Lähetys Kaffalta – testissä erikoinen Project X

Tuotteet saatu yhteistyön merkeissä

Kaffa Roastery yllätti bloggaajan iloisesti pienellä paketilla. Tai oikeastaan paketilla, joka sisälsi paketin. Varsin upealla paketilla vieläpä. Mitä laatikossa sitten oli? Katsotaas! Ja hei, kiitos Kaffa! You’re awesome!

Ensimmäisessä kuvassa näkyy kaikki mitä laatikossa oli, eli spesiaalimpi pakkaus uutuuskahvia, emalimuki sekä tarroja. Kertakaikkisen upeisiin kuoriin pakattu kahvi ei sekään ollut Kaffan ”perustuotteita”, vaan nyt hypättiin todellakin kahvialtaan syvimpään päähän.

Pakkaus sisälsi kahvia Brasiliasta. Erikoista tässä kahvissa on sen prosessointi: pulped natural sekä sen päälle maseraatio. Suomeksi tämä tarkoittaa sitä, että kahvi on anaerobisesti fermentoitu. Vielä selkokielisemmin tämä tarkoittaa sitä, että tämä Topazio-lajikkeen kahvi on poiminnan jälkeen käynyt läpi prosessin, jossa osa hedelmälihasta pavun ympäriltä on poistettu ja tämän jälkeen pavut on suljettu ilmatiiviisiin tynnyreihin 48 tunniksi saamaan makua. Prosessi on tuttu viinimaailmasta. Vain tietyt mikrobit tulevat toimeen hapettomassa tilassa ja nämä mikrobit nimenomaan auttavat makujen syntymisessä. Kahvi itsessään tulee Minas Geraisin alueelta Fazenda Pinhalin tilalta. Tilan omistaa Pedro Texeira Gabarra ja kaikki Kaffan brasilialaiset kahvit tulevat tältä samalta mieheltä. Kahvi kasvaa 900-1100 metrin korkeudella merenpinnan yläpuolella.

Papujen tuoksu oli hyvin monivivahteinen: runsaasti trooppisia hedelmiä, esimerkiksi mangoa ja banaania, mutta myös melonin ja kirsikoiden vivahteita. Taisipa sieltä täältä nenä löytää myös nougatmaisia tuoksuja. Kaikkiaan todella runsas, makeahko ja pehmeä tuoksu. Papujen jauhaminen toi tuoksuun jopa sitrushedelmäistä kirpeyttä ja korosti melonin tuoksua. Tämähän oli kuin tuoksuttelisi jotain hedelmäsosetta. Hyvin epätyypillinen brasilialaiskahvi siis. Hieno esimerkki kokeellisen prosessoinnin onnistumisesta.

Ennen varsinaisen arvosanan antamista on kahvi tietenkin valmistettava ja maisteltava ensin. Valitsin maisteluun Aeropress-valmistamisen seuraavanlaisella reseptillä:

  • 15 grammaa hieman suodatinkarkeutta hienompaa kahvia
  • 250 grammaa noin 96-asteista vettä
  • ensin kahvit esilämmitettyyn Aeropressiin ja noin puolet vedestä perään
  • kahvin ja veden sekoittaminen, jotta varmasti kaikki kahvi on kosketuksissa veden kanssa
  • loput vedet perään, suodatinpaperin kastelu ja 30 sekunnin uutto
  • muki päälle, kääntö ympäri ja 30 sekunnin painallus

Kahvi maisteltiin tottakai paketissa mukana tulleesta emalimukista. Kahvin, kuten myös mukin, oli pakko antaa jäähtyä hetki ennen maistelun aloittamista, ettei polta paikkoja. Mutta jäähdyttelyn jälkeen odottikin varsinainen makuilotulittelu: melonia, happamahkoa kirsikkaa, banaania tai banaanikakkua, lähes samettista pehmeyttä ja makean maistuvaa jälkimakua. On kuin olisi käynyt irtokarkkihyllyn jokaisella hedelmäkarkkiastialla hakemassa näytekappaleen ja laittanut kaikki suuhun yhdellä kertaa. Kahvin yhä jäähtyessä nousi makeus yhä enemmän esiin ja varsinkin melonin maku otti ison harppauksen kohti voimakkaampaa.

Brasil Fazenda Pinhal (kavereiden kesken Project X) on helposti yksi tämän vuoden kahvikohokohdistani. Itseasiassa se on yksi koko ”kahviharrastajaurani” kohokohdista. Kokeellisempi prosessointitapa on tässä tapauksessa äärimmäisen hyvin onnistunut ja lopputulos on kuin nektaria jumalille. Runsaan hedelmäinen ja makea, samalla pehmeä, äärimmäisen maukas ja kevyen hapokas kahvi, jolla hemmottelisi ketä tahansa. Tässäpä todellakin erikoiskahvi! Kaikki alkaa upeasta pakkauksesta ja kulkee upean tuoksumeren kautta huikean maun viimeisiin pisaroihin saakka. Kahvia on Kaffalla myynnissä pieni erä ja koska tämä artikkeli tulee valitettavasti ulos hivenen viiveellä, niin voi olla jo hiukan kiire tilaamaan, jos tahdot itse päästä tätä maistelemaan. Pahoittelut.

Muuten, Kaffa Roastery lahjoittaa jokaisesta myydystä Project X -paketillisesta 10% Amazon Watchille sademetsien suojeluun. Eli hankkimalla hyvää teet myös hyvää. Kuten paremman kahvin kohdalla lähes aina.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *