Uuttajan ja Lehmus Roasteryn ”Mitä kuuluu?” -hyväntekeväisyyskahvi

Moni minut henkilökohtaisesti tunteva tai someani seuraava on saattanut huomata, että mielenterveyden asiat ovat minulle varsin läheinen aihe. Olen kirjoitellut omalta osaltani aiheesta toiseen blogiini (etsivä löytää). Alkuvuodesta 2019 aloin pohtimaan, että pystyisikö Uuttajakin ottamaan jollain tapaa osaa tietoisuuden levittämiseen tai jopa hyväntekeväisyyteen. Sitten syttyi idealamppu: hyväntekeväisyyskahvi!

”Mitä kuuluu?” -kahvin ajatuksena on, että kahvin äärellä kenen tahansa olisi mahdollista ottaa puheeksi vaikeammatkin asiat, esimerkiksi mielenterveyden ongelmat, yksinäisyys, ahdistus ja niin edelleen. Suomalainen kahvipöytä on kuitenkin aivan oma käsitteensä ja kaikki tiedämme, että sen rauhallisempaa ja keskustelun kannalta hedelmällisempää tilannetta ei juuri ole.

Pistin ideani ja ajatukseni ylös, kehittelin ideaa etiketistä ja tarinasta kahvin takana ja kun mielestäni aineksia oli riittävästi kasassa oli aika ottaa yhteys tärkeään avustavaan tahoon: pienpaahtimoon.

Kumppaninani tässä projektissa toimi Lehmus Roastery. Heidän suunnaltaan vihreää valoa tuli idean esittelyn jälkeen välittömästi. Hanke oli valmis alkamaan. Alusta lähtien oli selvää, että kahvista saatu tuotto tullaan lahjoittamaan Suomen Mielenterveysseura MIELI ry:lle mielenterveystyön tukemiseen. Selvää oli myöskin se, että kahvin laadussa emme tingi, vaan sen tulisi olla samaan aikaan helposti lähestyttävä, mutta myös tarjota kahvinharrastajallekin nyansseja.

Kuva: Arttu Muukkonen / Lehmus Roastery
Kuva: Arttu Muukkonen / Lehmus Roastery
Kuva: Arttu Muukkonen / Lehmus Roastery

Sähköpostilinjat kuumina vaihdoimme ajatuksia, laadimme ehdotuksia ja kasailimme hommaa ajan kanssa pieni pala kerrallaan. Kesäkuussa kävin vierailulla pääkallopaikalla Lappeenrannassa ja tuolloin löimme lukkoon etiketin lopullista ulkonäköä sekä cuppasimme muutamat kahvinäytteet, joiden joukosta valkkasimme lopullisen hyväntekeväisyyskahvimme pavun. Kahvinäytteet tulivat Primavera Coffeelta, jonka joukoissa muuten vaikuttaa muuan Hanna Huhtonen. Hanna on virallinen Q-grader, eli kahvin ammattimaistaja, ja hän on tehnyt töitä erikoiskahvin parissa jo yli kymmenen vuoden ajan esimerkiksi Australiassa. Hannalle suurensuuri kiitos erinomaisista näytteistä ja lämpimät kiitokset ja terveiset! Oli upeaa, että saimme myös Hannan ja Primaveran tähän projektiin mukaan.

”Mitä kuuluu?” -kahvi tulee Guatemalasta Huehuetenangon alueelta San Marcos Huistan kaupungista. Bourbon, Caturra ja Catuai -lajikkeiden pavut kasvavat 1500-1650 metrin korkeudella merenpinnan yläpuolella. Kahvin prosessointitapa on pulped natural eli niin sanottu puolipesukäsittely. Mausta löytyy miellyttävää kivihedelmäistä makeutta sekä mukavan kevyttä hapokkuutta.

”Virallisen tiedotteen” kahvista sen lanseerauspäivältä voit lukea Lehmus Roasteryn ”Havaintoja paahtimolta” -blogista tämän linkin takaa.

Kahvia on mahdollista ostaa Lehmus Roasteryn verkkokaupasta, Lehmuksen kahvilasta Satamatie 6:sta Lappeenrannasta sekä Tampereelta Koskilinnan Kahvikaupasta.

Koko projektista älyttömän iso kiitos Lehmus Roasterylle. Tätä oli mielettömän helppo ja kiva tehdä, kun mukana ideoimassa oli ehdottomia ammattilaisia. Me laitettiin tämä yhdessä alkuun, jotta voisimme tehdä hyvää. Nyt me tarvitaan vielä teidän apuanne ja tukeanne! Tehdään yhdessä hyvää: levittäkää sanaa, ostakaa pussillinen tai useampi, kutsukaa ystävä kylään ja kysykää häneltä ”mitä kuuluu”.

Kuva: Arttu Muukkonen / Lehmus Roastery

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *