

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *